Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cum se mobilizează organizațiile pentru a trimite cât mai repede ajutoare către supraviețuitorii cutremurului din Turcia și Siria

Atunci când vine vorba de ajutor de urgență în caz de dezastre, organizațiile de ajutorare joacă un rol crucial, salvând vieți. Dar cum se mobilizează acestea pe teren și cum oferă ajutor vital cât mai rapid și mai eficient posibil? Cum stabilesc unde este nevoie de ajutor cel mai urgent?

Pentru Emma Forster, care lucrează pentru Consiliul Norvegian pentru Refugiați (NRC) și care se află în Damasc din septembrie, o alertă inițială vine de la echipa de securitate a NRC. Prima ei prioritate - o verificare dacă angajații sunt bine. „Membrii personalului sunt contactați pentru a afla dacă toată lumea este în siguranță. De asemenea, se face o verificare pentru a vedea dacă stocurile organizației sunt în siguranță și dacă au fost contabilizate”, a declarat ea pentru Euronews.com.

Apoi, este evaluată situația de la fața locului și se iau decizii importante cu privire la locurile unde este nevoie de ajutor imediat și la modul de distribuire a acestuia. „Întregul proces durează câteva ore”, explică Forster.

Pentru Forster și echipa sa urmează diverse birouri (Forster le numește hub-uri) care sunt în strânsă comunicare și care trimit deja personal pe teren „pentru a înțelege care sunt cele mai urgente nevoi”.

Turcia și Siria - aceleași nevoi, răspuns diferit

În cazul cutremurului din Turcia și din nordul Siriei, prioritatea a fost trimiterea de echipe de căutare. „A le oferi oamenilor hrană, apă și un fel de adăpost este o prioritate absolută. Și este deosebit de dificil în acest moment, având în vedere că țara se confruntă în prezent cu o furtună și plouă torențial.”

La scurt timp după un dezastru natural ca acesta, diverse organizații de pe teren vor începe să facă schimb de informații prin diferite canale. Dar, în cele din urmă, Biroul ONU pentru coordonarea afacerilor umanitare (OCHA) este responsabil de coordonare.

Implicarea Organizației Națiunilor Unite pe plan umanitar în Siria este diferită de cea din alte țări prin faptul că este mai degrabă acceptată decât solicitată de către guvern, explică Jens Laerke, purtător de cuvânt adjunct al OCHA.

În timp ce Turcia dispune deja de o autoritate puternică și capabilă de reacție la dezastre naturale, care este trimisă de obicei să ajute în cazul dezastrelor naturale din întreaga lume, situația de peste graniță este mult mai dificilă. „Partea bună” într-o țară cu un conflict armat în curs de desfășurare, spune Jens Laerke, este că în zonă există deja o rețea umanitară solidă a ONU, cum ar fi NRC.

NRC și alte organizații umanitare solicită mai multă asistență umanitară și mai multe fonduri pentru a sprijini persoanele aflate în nevoie acum și în săptămânile următoare. Forster a declarat că este important ca ajutorul să fie flexibil, ceea ce înseamnă alocarea de fonduri fără a le restricționa la un anumit sector, astfel încât organizațiile umanitare să poată răspunde nevoilor în mod corespunzător.

Cât de repede oferă UE ajutor în cazul unui dezastru natural?

Turcia nu a cerut ajutor doar de la OCHA, ci și de la UE în cadrul mecanismului de protecție civilă al UE. 15 echipe de căutare din 13 țări au fost trimise la doar câteva ore după primul cutremur. Comisia Europeană este în contact cu guvernul turc și transmite nevoile și cererile țărilor membre, urmând să comunice Turciei ce fel de ajutor este disponibil. 

Coordonarea echipelor de căutare și salvare trimise în Turcia este una dintre provocările majore în acest moment, explică Laerke, purtătorul de cuvânt adjunct al OCHA. Biroul său lucrează în strânsă consultare cu biroul de afaceri externe al Turciei: „Trebuie să ne asigurăm că oamenii potriviți se află la locul potrivit”.

Ajutorul care nu este necesar imediat va ocupa spațiu de aterizare sau va trebui să fie stocat și poate, de fapt, să încetinească cursa contra cronometru care a început. După cum explică Laerke, echipele de căutare și salvare se așteaptă să aibă la dispoziție șapte zile pentru a găsi supraviețuitori sub dărâmături.

„Siria nu a declanșat mecanismul de protecție civilă al UE”, a declarat pentru Euronews Balazs Ujvari, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene pentru ajutor umanitar și gestionarea crizelor.

Prin urmare, niciun ajutor de urgență nu a fost trimis până acum în Siria. Prin intermediul organizațiilor partenere, Comisia este informată cu privire la situația de pe teren. Cu toate acestea, se analizează posibilitatea de a furniza fonduri umanitare suplimentare pentru Siria.

Cine plătește pentru primul ajutor?

În acest prim proces de răspuns, Comisia Europeană acoperă 75% din costurile operaționale suportate de aceste operațiuni. Acest lucru a permis desfășurarea în Turcia a unor echipe de recuperare deosebit de bine echipate.

Pentru a oferi asistență suplimentară guvernului turc și pentru a înțelege mai bine impactul cutremurului, UE pune la dispoziție imagini din sistemul Copernicus.

„Toate acestea vor costa bani”, spune Laerke, prezicând că, în curând, comunitatea internațională va trebui să furnizeze fonduri pentru Siria și Turcia pentru a permite ajutorul unor organizații precum Forsters NRC.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE