Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Bucureștiul, plin de clădiri pericol public. Doar una din zece construcții cu bulină este reabilitată

Publicat de: Euronews

Doar una din zece clădiri vulnerabile în cazul unui seism este consolidată. Reabilitatea clădirilor vechi merge lent în Capitală, deși Bucureștiul este una dintre capitalele europene cu cele mai multe clădiri pericol public. Experți europeni lucrează la noi standarde cerute de Comisia Europeană pentru proiectarea construcțiilor.

Departamentul de Științe ale Pământului de la Zurich, Elveția plasează România pe harta țărilor cu cel mai mare risc seismic din Europa: țara noastră este pe locul trei după Turcia și Italia. Cel mai vulnerabil oraș este Bucureștiul.

Bucureștiul, cel mai vulnerabil oraș

„Avem încadrate în clasa I de risc seismic 363 de clădiri. Clasa I de risc înseamnă că în cazul unui cutremur de intensitate mare aceste clădiri nu vor mai putea fi locuite, unele chiar riscând să ajungă în colaps”, Răzvan Munteanu, director Administrația de Consolidare.

Doar în cazul a 10 clădiri se fac lucrări de consolidare în acest moment, în București. Asta deși numărul imobilelor care au nevoie de intervenții este uriaș. Banca Mondială arată într-un raport că în Capitală sunt 20.000 de clădiri vulnerabile, adică ar deveni nelocuibile în urma unui seism major.

„În general, zona nesigură putem spune că este de-a lungul Dâmboviței unde e zona nisipoasă. Dar având un cod de proiectare și pentru zona repstectivă s-au găsit soluții ca să se contruiască acolo”, a menționat dr. ing. Constantin Ionescu, Președinte CA și Director General INCDFP.

Comisia Europeană impune noi reguli privind proiectarea clădirilor

Comisia Europeană lucrează la noi reguli privind proiectarea clădirilor, care vor fi apoi adoptate de fiecare țară în parte. Noile standarde vor face ca în viitor clădirile să fie mai sigure dar și mai scumpe, spune șeful Universității Tehnice București.

„Pentru faptul că pot să apară cantități suplimentare de material, mă refer la oțel, la beton, costurile pot să crească pentru că vrem să ne asiguram că tot ce înseamnă componentă nestructurale sunt mai bine asigurate în caz de cutremur”, a explicat prof. dr. ing. Radu Văcăreanu, Rector al Universității Tehnice de Construcții București.

Dacă s-ar repeta cutremurul din 1977, pierderile suferite ar fi mult mai mari acum, spun experții. În București și mai multe orașe mari sunt clădiri vechi, construite fără norme de proiectare seismică și care au trecut deja prin două cutremure majore: cel din 40 și cel din 77. Conform estimării Institutului pentru Fizica Pământului, 31.000 de clădiri ar putea fi distruse.

Noua lege a consolidării obligă autoritățile să intervină în cazul tuturor clădirilor publice aflate în prima și a doua clasă de rism seismic. Adică, clădirile cele mai vulnerabile, în cazul unui cutremur major. În cadrul PNRR, România primește peste 215 milioane de euro, bani cu care pot fi reabilitate 350 de clădiri.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE