Urmărește Euronews România la cei mai importanți operatori de cablu TV din țară: Digi (canalul 66), Orange (canalul 106), Vodafone (canalul 410).

Nicușor Dan, soluții pentru consolidarea clădirilor cu risc seismic: „Ajutăm asociaţiile de proprietari să aplice pentru finanţare ”

De Euronews  •  

Distribuie

DIMENSIUNE TEXT

Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, încurajează asociaţiile de proprietari să apeleze la Autoritatea pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic, care realizează expertiza gratuit şi oferă susţinere în întocmirea dosarelor pentru cererea de finanţare.

"S-a schimbat legea, este o lege mai bună. Unul dintre lucrurile care sunt mai bune şi trebuie oamenii să le ştie este că finanţarea este totală din partea statului şi există angajamentul de la Ministerul Dezvoltării că va asigura necesarul de bani. O condiţie care este pusă pentru blocurile de locuinţe este să existe acordul tuturor proprietarilor şi Administraţia pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic aşteaptă... Deci, facem noi expertiza gratuit pentru cine o cere şi ajutăm asociaţiile de proprietari să îşi facă dosarele pentru a aplica la Ministerul Dezvoltării pentru a obţine finanţarea integrală pentru consolidare. Eu înţeleg că există, după ani de zile în care nu s-au întâmplat lucruri, o lipsă de încredere în autoritate, dar doar cu autoritatea se poate, acesta este mecanismul legal şi încurajez asociaţiile să vină la administraţia noastră", a arătat Nicuşor Dan, într-o declaraţie acordată presei.

Experiții trag semnale de alarmă

Directorul executiv al Administraţiei Municipale pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic (AMCCRS), Răzvan Munteanu, preciza cu o zi în urmă că seismul de joi dimineaţă ar trebui să reprezinte un semnal de alarmă. El invita asociaţiile de proprietari să ia legătura cu AMCCRS, pentru a vedea care sunt condiţiile de consolidare a clădirilor cu risc seismic.

"Cutremurul trebuie să reprezinte un semnal de alarmă pentru toată societatea - zona de administraţie publică, dar şi asociaţiile de proprietari. Invit asociaţiile de proprietari să ia legătura cu noi, cu instituţia noastră, pentru a le spune exact care sunt paşii pentru a intra în consolidare. (...) Condiţia principală este să existe unanimitate la nivelul asociaţiei de proprietari, după care, din perspectivă financiară, municipalitatea are o serie de instrumente prin care reglementează acest aspect. De asemenea, noua lege a consolidării vorbeşte despre gratuitatea lucrărilor, atât timp cât proprietarii, timp de 25 de ani, nu îşi înstrăinează proprietăţile. Sigur, dacă doresc să facă acest lucru, se poate, sub condiţia recuperării sumelor cheltuite. Dar principala condiţie este să existe voinţă, unanimitate la nivelul asociaţiei de proprietari, pentru că altfel, riscurile de a avea blocaje juridice sunt foarte mari", a precizat Munteanu pentru AGERPRES.

Deşi în evidenţele AMCCRS figurează aproximativ 900 de clădiri încadrate în clasele I şi II de risc seismic, un raport al Băncii Mondiale arăta că peste 20.000 de clădiri ar fi vulnerabile la risc seismic. AMCCRS a încheiat un acord-cadru pentru expertizarea tehnică a 200 de imobile vulnerabile din Capitală, dintre care 160 monumente istorice, având o suprafaţă totală de 500.000 mp. Totodată, au fost depuse cereri de finanţare prin PNRR pentru 36 de imobile, atât clădiri rezidenţiale, cât şi clădiri publice, la o valoare totală estimată de aproximativ 90 de milioane de euro.

Distribuie

Taguri