Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

România, casă pentru zeci de mii de turci și sirieni. Mulți dintre ei nu au reușit să ia legătura cu rudele, după cutremurele din Turcia

România este casă pentru mulți cetățeni turci și sirieni. În ziua în care au ales să vină aici, ei și-au lăsat în urmă rudele și prietenii. Acum, distanța dintre țara adoptivă și cea natală nu a părut niciodată mai mare.

Ziad Al Massalmeh este sirian și s-a mutat în urmă cu patru decenii în Timișoara. El a venit aici pentru studii, însă s-a îndrăgostit de țara noastră și nu a mai plecat. O parte din inima lui a rămas, însă, acasă, alături de familie. Despre cutremure a auzit la scurt timp după producerea acestora și ore întregi a încercat să ia mai apoi legătura cu rudele lui.

Ziad Massalmeh, reprezentantul comunității Siria Liberă din România: Eu am avut o cumnată care a fost prinsă sub dărâmături, în acea zonă afectată. Nu am putut să luăm legătura cu ei de ieri, până azi, până când am primit un mesaj că sunt teferi. Au fost scoși de sub dărâmături. Cei mici au fost afectați foarte puternic, deshidratați. Vremea este foarte rea, este foarte rece.

Ziad este reprezentantul comunității Siria Liberă din România și, alături de colegii lui, face toate demersurile pentru a le oferi ajutor celor aflați în nevoie.

Ziad Massalmeh, reprezentantul comunității Siria Liberă din România: Ne-am adunat pentru a începe campania de a aduna bani, să cumpărăm cele necesare. După ce am luat legătura cu cei de acolo, oamenii au nevoie de pături, de un acoperiș. Prioritară este problema mâncării, a covoarelor și a păturilor și tot ce au ei nevoie acolo.

În urmă cu 14 ani, în speranța unei vieți mai bune, și Mustafa, un tânăr comerciant turc, s-a mutat la Timișoara. Nu s-a gândit vreodată că o astfel de tragedie va fi un motiv pentru întoarcerea lui acasă.

Mustafa Aksoy, comerciant turc Timișoara: O să ne strângem niște prieteni, să mergem să ajutăm și noi cât putem. Este foarte gravă situația și chiar nu mai avem chef de nimic, de doua trei zile de când s-a întâmplat. Eu încerc să merg cu mașina personală, să iau tot ce pot: alimente, mâncare, corturi, medicamente. O să îi ajut cât pot.

Rudele lui Mustafa nu au fost rănite în urma seismelor. Unii dintre prietenii lui însă, și-au pierdut familia, alții casele.

Mustafa Aksoy, comerciant turc Timișoara: Încerc mâine să ajung și la el să îl ajut. Au murit rude de-ale lor, prieteni, multe blocuri au fost distruse, multe orașe au fost distruse. Acum este distrugere naturală, poate să fie și în România, și în altă țară. Trebuie să ne ajutăm. Sunt copii afară și este frig. Trebuie să ne ajutăm unul pe altul.

Potrivit Institutului Național de Statistică, în 2021 în țara noastră trăiau peste 21 de mii de turci. Ultimele date referitoare la comunitatea siriană sunt din 2012 și indicau peste 12.000 de persoane.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE