Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Detecția unui cutremur produs la mare adâncime în Vrancea se poate face doar în timp real, iar autoritățile pot fi avertizate cu aproximativ 25 de secunde înainte ca unda seismică să ajungă la București, explică experții în fizica pământului prezenți la un forum dedicat cercetării. Printre ultimele inovări la care lucrează cercetătorii de la Institutul pentru Fizica Pământului este și un dispozitiv care poate detecta de unde este tras un obuz în timp de război.

Victorin Toader, cercetător la Institutul de Fizica Pământului: Detecția se face pe frecvențele seismice din zona Vrancea, în timp ce unda seismică se îndreaptă către obiectivele importante, cum este București sau alte orașe mai mari. Informația este transmisă la centrul nostru de avertizare și se ia decizia de avertizare a organelor competente. Aplicația este de informare în timp real. Până când unda seismică ajunge la 250 km, cum ar fi Buureștiul, noi i-am avertizat cu vreo 20-25 de secunde înainte. Activitatea seismică din Vrancea este momentan constantă, sunt cutremure până în 5 grade, sunt destule, nu putem spune că e o pauză seismică.

Printre ultimele inovări la care lucrează cercetătorii de la Institutul pentru Fizica Pământului este și un dispozitiv care poate detecta de unde este tras un obuz în timp de război.

Victorin Toader, cercetător la Institutul de Fizica Pământului: În momentul în care se trage cu un tun, putem să determinăm de unde s-a tras. Avem direcționate 8 microfoane și în funcție de unda acustică recepționată determinăm locația de unde s-a tras, vedeți când dau din palme, recepționează zgomotul în timp real și aici vedem ceea ce auzim, în monitorul respectiv.

Inovări în domeniul aerospațial

Institutul a prezentat tehnologiile pe care le testează la forumul România Viitorului, alături de alte instituții de cercetare din țară.

Laurențiu Caramete, Institutul de Științe Spațiale: Aici avem un telescop cu un led de mare putere care permite calibrarea observatoarelor din spațiu, adică sateliților și echipamentelor științifice de pe Stația Spațială Internațională. Noi contribuim la mai multe misiuni spațiale ale agenției spațiale europene.

Ana-Maria Neculescu, manager program spațiu Incas: Am adus un demonstrator reutilizabil cu decolare verticală, am adus machete pentru un simulator de zbor pe care îl avem la platforma de la Măneciu și un sistem robotic cu aplicații spațiale. Sunt folosite aici pe pământ pentru a testa tehnologii care vor ajunge ulterior în spațiu.

Damian Gorgoteanu, căpitan inginer Academia Tehnică Militară: Avem o dronă tactică, avem roboți care studiază fenomentul robot swarm și neutralizatoare pentru mine marine, a fost o cerință, sunt la nivelul de testare. Acest exploziv se montează pe mină și se amorsează de la distanță astfel încât să explodeze mina.

Forumul a fost organizat de Ministerul Cercetării, în parteneriat cu Universitatea Politehnica din București.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE