Admitere Liceu 2025: Se anunță concurență mare pentru elevii cu medii între 8.50 și 9.50 la Evaluarea Națională

Odată cu publicarea ierarhiei absolvenților claselor a VIII-a care au susținut Evaluarea Națională, ne pregătim pentru penultimul pas al acestui proces mult prea îndelungat pentru cei implicați: completarea fișei cu opțiuni. Am mai făcut recomandări despre aspectele de care ar trebui ținut cont.

De această dată, venim cu câteva elemente absolut esențiale, pe care orice părinte/elev/persoană implicată trebuie să le înțeleagă înainte de a trece codurile pe fișa de înscriere.

Mai ales că este un an în care se anunță concurență ridicată.

Sunt note mai mari anul acesta față de Evaluarea Națională 2024

Așa cum relevă o analiză făcută de Edupedu, în București, de exemplu, există un plus de 1.500 de medii cuprinse între 8.50 și 10 la Evaluarea Națională 2025, în raport cu anul 2024. Cu alte cuvinte, în ierarhie, în respectivul interval, au ajuns încă 1500 de copii.

Ce poate însemna acest lucru: că, cel mai probabil, vor fi schimbări atât în ceea ce privește media de intrare la liceu (care ar putea crește, mai ales în anumite intervale, vezi mai jos), cât și în cazul poziției din ierarhie de pe care se va intra.

Cifrele care contează

În acest moment, cei implicați pot așterne pe hârtie absolut toate datele necesare completării fișei de înscriere:

  • Media de la Evaluare cu care elevul merge la admitere: cea obținută în urma celor două probe de concurs;
  • Media de la gimnaziu, pentru departajare: cea care ajută la formarea ierarhiei, dar este criteriu doar în cazul în care doi elevi cu notă similară ajung să se lupte pentru un loc;
  • Poziția actuală din ierarhie pe care se află copilul: cea afișată pe 11 iulie 2025 și realizată aplicând criteriul mediei 5-8 în cazul unor performanțe similare;
  • Unde se situează acum un candidat cu aceeași notă ca a copilului în raport cu unde era acesta anul trecut: diferența, cu plus anul acesta (mai mulți elevi cu aceeași notă sau mai mare), poate indica o posibilă creștere a mediei de admitere la liceu - un prag mai ridicat;
  • Pe ce poziție s-a aflat anul trecut elevul care a intrat la liceul/profilul/specializarea dorită de cel de acum;
  • Cu ce medie s-a intrat anul trecut.

Unde va fi concurență acerbă: în intervalul 8.50-9.50. Note mari și în prima parte a ierarhiei

O privire de ansamblu asupra datelor publicate de Ministerul Educației arată diferențe semnificative între Evaluarea Națională 2025 și Evaluarea Națională 2024:

  • În intervalul de notare 9.00- 9.49, în București au punctat cu 813 elevi mai mult față de anul trecut.
  • Sunt 527 de copii în plus și între 8.50 și 8.99, potrivit aceleiași surse
  • 204, între 9.50 și 10.

Așadar, în special aici pot apărea modificări în ceea ce privește media de admitere.

Edupedu a făcut o simulare pentru media 9.60, în Bucrești. Locul 1.343 în 2024 și, respectiv, 1.470, în 2025.

Acestei din urmă poziții, 1.470, îi corespunde, însă, media 9.55 anul trecut. Deci, un elev cu 9.60, acum, poate intra (teoretic) la un liceu la care s-a intrat cu 9.55 anul trecut. Așadar, un prag crescut cu 0.05 puncte.

Altfel, tot în București, în 2024, ultima medie de 8.50 a fost la specializarea Științe Sociale (profil uman) la Colegiul Național „Tudor Vladimirescu”, situat pe locul 23 în clasamentul efectuat strict după notele de la admitere (potrivit datelor agregate de platforma Bac+)

9.00 a fost ultima medie la Liceul Teoretic „Alexandru Ioan Cuza”, tot la Științe Sociale. Iar cu 9.50 un elev avea, anul trecut, mai multe opțiuni la liceele din top 10 (profil uman la Colegiul Național „Spiru Haret”, de exemplu)

Este, însă, o medie cu care un copil din Cluj sau Constanța poate prinde loc inclusiv anul acesta și la cele mai bine clasificate școli din oraș: Colegiul Național "Emil Racoviță", din Cluj-Napoca (profil real, Științele Naturii, 9.47 în 2024) și, respectiv, Colegiul Național „Mircea cel Bătrân” (profil real, Matematică-Informatică, Germană cu 9.47 ori uman, Științe Sociale, 9.37)

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE