Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Guvernul sirian solicită asistență umanitară europeană la două zile după cutremur

Guvernul sirian a solicitat asistență umanitară europeană la două zile după cutremurul care a lovit Turcia și Siria, a confirmat miercuri Comisia Europeană.

„Mai devreme, în această dimineață, am primit și noi o solicitare din partea guvernului sirian către UE pentru asistență prin intermediul mecanismului de protecție civilă. Am împărtășit această solicitare cu statele membre ale UE și le încurajăm să contribuie cu asistență în natură, așa cum s-a solicitat”, a declarat reporterilor comisarul pentru gestionarea crizelor, Janez Lenarčič, potrivit Euronews.

Listă lungă de cerințe

Solicitarea guvernului sirian „conține o listă lungă de articole”, a adăugat el, cum ar fi asistență în eforturile lor de căutare și salvare, articole medicale, inclusiv medicamente, precum și produse alimentare și „articole tipice de ajutor de urgență”.

Cutremurul cu magnitudinea 7,7, care s-a produs luni, la scurt timp după ora locală 04:00, în apropierea orașului Gaziantep, în vestul Turciei, a provocat până în prezent moartea a peste 11.000 de persoane în Turcia și Siria. Bilanțul morților și răniților continuă să crească.

Turcia, care face parte din mecanismul de protecție civilă al UE, a solicitat asistență luni dimineața, iar ajutorul partenerilor europeni, inclusiv mai multe echipe de căutare și salvare, a sosit în țară în aceeași zi.

Orice țară din întreaga lume poate activa mecanismul de protecție civilă al UE în cazul în care serviciile naționale de urgență sunt copleșite de un dezastru, însă, în mod tradițional, solicitările au fost făcute de guverne.

Cu toate acestea, cutremurul a lovit o zonă din Siria care are teritorii controlate de guvern și unele deținute de diverse grupuri care se opun Damascului.

Inițial, Comisia Europeană a declarat că este în contact cu organizațiile umanitare de la fața locului și că analizează posibilitatea de a crește asistența financiară acordată acestor ONG-uri ca răspuns.

Lenarčič a confirmat acest lucru miercuri, declarând reporterilor că, de asemenea, Comisia „lucrează la suplimentarea sprijinului nostru financiar, din care o parte a fost deja aprobată pentru zonele afectate din Siria prin intermediul partenerilor noștri umanitari”.

Sancțiunile UE nu impiecidă eforturile umanitare

De asemenea, el a respins „categoric” acuzațiile potrivit cărora sancțiunile UE impuse regimului sirian împiedică eforturile umanitare.

Aceste sancțiuni, impuse pentru prima dată în 2011, ca răspuns la represiunea brutală a protestelor prodemocratice de către regimul lui Bashar al-Assad, vizează regimul și pe susținătorii acestuia, precum și sectoare ale economiei pe care se bazează.

Printre acestea se numără:

  • interzicerea exportului de echipamente care ar putea fi utilizate pentru represiunea internă și de tehnologie destinată monitorizării și interceptării comunicațiilor telefonice și pe internet,
  • interzicerea importului de petrol sirian și de produse petroliere,
  • interzicerea comerțului cu bunuri care fac parte din patrimoniul cultural sirian,
  • interzicerea exportului de bunuri de lux în Siria.

De asemenea, se interzice persoanelor și entităților din UE să tranzacționeze cu obligațiuni publice către sau de la guvernul sirian.

Este important ca ajutorul să ajungă la oamenii care au nevoie

Lenarčič a declarat că este important să se asigure că asistența trimisă în Siria de către statele membre ale UE „ajunge la oamenii care au nevoie de ea, că nu este deturnată.

Începând de miercuri, 23 de țări participante la mecanismul de protecție civilă al UE au oferit în total 36 de echipe de căutare și medicale Turciei, cuprinzând un total de 1.500 de persoane și 100 de câini de salvare.

Miercuri dimineață, comisarul a precizat că Turcia a depus o altă cerere, pentru articole de adăpost, inclusiv corturi, pături și încălzitoare pentru iarnă.

„De asemenea, se dă curs acestei solicitări. Ofertele vin. Și această asistență va fi, de asemenea, pe drum foarte curând”, a adăugat Lenarčič.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE