Admitere Liceu 2025. Cum completezi corect fișa de înscriere, ca să nu rămâi fără loc după repartizare

Admitere Liceu 2025. Elevii, împreună cu părinții și asistați de diriginți, vor completa în perioada 14-21 iulie 2025 fișele de înscriere pentru admiterea la liceu din 2025. Pe baza opțiunilor completate de elevi, algoritmul care face repartizarea computerizată va decide, pe 23 iulie 2025, la ce liceu va fi admis elevul.

Cum arată fișa de înscriere pentru admiterea la liceu 2025

Fișa de înscriere, pe care elevii vor trece opțiunile pentru admiterea la liceu 2025, are un format deja stabilit de Ministerul Educației. Completarea fișelor cere foarte multă atenție, pentru că cea mai mică greșeală poate rezulta într-o repartizare pe care elevul nu și-o dorește.

Model fișă de înscriere pentru admiterea la liceu 2025:

Ce informații trebuie completate pe fișa de înscriere pentru admiterea la liceu 2025

Elevii vor completa pe fișa de înscriere, în primul rând, datele de identificare personală și datele școlii, apoi vor menționa și media claselor V-VIII și notele luate la probele de la Evaluarea Națională 2025 (care vor fi folosite drept criterii de departajare, în cazul elevilor cu medii de admitere egale).

Apoi, elevii vor completa opțiunile, în casete, în ordinea preferințelor (prima poziție – liceul/specializarea pe care și le dorește cel mai mult, pe ultimele poziții – liceul/specializarea pe care și le dorește cel mai puțin).

Fiecare specializare are un cod format din trei cifre (nu există două specializări cu același cod, sau specializări diferite din același liceu cu același cod) pe care elevul îl va completa în căsuță.

Sfaturi - Cum completezi corect fișa de înscriere, ca să nu rămâi fără loc după repartizare

Atunci când completează fișele de opțiuni, elevii trebuie să fie atenți atunci când își evaluează șansele de a intra la un anumit liceu. Ei trebuie să țină cont atât de media de admitere la liceu, de poziția pe care o ocupă în ierarhia pe județ/municipiul București, precum și de ultima medie de admitere la liceul dorit.

Pentru elevi (dar și pentru părinții care îi vor asista la completarea fișelor) este foarte important să înțeleagă următoarele reguli:

  • Completează pe primele locuri opţiunile pe care le doreşti cel mai mult, chiar dacă nu eşti sigur că media îţi permite să intri la aceste opţiuni. Algoritmul nu te penalizează dacă treci un liceu unde nu ai media necesar.
  • Continuă cu opţiuni care ţi-ar plăcea, apoi cu opţiuni la care nu te-ar deranja să fii repartizat.
  • Încheie cu opţiunile cele mai puţin dorite, dar pe care trebuie să le enumeri pe fişă, pentru siguranţă.
  • Nu completa o opţiune nedorită înaintea unei opţiuni dorite. Prima opţiune este şi prima luată în considerare pentru fiecare elev.
  • Completarea unui număr mare de opţiuni pe fişa de admitere nu îţi poate dăuna în nici un fel – oricum intri la prima opţiune a ta la care mai sunt locuri disponibile.

Cum funcționează algoritmul de repartizare computerizată

Softul pentru admiterea la liceu 2025 ia fiecare elev pe rând, pornind cu cu media cea mai mare și continuând în ordine descrescătoare.

Pentru fiecare elev, elev, este examinată la început prima opțiune de pe fișă. Mai sunt locuri?

  • DA ✔️ - elevul este repartizat la acea specializare și se trece la următorul elev.
  • NU ❌- se trece la a doua opțiune de pe fișa elevului, apoi dacă este nevoie la a treia și tot așa până când este găsită o specializare cu locuri disponibile sau se epuizează opțiunile.

În cazul în care se trece în acest fel prin toate opțiunile din fișă, dar nu mai sunt locuri disponibile la niciuna, elevul rămâne nerepartizat.

În cazul în care doi candidați au medii de admitere egale, aceştia vor fi departajaţifolosind, în ordine, următoarele criterii:

a) media generală de absolvire a claselor a V-a – a VIII-a;

b) nota obţinută la proba de limba şi literatura română din cadrul Evaluării Naţionale;

c) nota obţinută la proba de matematică din cadrul Evaluării Naţionale;

d) nota obţinută la proba de limbă maternă din cadrul Evaluării Naţionale, respectiv nota de la proba de verificare a cunoştinţelor de limbă maternă.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE