Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

De ce cutremurele nu pot fi prezise cu exactitate

Cutremurul care a lovit zilele trecute Turcia și Siria a provocat daune imense. În doar câteva secunde sute de clădiri s-au prăbușit, iar salvatorii încă caută supraviețuitori printre ruine. Amploarea distrugerilor ridică aproape involuntar o întrebare: De ce nu a știut nimeni că seismul urma să aibă loc?

Răspunsul este însă complicat. Oamenii de știință nu au încă capacitatea de a anticipa unde și când anume va avea loc un cutremur. Cu toate acestea, miza este una considerabilă. Cutremurele sunt responsabile de aproape jumătate din totalul deceselor cauzate de dezastrele naturale din ultimele două decenii, potrivit OMS.

Pot fi anticipate cutremurele?

Unii geologi spun că este aproape imposibil să anticipezi un cutremur pentru că o analiză completă a scoarței terestre este extrem de complexă. Alții spun că noile tehnologii – inclusiv Inteligența Artificială – ar putea contribui la realizarea unor predicții mai rapide și mai precise a viitoarelor cutremure. Cu toate acestea, mai e mult până când tehnologia va putea să prezică la timp și cu exactitate locația, momentul și gravitatea unui cutremur.

„Un cutremur se produce foarte, foarte repede”, a spus Christine Goulet, director al Centrului pentru Știința Cutremurelor din cadrul U.S. Geological Survey (USGS), potrivit The Washington Post. „Este corect să spunem că, în acest moment, nu suntem capabili să prezicem deloc cutremurele”.

Mișcările plăcilor tectonice stau la baza cutremurelor. În ultimii ani, geologii au început să își concentreze atenția pe șansele producerii unor cutremure. În acest sens, oamenii de știință folosesc măsurători geologice și înregistrări istorice pe care le combină cu modele statistice pentru a evalua probabilitatea producerii unui cutremur în viitor. Spre deosebire însă de prognoza meteo, îmbunătățită de modele matematice noi și de apariția sateliților și a dronelor, predicțiile legate de cutremure rămân incerte.

În ultima jumătate de secol oamenii de știință au încercat să prezică apariția cutremurelor, folosind mai multe metode. În anii ’70 – ’80, cercetătorii și-au propus să găsească semnale care ar putea preceda un cutremur, analizând un amalgam de date precum comportamentul animalelor, emisiile de radon și semnalele electromagnetice. Uneori, rezultatele au dezvăluit niște tipare, dar nici unul nu a fost suficient de bun.

În anii ’80, cercetătorii au analizat un segment al faliei San Andreas, de lângă California, ajungând la concluzia că un cutremur va avea loc până în anul 1993. Totuși, un cutremur major avea să aibă loc abia în 2004, o distanță de 11 ani față de estimările cercetătorilor.

Pe măsură ce tehnologia a continuat să avanseze, au fost dezvoltate sisteme de avertizare timpurie în cazul cutremurelor. Acestea folosesc aparate de seismologie pentru a detecta și a analiza trepidațiile din scoarța terestră, trimițând un semnal cu câteva secunde înainte de producerea unui cutremur, mult prea târziu însă pentru a evacua în siguranță oamenii. De pildă, ShakeAlert, un sistem dezvoltat de USGS, poate trimite o notificare pe telefonul unei persoane cu aproximativ 20 de secunde – 60 de secunde înainte de producerea unui cutremur.

O predicție precisă a cutremurelor ar necesita o cartografiere și o analiză extinsă a scoarței terestre. Totodată, există și un element de hazard: un cutremur se poate produce fără nici un avertisment, spus experții.

În concluzie, cutremurele rămân un lucru aproape imposibil de prezis cu exactitate. „Nu cunosc pe nimeni care să fi făcut predicții fiabile în mod repetat vreodată”, a spus Goulet. „Dacă ar fi fost atât de ușor, am fi făcut-o”.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE