Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Seismologi, despre cutremurul din Turcia: Replicile ar putea dura câteva luni. Ce este „epilinia”

Publicat de: Euronews

Seismele din Turcia au fost resimțite în nouă țări și au avut peste 145 de replici puternice. Doar de la miezul nopții până marți dimineață au fost 15 replici, cea mai puternică având 5,5 magnitudine. Seismologii vorbesc despre „epilinie” în loc de epicentru, iar replicile în Turcia ar putea dura luni.

Peste 200 de replici

De asemenea, de luni și până în prezent s-ar fi înregistrat peste 200 de replici.

„La o asemenea activitate seismică, activitatea de replici este și ea mai mare, și ca mărime și ca durată. Proporțional cu mărimea cutremurelor avem și replici mai multe și pe durată mai mare. Este posibil să dureze câteva luni, însă activitatea va scădea cu timpul și ușor, ușor zona se va reechilibra, însă în momentul de față este puternic perturbat tot ceea ce se întâmplă acolo. În cazul acelor plăci, placa arabică și africană, mișcarea este pe orizontală. Placa africană înaintează către nord, către Europa, placa arabică înaintează și ea, însă cu o viteză diferită, astfel încât se produc aceste mișcări relative. Aceste mișcări relative creează niște tensiuni care duc la fenomene de o asemenea amploare. Este o activitate foarte intensă”, a explicat Mircea Radulian, profesor și directorul științific al Institutului de Fizică a Pământului.

El a mai adăugat că, „din punct de vedere seismic, nu ar mai putea să apară un cutremur mare”, dar a subliniat, încă o dată, că „activitatea de replici va continua, dar se va diminua în timp”.

Turcia ar putea fi lovită de o criză economică și financiară

După cutremurul devastator, Turcia va intra într-o perioadă de criză economică și financiară, este de părere analistul economic Dragoș Cabat. Nu ar fi o premieră. Țara este afectată des de cutremure și, de fiecare dată, economia și finanțele Turciei suferă puternic. Mai mult, problemele economice s-ar putea transmite și în restul lumii, în special în țările emergente, inclusiv România.

Cutremurele violente care au zguduit luni sud-estul Turciei au provocat mii de morţi şi zeci de mii de răniţi, potrivit autorităților din Turcia.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a decretat luni doliu naţional timp de şapte zile în Turcia. Potrivit acestui decret publicat de guvern, drapelele vor fi coborâte în bernă până la apusul soarelui, duminică, 12 februarie.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE