Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cutremurele din ultimul secol care au provocat cele mai multe decese

Afganistanul a fost zguduit, miercuri dimineață, de un seism puternic care a avut o magnitudine de 6,1. Ultimul bilanț făcut public de autoritățile afgane arată că peste 1.000 de persoane și-au pierdut viața, iar alte 1.500 au fost rănite.

De-a lungul timpului au existat mai multe cutremure care au avut un impact major  și au măturat sute de clădiri și au luat zeci de vieți. 

Printre cele mai violente seisme a fost cel din Haiti în 2010. Atunci aproximativ 230.000 de persoane au murit, după ce capitala Port-au-Prince a fost lovită de cutremur cu magnitudinea de 7,0 grade.

Un alt mare cutremur a avut loc în provincia Sichuan, din China, pe 12 mai 2008. Acesta a avut o magnitudine de 7,8, iar peste 87.000 de persoane și-au pierdut viața sau au fost date dispărute și alte 370.000 au fost rănite.

Pe 8 octombrie 2005 a avut loc un cutremur cu magnitudinea de 7,6, în nordul Pakistanului şi regiunea Kashmir. Atunci peste 73.000 de persoane şi milioane de sinistraţi și-au pierdut viața.

La sfârșitul lunii decembrie 2003, peste 30,948 de persoane au murit după ce un cutremur de 6.8 a distrus oraşul istoric Bam, din sudul Iranului.

La începutul anului 2001, un cutremur cu magnitudinea de 7,9 a lovit statul Gujarat, din nord-vestul Indiei, provocând moartea a aproximativ 20.000 de persoane.

Cel mai grav cutremur din istorie României

Și România a fost zguduită de un cutremur devastator. Pe 4 martie 1977 un seism de 7,4 grade, care a provocat moartea a 1.578 de persoane şi-au pierdut viaţa. Cel mai afectat oraș a fost Bucureștiul care a înregistrat aproape 90% din decese.

Recent, Comitetul Municipiului București pentru Situații de Urgenț a transmis un document din care reiese că un cutremur este considerat „factor de risc major” pentru București.

Potrivit documentului, peste 6.500 de persoane și-ar putea pierde viața. Astfel, o populație de dimensiunea orașului Broșteni, din județul Suceava, ar putea dispărea. Pe lângă numărul mare de decese, peste 16.000 ar putea fi rănite, iar aproape 10.000 ar necesita să fie internate în spital pentru îngrijiri medicale.

Mai mult, aproximativ 23.000 de clădiri din Capitală ar putea suferi „avarii semnificative” în cazul unui cutremur puternic. Dintre acestea, 1.000 ar putea fi avariate grav.

Cum te poți proteja în caz de cutremur

-Adăpostiţi-vă imediat într-un loc sigur şi rămâneţi calm pană la încetarea cutremurului.

-Dacă sunteţi în interiorul unei clădiri rămâneţi pe loc, nu încercaţi să ieşi afară şi nu vă duceţi pe balcon.

-Adăpostiţi-vă sub o masă, un birou sau o piesă solidă de mobilier şi ţineţi-vă bine de aceasta.

-Dacă sunteţi pe un hol, aşezaţi-vă în poziţie ghemuit lângă un perete interior.

-Protejaţi-vă capul şi faţa.

-Îndepărtaţi-vă de ferestre, geamuri, oglinzi, biblioteci, mobile înalte, aparate de iluminat.

-Dacă sunteţi în scaun cu rotile, blocaţi-i rotile şi protejaţi-vă capul şi ceafa.

Toate informațiile le aflați în videoclipul de mai jos.




ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE