Urmărește Euronews România la cei mai importanți operatori de cablu TV din țară: Digi (canalul 66), Orange (canalul 106), Vodafone (canalul 410).

De ce nu a fost emis mesaj Ro-Alert după cutremurul de joi dimineață. Raed Arafat: „Cel mai important este: fără panică”

Publicat de: Răzvan Mihalașcu

Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), a anunțat că nu au fost transmise mesaje Ro-Alert despre cutremurul produs joi dimineață, iar cele apărute pe rețelele de socializare ar proveni de la aplicațiile de telefoane mobile.

Șeful DSU a explicat că la unele telefoane cu sistem Android există aplicații ce transmit alerte în caz de cutremur.

„De când s-a resimţit cutremurul, au intrat în procedură colegii de la Pompieri, mai ales cu verificarea zonelor vulnerabile. A fost trimisă o echipă de la Pompieri în Bucureşti pentru verificarea Centrului vechi. Nu s-au primit apeluri la 112 şi nici nu s-au înregistrat efecte. (...) Noi nu am dat mesaje RO-ALERT. Când se dau mesaje, scrie clar cine trimite şi că este RO-ALERT. Nu s-au dat mesaje, dar am înţeles că la unele telefoane cu Android există aplicaţii care pot să spună că se întâmplă ceva şi să dea un mesaj, dar noi nu am dat mesaje", a afirmat Raed Arafat, la postul Digi24, potrivit Agerpres.

Secretarul de stat în Ministerul de Interne a atras atenția că nu toate informațiile care circulă pe Internet nu sunt corecte.

„Ar fi bine care cei care scriu că au primit mesaje RO-ALERT să ne arate poza mesajului, să fie una reală, bineînţeles. Deci, mare atenţie la informaţiile care circulă în spaţiul online şi ar fi bine să nu le transmitem mai departe pe alte canale. Deci, noi nu am dat mesaje RO-ALERT, am şi verificat dacă nu cumva un judeţ a dat un mesaj post-cutremur şi nu s-a întâmplat aşa ceva", a adăugat șeful DSU.

Cum trebuie să acționezi în caz de cutremur. Recomandările lui Raed Arafat

Şeful DSU a transmis câteva sfaturi despre ce să faci în caz de cutremur.

„În primul rând, nu ieşiţi din apartament pe scări, nu folosiţi lifturile, mergeţi şi adăpostiţi-vă sub o masă, sub o grindă. Să ştiţi exact care sunt zonele mai tari, unde sunt grinzile şi să staţi acolo în timpul cutremurului.

Acesta este sfatul pe care putem să îl dăm. Cel mai important este: fără panică. Iar un alt aspect foarte important: să nu dea toată lumea telefoane pentru că poate să îi blocheze inclusiv pe cei care au nevoie de servicii de urgenţă, dacă sunt efecte, şi să blocheze serviciile de urgenţă.

Şi să nu plecaţi cu maşinile pe drumuri, dacă este cu impact, pentru că puteţi bloca serviciile de urgenţă şi intervenţia. Şi, am mai spus-o, toţi să avem în casă provizii măcar pentru 72 de ore: apă, medicamente, radio pe baterie", a menționat Raed Arafat, cofnorm sursei citate.

Potrivit șefului DSU, mai multe informaţii despre situaţiile generate de un cutremur pot fi consultate pe pagina oficială fiipregatit.ro.

Un cutremur cu magnitudinea de 5,4 grade pe Richter s-a produs, joi dimineaţă, la ora 6,50, în zona seismică Vrancea, judeţul Buzău.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE