Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

EXCLUSIV. Mărturiile unui cetățean turc stabilit în România: „În fața casei noastre s-a dărâmat o clădire cu 40 de copii”

Turcia a fost lovită de două cutremure în 12 ore. Primul cutremur, cu magnitudinea de 7,8 a lovit luni dimineață sud-estul Turciei și Siria. Au murit peste 1.300 de oameni și mii de persoane au fost rănite.

Al doilea cutremur, de 7,5 pe scara Richter, a lovit Turcia, în Ekinözü, la ora 12:23, potrivit USGS.

Euronews România a contactat un cetățean turc care stă la noi în țară, pentru a ne oferi mai multe detalii despre situația din Turcia. Mustafa Oz are rude chiar în locul unde cutremurul a făcut pagube uriașe

„Este dezastru foarte mare. Sunt dărâmături peste tot. În fața casei noastre s-a dărâmat o clădire unde se află aproximativ 40 de copii. Oamenii încearcă să îi scoată de sub dărâmături. Zeci de mii de oameni așteaptă ajutor. Orice ajutor este binevenit pentru oamenii de acolo.”

În fața casei lui Mustafa Oz era un cămin pentru fete.

Rudele lui Mustafa i-au trimis o imagine cu pagubele provocate de cutremur. Un munte de moloz se află acum în fața casei lui. În urmă cu doar 24 de ore acolo era un cămin pentru fete.

Mulți dintre copii încă sunt sub dărâmături. Asta am auzit de la nepoții mei.

-Mustafa Oz

„După cutremurul din 1999, noile clădiri s-au făcut după noua lege. Din clădirile noi nu sunt foarte multe dărâmate. Din ce am aflat de la cunoștințele mele din Kahramanmaraş, centrul orașului este foarte rău. Sunt zeci, sute de clădiri care s-au dărâmat. Marea majoritate sunt clădiri vechi.”

În România, clădirile cu risc seismic sunt semnalate printr-o bulină roșie. Mustafa spune că în orașul său nu există o astfel de clasificare a clădirilor.

„Nu sunt toate clădirile dărâmate. Unele sunt doar afectate: sunt crăpați pereții, sunt geamurile sparte. Oamenii nu au putut să intre în case înapoi ca să facă un bilanț al stricăciunilor.”

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE