Mergem azi într-o primă plimbare prin Brăila. Ne oprim în stațiunea Lacu Sărat, care începe să renască după ani mulți în care întreaga zonă a fost neglijată. Vedem aici atât o natură generoasă, cât și locuri în care vin mii de turiști în fiecare an pentru tratamente cu apă sau nămol din lac, cunoscute pentru proprietățile terapeutice. Și tot aici ne-am întâlnit cu maica Iustina, care a adunat într-un muzeu obiecte tradiționale de peste tot din țară. Și nu în ultimul rând, vă îmbiem cu un pește din Dunăre, gătit de un bucătar... turc.
Nu de puține ori, călătoriile prin România frumoasă aduc nu doar destinații superbe, ci și drumuri care te fac să te oprești măcar un moment pentru a admira ceea ce te înconjoară.
Era sezonul macilor când ne-am planificat vizita în Brăila, așa că am avut norocul să ne bucurăm de frumusețea lor încă înainte de a ajunge în punctul de întâlnire cu echipa. Câțiva kilometri mai încolo, am făcut și primul popas.
Stațiunea din Lacu Sărat, loc de vindecare pentru mii de pacienți în fiecare an
După o lungă perioadă de declin, stațiunea din Lacu Sărat începe să redevină ceea ce a fost cândva, pe vremea când mii de oameni veneau aici din toate colțurile țării. E la doar cinci kilometri de Brăila, iar din oraș se poate ajunge aici inclusiv cu tramvaiul.
„Avem resursa naturală, apa hipersalină, nămolul sapropelic, ne-am dorit să facem ceva pentru comunitatea locală. Și ne-am dorit să creăm această oază de relaxare pentru trup, minte, suflet, să putem să aducem oamenii să se regăsească, să se trateze, dar și pentru prevenție”, ne-a spus Mirela Dogărescu, proprietara unui resort balnear.
Complexul se întinde pe mai bine de 28 de mii de metri pătrați și are 185 de camere, cinci piscine, 3 restaurante și 60 de cabinete medicale.
Mirela Dogărescu, proprietar resort balnear: „De la terapiile cu nămol, împachetările cu nămol, băi cu nămol, cu apă sărată, avem și o piscină cu apă sărată interioară încălzită, unde oaspeții pot beneficia tot timpul anului de Lacu Sărat”.
Prima atestare documentară a localității Lacu Sărat a fost în 1417, iar despre proprietățile terapeutice ale nămolului de pe fundul lacului și ale apei care are o salinitate de aproximativ 57% s-a dus vorba încă de atunci.
Carmen Ciocan, jurnalistă Euronews România: „Sunt multe legende legate de Lacu Sărat încă de pe vremea lui Vlad Țepeș. Se spune că aici își găseau vindecare oamenii și caii răniți în bătălii. Și, totodată, Lacu Sărat este cunoscută și ca stațiunea cu cele mai multe zile însorite din țară. Mai exact 2.200 de ore”.
Asta a făcut din stațiune unul dintre cele mai căutate locuri din țară la un moment dat.
„Este o stațiune cu povești frumoase. Este o stațiune care a cunoscut și gloria, la un moment dat, în perioada interbelică, să spunem. Poate a fost chiar cea mai frumoasă perioadă a stațiunii. Se mai numea pe atunci Picior de Paris. Odată pentru rafinament și eleganță, odată pentru cei care veneau pe aici la promenadă și relaxare, dar și pentru faptul că se vorbea foarte mult limba franceză pe acele vremuri”, povestește Valentina Turcoeanu, reprezentanta Asociației pentru Dezvoltarea Stațiunii Lacul Sărat.
Dincolo de liniște și relaxare, stațiunea este căutată, în mare parte, datorită bazelor de tratament. Una dintre cele mai eficiente proceduri este gimnastica medicală făcută în bazine cu apă adusă chiar din lac.
„Majoritatea pacienților vin la noi pentru a trata diverse afecțiuni reumatismale, degenerative, articulare. Pacientul vine la noi în baza unui bilet de trimitere. Este consultat de medicul balneolog specialist din această bază de tratament”, spune Dorina Ciupercă, asistentă șefă într-un hotel din zonă.
Mănăstirea din Lacu Sărat – loc de vindecare sufletească
În parcul stațiunii am găsit Mănăstirea Sfântul Mare Mucenic Pantelimon, sfințită în 1999.
„Biserica este construită în stil maramureșean de niște meșteri foarte renumiți din Vrancea. Cei care vin în stațiune sunt prezenți mai în fiecare seară la slujbă. Dimineața merg la tratament, seara vin la slujbă”, ne-a povestit maica Iustina Roșca.
Șapte maici au grijă de acest loc. De la frumusețea bisericii, la cea a grădinii, atelierul de croitorie, până la un muzeu deschis de Maica Iustina. Din 2014 a început să adune lucrurile. A reușit să salveze aproximativ 4.000 de exponate, iar în 2016 a deschis muzeul pe care și-l dorește un omagiu adus țăranului român.
Carmen Ciocan, jurnalistă Euronews: „Odată ce am intrat în această încăpere am simțit emoție pentru că seamănă cu una dintre camerele pe care le avea mamaia mea. Practic, m-am întors în trecut, pe când eram copilă. Exact așa avea patul, cu perne cusute, brodate și camera se numea camera de trei zile pentru că erau păstrate poate cele mai bune lucruri și tot în acea cameră urma ca cei din casă să își petreacă și ultimele zile pe pământ”.
Maica Iustina Roșca, Mănăstirea Lacu Sărat: „La intrare e ograda țărănească și apoi urmează sărbătorile începând cu Ziua Crucii, 14 septembrie, și la sfârșitul acestei colecții este chilia călugărească, chilia călugărului. Avem școala. Avem și o sală cu icoane pe care le-am folosit mai întâi la biserică. Am făcut legătura dintre satul tradițional cu biserica, comuniunea omului cu Dumnezeu și cu adevărat este chiar toată viața țăranului văzută de ochii mei și nu numai ai mei”.
Turcul care gătește pește din Dunăre
Se făcuse deja ora mesei, așa că ne-am întors în oraș, unde știam că vom găsi cartea de vizită în gastronomie a întregii zone.
Carmen Ciocan, jurnalistă Euronews: „Suntem în Brăila unde vedetă este peștele, dar în farfurie. Și se îmbină perfect cu un pahar cu vin. În fața mea am crap pescuit din Dunăre, că tot este aproape și cu sos picant și mămăliguță”.
Gazdă ne-a fost chiar proprietarul. E cel care deschide restaurantul în fiecare dimineață și ultimul care pleacă, după ce și-a văzut toți clienții mulțumiți. Originar din Turcia, România i-a devenit casă.
„Crap în sos picant pregătim astăzi. Noi, în general, gătim peștele la grătar, cu cărbuni. Așa îmi place mie. Așa le place și clienților mei. Dau cu puțin ulei ca să se facă o crustă mai frumoasă, mai lucioasă și crocantă”, ne-a povestit Kenan Inci, proprietarul restaurantului, chiar în timp ce ne gătea.
Ne-am tratat, am vizitat, am și mâncat chiar mai mult decât puteam duce. Așa că a venit momentul în care singurul lucru pe care putem să-l facem e doar să ne bucurăm de ziua pe care am trăit-o.
Ne oprim aici, dar nu înainte de a vă asigura că ne-au mai rămas locuri în Brăila despre care trebuie să vă povestim. Până data viitoare, nu uitați să fiți călători prin România frumoasă!
Editor coordonator: Amalia Dascălu
Jurnalistă Euronews: Carmen Ciocan
Operator imagine: Răzvan Nicolescu
Montaj video: Cosmin Buță
