Marea Britanie și Franța, acord privind armele nucleare. Cele două state își vor coordona acțiunile în cazul unui atac

Regatul Unit şi Franţa au convenit, în premieră, să își coordoneze modul în care utilizează armele nucleare în cazul unui atac, au anunţat premierul britanic Keir Starmer şi preşedintele francez Emmanuel Macron la finalul discuțiilor de la Londra. 

Cei doi lideri au semnat un acord care va garanta că, în cazul în care vor fi atacaţi, va fi un răspuns coordonat al celor două naţiuni. Premierul britanic a spus că este un moment cu adevărat istoric și asta pentru că Franța și Regatul Unit sunt cele două forțe nucleare ale Europei. Acordul bilateral adăugă astfel la apărarea colectivă care este prevăzută de articolul 5 al Tratatului Nord-Atlantic. 

Keir Starmer, premierul Marii Britanii: „Actualizăm, de asemenea, Tratatul istoric Lancaster House (tratatele privind securitatea din 2010-n.red.) și ambiția pe care am pus-o în mișcare foarte devreme pentru a ne consolida apărarea și securitatea colectivă ca singure puteri nucleare ale Europei, furnizând aproximativ 40 % din cheltuielile europene pentru apărare. Împărtășim o responsabilitate unică pentru securitatea acestui continent.” 

„Europa trebuie să ştie că se poate baza pe o alianţă strategică între Franţa şi Regatul Unit”, a declarat și preşedintele francez. 

Macron: Europa se poate baza pe alianța strategică dintre Franța și Marea Britanie

Emmanuel Macron a vorbit și despre înțelegerea privind imigrația, un subiect sensibil în condițiile în care, de ani de zile, autoritățile birtanice nu mai fac față bărcilor cu imigranți care traversează Canalul Mânecii. 

Emmanuel Macron, președintele Franței: „În ceea ce privește securitatea și imigrația, și aici relația (dintre Franța și Regatul Unit-n.red.) este esențială. În ultimii ani, cunoașteți angajamentul Franței, iar miniștrii noștri au deschis, într-adevăr, o nouă etapă. Acordul politic la care s-a ajuns este important, deoarece noi toți împărtășim aceeași dorință de a combate rețelele de imigrație ilegală și clandestină.”

Acordul prevede că Londra poate trimite înapoi o parte din imigranții care trec ilegal Canalul Mânecii. 

Președintele Franței este primul lider european care face o vizită de stat în Marea Britanie, după ieșirea Regatului din Uniunea Europeană. 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE