Povestea lui Kenan, chef-ul turc care spune că aici e acasă: „Chiar mă simt român!” | „Oamenii României frumoase”

Ziua României e mult mai mult decât ziua românilor, e și ziua celor care au ales să fie aici, chiar dacă s-au născut la mii de kilometri distanță. Așa că printre oamenii României frumoase avem azi chiar și un turc.

Kenan Inci a venit în România în urmă cu aproape 30 de ani. Aici și-a întemeiat familia și tot aici și-a deschis o afacere. E chef bucătar și proprietarul unui restaurant în Brăila, acolo unde pregătește pentru clienți deopotrivă mâncare românească, dar și turcească.

Kenan Inci a venit în România în urmă cu 30 de ani

Pasiunea este condimentul principal cu care Kenan gătește. Originar din Turcia, a intrat prima dată într-o bucătărie în urmă cu 33 de ani, pe când avea 15 ani: „Am fugit de acasă, din oraș în alt oraș, ca să stau eu singur. Și am început meseria asta. În prima zi, când am ajuns în alt oraș aveam 50 de bani, adică bani de un covrig în ziua aia. Am intrat la un restaurant. Era o stradă care nu avea capăt și era un restaurant acolo. Și i-am întrebat pe băieții de acolo dacă au nevoie de angajat. Și m-au îndreptat către patron. M-am dus, am vorbit cu el. A zis că are nevoie de spălător de vase”.

VEZI GALERIA
4 imagini

În următorii șase ani a trecut de la spălător de vase la ajutor de bucătar. Asta în timp ce mergea și la școală.

După doi ani la Iași ca chef privat, alți opt ani i-a petrecut în bucătăria unui restaurant din Galați

„Curățam cartofi, ceapă, de aia, aia, adu, du și a intrat meseria. Și am făcut și școala de bucătari. La noi avem liceul pentru așa ceva. Și am învățat acolo foarte multe și după aia am intrat la un hotel. Am învățat și acolo foarte multe. Am întâlnit niște oameni de afaceri și mi-au propus dsă vin în România. Să merg să gătesc la ei acasă, pentru trei persoane”, își amintește Kenan.

După doi ani la Iași ca chef privat, alți opt ani i-a petrecut în bucătăria unui restaurant din Galați. Kenan și-a dorit mereu să fie mai mult decât un bucătar. Așa că a umblat prin toată țara și a ținut cursuri în care i-a învățat și pe alții să facă minuni în bucătărie. Și fără să-și dea seama, România i-a devenit acasă. S-a căsătorit aici și tot aici a devenit tată.

„Pot să spun că eu sunt român”

Kenan Inci, chef bucătar: „Mi-au plăcut oamenii, mi-a plăcut țara. Să știi, eu acum mă simt în Turcia străin pentru că stau foarte mult în România. Mă înțeleg mai bine în România decât în Turcia. Pot să spun că eu sunt român. Chiar mă simt român! Îmi place România! Eu stau în Brăila. Oare cum este?! Pentru mine e cel mai bun”.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE