Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

O nouă lovitură pentru Turcia: Ar putea intra într-o perioadă de criză economică și financiară, în urma cutremurului. Cum ar putea fi afectată România

După cutremurul devastator, Turcia va intra într-o perioadă de criză economică și financiară, este de părere analistul economic Dragoș Cabat. Nu ar fi o premieră. Țara este afectată des de cutremure și, de fiecare dată, economia și finanțele Turciei suferă puternic. Mai mult, problemele economice s-ar putea transmite și în restul lumii, în special în țările emergente, inclusiv România.

Problemele economice ar putea ajunge și în România

Dragoș Cabat, analist economic: „Urmează în Turcia o criză, o criză economică și financiară. Este normal ca primele care reacționează să fie bursele și cursul valutar. Reacționează întotdeauna la evenimente geopolitice și la catastrofe naturale. Ca de fiecare dată dupa un cutremur, cade lira, inflația este mare și PIB scade în anul respectiv, urmând ca apoi să își revină. Acum, însă, este ceva mai mult, pentru că deja inflația era foarte mare dinainte de cutremur, iar economia turcească se confruntă cu probleme mari, atât de inflație, cât și de depreciere. Acest cutremur va face doar ca situația să devina și mai gravă pe termen scurt. Orice astfel de prăbușire a monedei și a pieței de capital, într-o țară emergentă, cum este considerată Turcia, are impact și asupra celorlalte piețe emergente. Deci și România, de exemplu, ar putea să fie afectată. Este posibil ca acest cutremur să fie un element declanșator al unei crize, care să poată afecta, în special, țările emergente de peste tot din lume.”

Cutremurele violente care au zguduit luni sud-estul Turciei au provocat mii de morţi şi zeci de mii de răniţi, potrivit autorităților din Turcia.

Președintele turc a decretat doliu național timp de șapte zile

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a decretat luni doliu naţional timp de şapte zile în Turcia. Potrivit acestui decret publicat de guvern, drapelele vor fi coborâte în bernă până la apusul soarelui, duminică, 12 februarie.

Uniunea Europeană a mobilizat rapid zece echipe de căutare şi salvare în Turcia, în urma solicitării acestei ţări de a activa Mecanismul de protecţie civilă al UE.

România a trimis trei aeronave cu șapte tone de echipamente și echipe de intervenție în Turcia, a anunțat șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE