Absolvenții claselor a 8-a se pregătesc zilele acestea pentru admiterea la liceu. Vor decide unde își doresc să studieze în următorii patru ani, dar repartizarea propriu-zisă va fi realizată de un algoritm, în funcție de media de admitere - rezultată în urma Evaluării Naționale - și de opțiunile completate pe fișa de înscriere.
Potrivit calendarului de admitere la liceu 2025, repartizarea computerizată va fi pe 23 iulie.
Calculator Admitere 2025. Platforma care estimează șansele de a intra la liceul dorit
Atunci când completează fișele de înscriere la liceu și trec opțiunile pe baza cărora algoritmul va face repartizarea computerizată, ar fi bine ca elevii țină cont de:
- Media de admitere la liceu în 2025;
- Poziția pe care o ocupă în ierarhia pe județ;
- Ultimele medii de admitere (din anii trecuți) la liceele pe care vor să le treacă pe fișa de opțiuni/
Este recomandat ca elevii să completeze cât mai multe opțiuni, în ordinea preferințelor – de la cele mai dorite licee și specializări, la cele unde șansele sunt reale și până la așa-zisa „plasă de siguranță”. Școli unde media le permite accesul. Foarte important e ca elevii și părinții să înțeleagă că mediile din anii anteriori sunt doar orientative, iar distribuția opțiunilor diferă de la un an la altul.
Statistic, nu au existat discrepanțe majore, de la an la an, cu excepția perioadei pandemiei. Se poate întâmpla, însă, ca în acest an, de exemplu, una dintre specializări să fie mai populară ca cea care domina clasamentele. De exemplu, să zicem că vor mai mulți copii la Științele Naturii decât la Matematică-Informatică, real. Ori că Filologia este mai căutată decât Științele Sociale, la uman.
Platformă independentă bacplus.ro și-a propus să ajute elevii să estimeze ce șanse au să intre la liceul și specializarea dorite. Astfel, le pune la dispoziție un calculator pentru admitere care, în funcție de media de la Evaluarea Națională, poziția în ierarhia județeană în 2025 și o comparație cu poziția ultimului elev admis la liceul respectiv în anul anterior, calculează aceste șanse.
Exemple:
Pentru un elev cu media 9,97 la Evaluarea Națuională, care ar vrea să aleagă Colegiul „Sfântul Sava” din București, calculatorul estimează:
- 95% șanse de admitere la specializarea Matematică-Informatică
- 95% șanse de admitere la specializarea Matematică-Informatică, bilingv engleză
- 95% șanse de admitere la specializarea Științe ale Naturii
- 95% șanse de admitere la specializarea Fiolologie.
Pentru un elev cu media de admitere 8,95 care se gândește la Colegiul Național „Gheorghe Lazăr” din București, calculator estimează:
- 1% șanse de admitere la specializarea Matematică-Informatică
- 1% șanse de admitere la specializarea Științe ale Naturii
- 1% șanse de admitere la specializarea Științe Sociale
- 1% șanse de admitere la specializarea Fiolologie
Atenție! Așa cum subliniază și administratorii platformei, acest calculator prezintă doar o estimare și nu garantează admiterea la liceul dorit. Rezultatele repartizării variază de la un an la altul. De asemenea, calculatorul nu ține cont de criteriile de departajare (media din gimnaziu, nota la limba română, etc) și nici de specializările modificate față de anul precedent.
Datele pe care le folosește platforma bacplus.ro au fost sintetizate folosind informații publicate de Ministerul Educației Naționale pe admitere.edu.ro și evaluare.edu.ro.
Sfaturi pentru completarea fișelor de înscriere la liceu 2025
Atunci când completează fișele de opțiuni, elevii trebuie să țină cont atât de media de admitere rezultată în urma Evaluării Naționale, de poziția pe care o ocupă în ierarhia pe județ/municipiul București (aici ar trebui să știe și pe ce poziție se afla cineva cu notă similară anul trecut), precum și de ultima medie de admitere la liceul dorit (măcar în 2024, 2023 & 2022).
Pentru elevi (dar și pentru părinții care îi vor asista la completarea fișelor) este foarte important să înțeleagă ce avantaje au la completare și cum le pot valoriza.
Dar și că este nevoie să își treacă opțiunile cu mare atenție, studiat și structurat dacă vor să obțină locul mult râvnit:
- Completează, pe primele poziții, opţiunile pe care le doreşti cel mai mult, chiar dacă nu eşti sigur că media îţi permite să intri.
- Continuă cu opţiuni care ţi-ar plăcea, apoi cu opţiuni la care nu te-ar deranja să fii repartizat.
- Încheie cu opţiunile cele mai puţin dorite, dar pe care trebuie să le enumeri pe fişă, pentru siguranţă.
- Nu completa o opţiune nedorită înaintea unei opţiuni dorite. Prima opţiune pentru care algoritmul identifică loc liber va fi şi prima luată în considerare, pentru fiecare elev.
- Nu uita că ai libertatea să înșiri opțiuni, nu neapărat licee și să jonglezi cum dorești tu cu ele. Dacă vrei la Filologie, la un liceu anume, de exemplu, îl treci pe acela primul și poți continua cu aceeași specializare la altă școală la fel de bună, ori aproape de casă, ori conform criteriilor tale. După care, dacă vrei, poți reveni la liceul țintit și trece Științe Sociale (păstrăm profilul uman doar pentru a ilustra situația). Așa, îți mărești șansele de a intra ori unde ai dorit inițial, ori la un profil similar, ori, dacă ții morțiș să fie o șoală anume, la acea școală.
- Completarea unui număr mare de opţiuni pe fişa de admitere nu îţi poate dăuna în nici un fel – oricum intri la prima opţiune a ta la care sunt locuri disponibile.