Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Consolidarea clădirilor, o necesitate. Imobilele cu risc seismic mare vor putea fi consolidate cu bani de la stat

Imobilele cu risc seismic ridicat, deținute de persoane fizice și firme, vor putea fi consolidate cu bani de la stat. Măsura este inclusă într-o lege promulgată de presedintele Klaus Iohannis și care prevede lansarea unui program ce se va desfășura pe parcursul a patru ani. Legea vine în contextul în care România rămâne una dintre țările europene cel mai expuse în cazul unui cutremur, riscul cel mai mare fiind înregistrat în zonele urbane puternic populate.

Prin acest program, firmele și persoanele fizice vor putea consolida cu bani de la stat clădiri cu un regim de înălțime de minimum P+3 etaje și cel puțin zece apartamente.

Odată consolidate cu bani de la stat, imobilele deținute de persoane fizice nu vor putea fi vândute timp de 25 de ani, iar cele folosite ca spații comerciale, timp de zece ani. Excepție vor face situațiile în care proprietarii vor rambursa integral statului banii primiți pentru consolidare.

Centrul istoric al Capitalei, principala problemă

Multe dintre clădirile care au nevoie de ample consolidări se află în centrul istoric al Capitalei, pe străzile Lipscani, Franceză, Blănari sau Gabroveni. Alte câteva sunt pe strada Academiei.

„Clădirile de aici sunt mai vechi și, inerent, sunt mai vulnerabile seismic, pentru că atunci când au fost proiectate, nu existau prescripții tehnice explicite antiseismice. În afară de această clădire, suntem înconjurați de clădiri încadrate în clasele I și II de risc seismic, clădiri care în cazul unui cutremur pot colapsa sau pot suferi avarii grave la nivelul structurii”, a explicat Matei Sumbasacu, inginer structurist.

Mii de clădiri vulnerabile în București

La momentul actual în București există 363 de clădiri care se află în clasa I de risc seismic și 373 care au fost încadrate în clasa a II-a de risc seismic. Experții atrag însă atenția că numărul clădirilor vulnerabile este de ordinul miilor.

„Acele liste includ doar clădirile expertizate, adică acele clădiri la care s-a uitat cineva în mod oficial și a depus acel raport la Primărie, sunt foarte puține. Mai mult de atât, avem alte aproximativ 1.500 de clădiri încadrate în categorii de urgență. Putem vorbi, cu acte, de aprox 2.000-2.100 clădiri foarte vulnerabile, clădiri care sunt în pericol de colaps la următorul cutremur, iar astea doar clădirile de care știm, la care cineva s-a uitat”, a precizat Matei Sumbasacu.

Un miliard de lei pentru reconsolidarea clădirilor

Legea promulgată de președintele Iohannis stabilește că programul va avea alocată suma de un miliard de lei, iar solicitările vor primi finanțare în ordinea depunerii acestora.

Iar cei care locuiesc în imobile cu risc seismic sunt încurajați să acceseze programul, chiar dacă acest lucru va presupune să se mute pentru o perioadă.

„Chiar și acei oameni care nu vor să se mute, din motive emoționale, să-nțeleagă că prin gestul lor de a se opune consolidării își pun în pericol vecinii. Fiecare locuitor al României să fie conștient că fiecare ezitare de acum se va achita când va veni nota de plată, la următorul mare cutremur”, a conchis specialistul.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE