Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cutremurul din Turcia și Siria, efecte și în România. INFP: Posibil ca seismele din Buzău să fi fost declanșate de undele din Turcia

Turcia este una dintre cele mai active zone seismice din regiunea Euroasiatică, pentru că aici se întâlnesc mai multe plăci tectonice, susțin specialiștii. Mai mult, directorul științific al Institutul Național pentru Fizica Pământului spune că există posibilitatea ca seismele, de azi dimineață, din zona Buzăului să fi fost declanșate de undele produse de cutremurul din Turcia.

Mircea Radulian, director științific INFP: „Turcia este una dintre cele mai  active zone seismice de pe glob și, oricum, este cea mai activă din zona europeană, euroasiatică.

Este o tectonică complicată în care se întâlnesc mai multe plăci, pe lângă placa africană, placa arabică, placa eurasiatică, deci e o zonă foarte activă tectonic, unde se produc cutremure atât în partea de nord, de-a lungul plăcii nord a Turciei, pe lângă falia anatoliană, cât și în partea de sus, sud-est, unde s-a produs cutremurul de azi-noapte, unde, de asemenea, este o zonă foarte activă, cu cutremure mari, peste 7.”

Legătura dintre cutremurul din România și cel din Turcia

Un cutremur de 4,5 grade s-a produs, luni dimineață, în județul Buzău.

„Posibil ca seismele din Buzău să fi fost declanșate de undele din Turcia”

-Mircea Radulian, director științific INFP

Mircea Radulian, director științific INFP: „Din punct de vedere tectonic, nu cred că există o legătură. Sunt prea depărtate una de alta, dar e posibil ca aceste cutremure mici din zona Buzăului, tot de suprafață, să fi fost declanșate de undele seismice produse de cutremurul din Turcia.

Deci, în momentul în care se produc undele seismice, se propagă în scoarța terestră, în toate direcțiile, ele creează un surplus de tensiune, destul de mare. E posibil ca undele seismice, când au ajuns în zona Râmnicu Sărat, acolo unde s-au produs cutremurele din țara noastră să fi declanșat cumva apariția acestor cutremure.

Asta înseamnă că aceste cutremure nu pot să fie prea mari ca magnitudine, că altfel nu puteau fi declanșate.”

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE