Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Clădiri cu risc seismic, finanțate de la buget și PNRR. Până la ce dată pot fi depuse proiectele

Publicat de: Euronews

Consolidarea clădirilor cu risc seismic va fi finanțată integral atât de la buget, cât și prin PNRR, după înscrierea în platforma digitală specifică, a anunțat ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, la finalul ședinței de Guvern.

Proiectele vor putea fi depuse până la 20 februarie, în această sesiune de finanțare, urmând ca de la 1 august platforma să fie deschisă permanent. De la 3 ianuarie au fost depuse 235 de cereri pentru consolidarea unor blocuri de locuințe și clădiri publice, în valoare totală de 4,29 miliarde lei.

Cseke Attila, ministrul Dezvoltării: „S-a extins categoria de cheltuială eligibilă. Raportul de expertiză de risc seismic care trebuie finanțat de beneficiar, după încheierea programului, va putea fi decontat, la fel si raportul de audit energetic va fi preluat în bugetul acestui program de investiții. La finalul investiției se emite un certificat, poate fi decontat din program. O altă modificare privește abrogarea limitării depunerilor proiectelor pentru primele 60 de zile după aprobarea legii bugetului de stat, a fost o prevedere aprobată. Din 3 ianuarie am propus ca de la 1 august platforma să fie deschisă încontinuu, astfel încât autoritățile locale sau beneficiarii acestor proiecte au un raport de expertiză de risc seismic să poată depune încontinuu și să nu aștepte anul următor pentru deschiderea acelei perioade de 60 de zile.”

Centrul Istoric al Capitalei, principala problemă

Multe dintre clădirile care au nevoie de ample consolidări se află în Centrul Istoric al Capitalei, pe străzile Lipscani, Franceză, Blănari sau Gabroveni. Alte câteva sunt pe strada Academiei.

„Clădirile de aici sunt mai vechi și, inerent, sunt mai vulnerabile seismic, pentru că atunci când au fost proiectate, nu existau prescripții tehnice explicite antiseismice. În afară de această clădire, suntem înconjurați de clădiri încadrate în clasele I și II de risc seismic, clădiri care în cazul unui cutremur pot colapsa sau pot suferi avarii grave la nivelul structurii”, a explicat Matei Sumbasacu, inginer structurist.

Mii de clădiri vulnerabile în București

La momentul actual în București există 363 de clădiri care se află în clasa I de risc seismic și 373 care au fost încadrate în clasa a II-a de risc seismic. Experții atrag însă atenția că numărul clădirilor vulnerabile este de ordinul miilor.

„Acele liste includ doar clădirile expertizate, adică acele clădiri la care s-a uitat cineva în mod oficial și a depus acel raport la Primărie sunt foarte puține. Mai mult de atât, avem alte aproximativ 1.500 de clădiri încadrate în categorii de urgență. Putem vorbi, cu acte, de aproximativ 2.000-2.100 clădiri foarte vulnerabile, clădiri care sunt în pericol de colaps la următorul cutremur, iar astea doar clădirile de care știm, la care cineva s-a uitat”, a precizat Matei Sumbasacu.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE