România frumoasă din Constanța – octogon confesional, centrul istoric, șuberek, piperchi sau papoutsaki

Constanța este locul unde farmecul mării se împletește armonios cu istoria, gastronomia și aventura. De la răsăriturile și apusurile spectaculoase la octogonul religios care păstrează vie diversitatea comunităților, de la mesele cu bucate tradiționale ale minorităților, la adrenalina sporturilor extreme, Constanța și stațiunile din jur oferă experiențe de neuitat pentru fiecare vizitator, în orice anotimp ați alege să vizitați zona.

Constanța este și locul în care se adună poate cele mai multe dintre etniile care trăiesc în România. Iar bucătăria fiecăreia dintre ele e o poveste în sine. Așa că am mers în Piața Ovidiu, iar prima oprire a fost la un restaurant tătăresc. Aici, doamnele Selma și Aighyul ne-au învățat cum se face șuberekul, iar domnul Musafer ne-a servit cea mai bună cafea la nisip.

Constanța - popas culinar: șuberek și cafea la nisip

Pe Selma și Aighyul le-am găsit exact când pregăteau aluatul pentru delicioasa plăcintă tătărească. Motiv numai bun să-mi testez și eu îndemânarea. Apoi totul e destul de simplu. În umplutură intră carne tocată, ceapă, sare, piper și izmă sau mentă obișnuită. Se întinde compoziția pe foaia de aluat, se lipesc capetele și cam gata pregătirea. Apoi minunăția intră la prăjit, iar cât așteptăm să se facă așa cum trebuie, e musai să bem o cafea făcută la nisip.

Iar combinația cu șuberekul s-a dovedit a fi exact ce aveam nevoie. Până apucați să testați totul, uitați-vă pe imagini și sigur veți pune Constanța pe lista de vacanță, chiar și când nu e vreme de plajă.

Centrul istoric al Constanței, loc de întâlnire pentru etniile din Dobrogea

Noi ne-am bucurat de toate bunătățile și apoi am ales să ne plimbăm puțin prin centrul vechi al Constanței, pe aleile care încă păstrează parfumul istoriei de peste 2.500 de ani a orașului vecin cu marea.

Diana Sobaru, jurnalistă Euronews: „Constanța a fost mereu o punte între lumi. De secole, aici trăiesc români cu turci, cu tătari, cu greci, cu armeni, cu armâni, evrei sau lipoveni, fiecare cu limba, tradițiile și bucătăria lor. Haideți să cunoaștem împreună Constanța multietnică”.

Unul dintre reperele acestei diversități este Moscheea Carol I, construită în anul 1910, în stil egipteano-bizantin, ca omagiu pentru comunitatea musulmană din Constanța. Văzută ca un simbol al păcii și armoniei, moscheea a fost ridicată la solicitarea regelui Carol I.

Marea Moschee de la Constanța, cum mai este cunoscută, a fost prima clădire din România în construcția căreia s-a folosit beton armat. Mii de turiști urcă anual în minaret, de unde au sub priviri întregul oraș. Și nu numai.

Diana Slav, ghid turistic în Constanța, ne-a arătat locul: „Balconul acesta este singurul loc care ne oferă o perspectivă 360 de grade. Vedem și către mare, vedem inclusiv Cazinoul în larg, vedem și acest multiculturalism despre care vă tot povestim noi în Constanța și în Dobrogea, de altfel”.

În interior, moscheea adună adevărate comori culturale și istorice. Printre ele, un covor extrem de vechi și foarte prețios, care face parte din Patrimoniul Național, are peste 100 de ani vechime și cântărește aproape 500 de kilograme.

În jurul Moscheei, Piața Ovidiu se desfășoară ca un adevărat punct de întâlnire. Aleile pietruite ascund trecutul vechiului Tomis, cu monumente istorice prețioase care formează Octogonul Confesional al Peninsulei. Sunt opt biserici ale mai multor confesiuni religioase, o dovadă vie a conviețuirii în pace a tuturor etniilor stabilite aici din cele mai vechi timpuri.

Cel mai vechi lăcaș ortodox din Constanța ridicat în perioada Imperiului Otoman, Biserica Greacă Metamorphosis a apărut chiar cu aprobarea sultanului Abdul Aziz. Construită din cărămidă, piatră naturală și marmură adusă din Grecia, cu decorațiuni interioare ce includ policandre de Murano și argintărie de la Constantinopol, Biserica Greacă, acum monument istoric, are o arhitectură neoclasică marcată de lipsa turlelor.

„Chiar în firman scrie: cine va cere vreun peșcheș, adică cine va cere vreo șpagă, în construcția bisericii să-i fie luat gâtul. Dar singura condiție a fost să nu fie mai înaltă decât Geamia. De aceea, biserica nu are turle. Dacă s-ar fi făcut turle ar fi fost mai înaltă decât Geamia. S-a respectat întru totul autorizația de construcție de la sultan”, ne-a povestit Anton-Traian Antoniadis, președintele Comunității Elene „Elpis” .

Mergeți neapărat și pe Stradela Vântului, cea mai îngustă stradă din Constanța, cu abia vreo doi metri lățime și o sută de metri lungime, locul perfect pentru cele mai reușite fotografii. Și tot în zonă puteți vizita Biserica Sfântul Anton de Padova, construită în 1938, în timpul pontificatului Papei Pius al XI-lea.

Papoutsaki, piperchi și tocăniță cu fructe de mare

VEZI GALERIA
5 imagini

V-am promis preparate grecești. Poftim la Papoutsaki sau Pantofiori, cum îi mai știe lumea pe aici. Vinete umplute cu carne tocată, roșii, ceapă verde, brânză și alte minunății. Încercați, promitem noi că nu veți fi dezamăgiți.

Iar dacă tot ați ajuns în Constanța, trebuie să intrați și în bucătăria armânească, iar aici cereți neapărat o porție de piperchi. Ingrediente simple, dar extrem de aromate, adunate într-un fel de tocăniță făcută după o rețetă moștenită din alte vremuri. Roșii, ardei grași, brânză, o minunăție în farfurie.

Suntem la mare totuși și nu putem încheia călătoria fără să încercăm și niște pește fript. Am dat o fugă până în Vama Veche pentru asta. Noi am avut noroc și de vreme bună, așa că am savurat un pește fript la grătar chiar lângă plajă.

Puțin mai încolo, la punctul gastronomic din 2 Mai, am dat de rețetele doamnei Marcela, care a știut să ia ce-a fost mai bun din tot ce-au inventat în bucătărie etniile din zonă.

Diana Sobaru, jurnalistă Euronews: „Tocăniță de fructe de mare și cod. Delicios, senzațional. Dacă ajungeți în 2 Mai, neapărat trebuie să încercați aceste preparate pentru că nu sunt simple preparate din pește și fructe de mare. Sunt reinterpretate cu nucă, țelină, fructe de mare cu cod și cârnați, e ceva deosebit”.

Iar dacă prindeți vreme bună aici, după așa o masă copioasă, ieșiți la o plimbare pe malul mării. Poate chiar îi vedeți pe kiteri sau surferi cum își fac loc printre valuri.

Curajoșii pot încerca scufundări la mică adâncime în zona cazinoului, mai ales că marea se încălzește prin aprilie și poate fi bună pentru astfel de activități chiar și în noiembrie.

Un lucru e cert, Constanța nu e doar o destinație de vară, aici aveți mereu ceva de făcut sau de văzut. Așa că bucurați-vă de aceste locuri indiferent de anotimp. Și nu uitați să fiți călători prin România frumoasă!

Editor coordonator: Amalia Dascălu

Jurnalistă Euronews: Diana Sobaru

Operator imagine: Dan Podăriță

Montaj: Cosmin Buță

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE