Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Alerta de cutremur de la Google și Telegram. Cum funcționează sistemul de avertizare în caz de seism

Utilizatorii telefoanelor cu sistem de operare Android pot primi o alertă de cutremur de la Google, în cazul producerii unui seism (nu se întâmplă întotdeauna și se poate întâmpla ca nu toți utilizatorii să o primească). De asemenea, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului transmite o alertă seismică timpurie pe smartphone-urile care au instalate aplicația Telegram.

Așa s-a întâmplat, de exemplu, pe 3 noiembrie 2022, la un seism cu magnitudinea 5,4 grade care a avut loc în România, când alerta de cutremur a fost transmisă de Google utilizatorilor de smartphone-uri cu sistem de operare Android. De precizat, însă, că nu toți utilizatorii Android au primi atunci acea alertă.

Cum funcționează alerta de cutremur pe Android

Utilizatorii de telefoane cu Android pot primi alerte pentru cutremurele produse în zonă. Sursa este Serviciul american de prospecțiuni geologice (USGS) care furnizează informații în timp real despre seismele care au avut loc în lume.

Gabriela Chiorean, communication senior manager în cadrul companiei Google, a explicat pentru Euronews România că sistemul de alerte de cutremur este o funcționalitate a sistemului Android.

”Este un serviciu gratuit care detectează cutremure din întreaga lume și alertează utilizatorii Android. Este un serviciu suplimentar și nu este menit să înlocuiască sistemele guvernamentale”, a afirmat Gabriela Chiorean.

Reprezentantul Google a afirmat că smartphone-urile cu sistem de operare Android dispun de un accelerometru care „este inclus în cele peste trei miliarde de telefoane care există în momentul actual”.

”Este detectată vibrația și viteza unui cutremur astfel încât se pot alerta utilizatori înainte ca acest cutremur să se producă. Vorbim de câteva secunde.

Funcția e disponibilă la nivel global și folosește date crowdsourcing de pe telefoanele Android.

Când telefonul Android este conectat și complet nemișcat se va transforma într-un mini seismometru care detectează cutremurul atunci când acesta pornește și trimite semnale către sistemul de alertă. Accelerometrul poate detecta mișcarea Pământului în momentul în care se produce un cutremur și în acel moment se pornește un algoritm care transmite scurte fragmente de date către serverele Android împreună cu informații despre locație”, a afirmat ea.

Cele două tipuri de alerte de cutremur pentru telefoanele Android

Sistemul Android ofertă două tipuri de alerte. Una dintre ele este „fiți atenți” care se declanșează pentru cutremure de magnitudine 3 sau 4 care nu sunt foarte frecvente.

Cealaltă este semnalată cu mesajul „take action” (ia măsuri, trad.) în cazul unor mișcări telurice cu magnitudinea de peste 4,5.

”Alerta care a fost primită în această dimineață se declanșează la cutremure de magtitudinea 4, 4,5 care este o alertă care spune că trebuie să iei măsuri.

Take action este o alertă care afișează pe ecran complet pentru cutremurele de 4,5 și mai mare. Avertizează utilizatorii de telefoane Android să se pregătească pentru potențiale cutremure mai puternice.

Sunt afișate instrucțiuni pe tot ecranul, iar telefonul redă un semnal foarte puternic”, a mai afirmat reprezentantul Google.

Utilizatorii de telefoane Android primesc alerte „numai cei care au locația dispozitivului activată și alertele de cutremur activate”.

”Acestea pot fi găsite în funcția de setări și trebuie să vă asigurați că sunt pornite. Toate telefoanele ar trebui să aibă această opțiune dacă au locația pornită”, a mai spus reprezentantul Google, în direct la Euronews România.

Alerta de cutremure Android poate fi dezactivată

În cazul cutremurelor mai mici, sistemul Android afișează o notificare care include magnitudinea și distanța față de punctul focal al cutremurului.

Oficialii Google spun că alerte de cutremur pot fi transmite chiar și cu 10 secunde înainte de producerea seismului.

”Alerta folosește volumul și vibrațiile curente ale telefonului și va respecta funcția de „nu mă deranja” dacă utilizatorul a activat-o.

Totodată, este vorba despre un serviciu opt out. Dacă nu vrei să primești aceste alerte, ai această posibilitate de a cere să nu le primești”, a afirmat Chiorean.

În 2020, Google a colaborat inițial cu experții USGS și cu biroul guvernatorului statului american California pentru a trimite alerte de cutremur prin intermediul sistemului ShakeAlert către telefoanele cu Android din zonă.

Dezvoltat cu sprijinul seismologilor americani, sistemul ShakeAlert folosește semnalele transmise de peste 700 de seismometre instalate în California de USGS, Universitatea Berkeley și Institutul de Tehnologie din California. Câteva secunde de avertizare pot face diferența în cazul unui cutremur, spun reprezentanții Google.

Compania americană oferă posibilitatea utilizatorilor de telefoane cu Android să facă parte din sistemul de alertă pentru cutremure, oriunde s-ar afla în lume. Astfel, smartphone-urile cu Android pot funcționa precum un seismograf de mici dimensiuni și, în condițiile în care există milioane de astfel de dispozitive în lume, poate fi formată o rețea de detectare a seismelor.

Toate telefoanele inteligente sunt dotate cu accelerometre. Acestea pot detecta semnale care indică faptul că ar putea avea loc un cutremur. Dacă telefonul detectează o posibilă mișcare telurică, transmite un semnal către serverul Google de detectare, alături de locul aproximativ în care s-a produs seismul.

Cum activezi alerta de cutremur a INFP prin Telegram

De asemenea, INFP une la dispoziție un sistem de alertă pe telefoanele cu Android sau iOS prin intermediul Telegram. Aplicația poate fi instalată din Google Play sau App Store. Instrucțiunile sunt similare atât pentru telefoanele cu Android, cât si pentru iPhone/iPad/iPod.

După instalarea Telegram, alerta se activează după ce scrieți în câmpul de cautare @alertacutremur_bot și selectati prima optiune.

Apasati START pentru a începe interacțiunea cu Bot-ul @alertacutremur_bot.

Va apărea o listă cu comenzile disponibile. Alegeți opțiunea /alerta dând click pe ea sau scriind-o efectiv în câmpul de mesaj.

După acceptarea termenilor și condițiilor, trebuie să introduceți numărul de telefon și adresa de e-mail. Datele vor fi stocate de către INCDFP și confirmă decizia personală de utilizare a serviciului de alertă pe propria răspundere, în fata autorităților.

De ce nu sunt emise mesaje Ro-alert în caz de cutremur

Reprezentanții IGSU au precizat că, în cazul seismelor, sistemul RO-ALERT nu va difuza notificări, anterior declanşării acestora.

''Ulterior producerii cutremurului, în cazul în care acesta generează consecinţe grave, vor putea fi difuzate mesaje de avertizare a populaţiei, cu măsuri de protecţie adecvate (de exemplu: puncte de distribuţie a ajutoarelor de urgenţă)'', au afirmat reprezentanții IGSU, potrivit Agerpres.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE