Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Avertizare de călătorie pentru persoanele care călătoresc în Turcia. Ce trebuie să știe turiștii

Publicat de: Euronews

Turcia și Siria au fost lovite de două cutremure violente, în urma cărora peste 5.000 de oameni și-au pierdut viața, iar alți peste 15.000 au fost răniți. Autoritățile au recomandat evitarea călătoriilor în anumite regiuni ale Turciei.

Cele mai populte orașe ale Turciei, Ankara și Istanbul, se află în vestul țării, la sute de kilometri distanță. Călătoria în aceste orașe și zone precum coasta Mării Egee funcționează normal.

Cu toate acestea, călătoria în zona cutremurului este dificilă și nerecomandabilă.

Biroul de Externe al Marii Britanii i-a îndemnat pe călători să „evite imediat vecinătatea” incidentului.

Recomandarea se aplică următoarelor provincii turcești:

  • Gaziante
  • Hatay
  • Osmaniye
  • Adıyaman
  • Diyarbakır
  • Sanliurfa
  • Kahramanmaraș
  • Kilis
  • Adana
  • Malatya

Trei aeroporturi din Turcia s-au închis. Aeroportul Adana Sakirpasa (ADA) și Aeroportul Hatay (HTY) s-au închis după deteriorarea pistei. Aeroportul Internațional Gaziantep Oğuzeli (GZT) a fost închis pentru toate zborurile civile, dar continuă să deservească zboruri de salvare. Peste 2.600 de salvatori din 65 de țări au sosit în Turcia.

Mai multe clădiri incluse în patrimoniu au fost afectate

Diverse atracții culturale au fost grav afectate de cutremur sau distruse în întregime. Principala preocupare a UNESCO, agenția culturală a Națiunilor Unite, este orașul antic Alep din Siria, a declarat un purtător de cuvânt.

Cetatea din Alep, un mare palat medieval din centrul orașului, a fost „avariată semnificativ”.

În Turcia, clădirile de la Cetatea Diyarbakir și Grădinile Hevsel s-au prăbușit. Acesta este un sit al patrimoniului mondial datând de mai bine de 2.000 de ani.

Cum pot fi ajutați oamenii din Turcia și Siria

Mii de salvatori se îndreaptă spre Turcia, dar există o mulțime de modalități de a ajuta de la distanță.

Organizațiile caritabile și ONG-urile precum Crucea Roșie, Salvați Copiii și Ajutorul Islamic au pus la dispoziție mai multe posibilități pentru a oferi ajutor umanitar.

Chiar și unele organizații au decis să trimită ajutoare ăn Turcia. Intrepid Travel a lansat un apel de urgență și a donat 58.000 de lire sterline (65.000 de euro) pentru eforturile de salvare.

Oameni din diferite colțuri ale lumii au lansat peste peste 1.500 de pagini de strângere de fonduri online pentru a ajuta victimele dezastrului.

Recomandare pentru românii care călătoresc în Turcia, în special în Istanbul

MAE transmite cetățenilor români care călătoresc în Republica Turcia, în special în orașul Istanbul, recomandarea de a-şi anunţa prezenţa autorităților române, comunicând datele de contact la Ambasada României la AnkaraConsulatul General al României la Istanbul sau Consulatul General al României la Izmir, în funcţie de regiunea în care se găsesc. Pe lângă semnalarea prezenței, este recomandată transmiterea propriilor coordonate, precum şi ale rudelor lor ori ale altor persoane de contact din ţară. Parcurgerea acestei proceduri este necesară în eventualitatea unor situaţii de urgenţă, pentru a asigura celor interesaţi, la cerere, asistenţă consulară.

MAE reamintește că cetățenii români care călătoresc în Turcia pot apela telefonic Ambasada României la Ankara și Consulatele Generale ale României din Istanbul și Izmir prin intermediul Centrului de Contact și Suport pentru Cetățenii Români din Străinătate, care funcționează în regim de permanență, la numerele +903124477920; +902123583541; +902123580516; +902123583537, +902324650579.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români să consulte paginile de Internet http://ankara.mae.rohttp://istanbul.mae.rohttp:izmir.mae.rowww.mae.ro şi reaminteşte faptul că cetățenii români care se deplasează în străinătate au la dispoziţie aplicaţia „Călătoreşte în siguranţă” (disponibilă gratuit pe website-ul MAE), care oferă informaţii şi sfaturi de călătorie, precum şi serviciul de alertă prin SMS, aferent campaniei de informare „Un SMS îţi poate salva viaţa!”.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE