Real vs Uman. Ce să alegi în funcție de ce înveți la liceu și ce facultăți poți urma după Bac

Alegerea liceului este una din cele mai importante în viața unui elev. Dacă te pregătești pentru admiterea la liceu 2025 și te întrebi ce ar trebui să alegi, profilul real sau profilul uman, acest articol sintetizează ce înveți la fiecare profil și ce perspective ai pentru admiterea la facultate.

Alegerea profilului care ți se potrivește, real sau uman, depinde foarte mult și de materiile care te pasionează și calitățile pe care le ai, dacă ai o gândire logică (profil real) sau una caracterizată prin expresivitate (profilul uman).

Profil real: Specializările Matematică-Informatică și Științe ale Naturii

La proflul real, specializările Matematică-Informatică și Științe ale Naturii, accentul se pune pe științele exacte (matematică, informatică, fizică, chimie, biologie).

Materii de bază:

  • Matematică - nivel ridicat
  • Informatică - limbaje de programate, algoritmi
  • Fizică, Chimie, Biologie - la Științe ale Naturii, în ultimii doi ani de liceu, se va pune mai mult accesul pe aceste materii

Este un profil care pregătește viitori studenți pentru facultăți precum cele Inginerie, Medicină, Matematică, Informatică, Cibernetică, Arhitectură sau Construcții.

Astfel, dacă îți plac științele, rezolvarea problemelor, programarea sau visezi să devii medic, inginer sau cercetător, atunci profilul real este alegerea cea mai bună pentru tine.

Ce materii se fac la Matematică-Informatică și Științe ale Naturii (clasele 9-10)

Ce materii se fac la Matematică-Informatică (clasele 11-12)

Ce materii se fac la Științe ale Naturii (clasele 11-12)

Profil uman: Specializările Filolofie și Științe Sociale

La profilul uman, specializările Filologie și Științe Sociale, accentul se pune pe comunicare, cultură și științele socio-umane

Materii de bază:

  • Limba și literatură română - analize, stiluri literare, eseuri
  • Limbi străine (engleză, franceză etc)
  • Limba latină (la Filologie)
  • Literatură universală (la Filologie)
  • Istorie
  • Geografie
  • Științe socio-umane - la Științe Sociale, în ultimii doi ani de liceu, se va pune mai mult accesul pe aceste materii

Este un profil care pregătește viitorii studenți pentru facultăți precum Drept, Științe Politice, Litere, Limbi străine, Jurnalism, Comunicare sau Psihologie.

Astfel, dacă iubești literatura, istoria, limbile străine, îți plac dezbaterile sau visezi să lucrezi în jurnalism, drept sau educație, atunci profilul uman este cel care ți se potrivește.

Ce materii se fac la Filologie și Științe Sociale (clasele 9-10)

Ce materii se fac la Filologie (clasele 11-12)

Ce materii se fac la Științe Sociale (clasele 11-12)

Sfaturi pentru completarea fișelor de înscriere la liceu 2025

Atunci când completează fișele de opțiuni, elevii trebuie să fie atenți atunci când își evaluează șansele de a intra la un anumit liceu. Ei trebuie să țină cont atât de media de admitere la liceu, de poziția pe care o ocupă în ierarhia pe județ/municipiul București, precum și de ultima medie de admitere la liceul dorit.

Pentru elevi (dar și pentru părinții care îi vor asista la completarea fișelor) este foarte important să înțeleagă următoarele reguli:

  • Completează pe primele locuri opţiunile pe care le doreşti cel mai mult, chiar dacă nu eşti sigur că media îţi permite să intri la aceste opţiuni.
  • Continuă cu opţiuni care ţi-ar plăcea, apoi cu opţiuni la care nu te-ar deranja să fii repartizat.
  • Încheie cu opţiunile cele mai puţin dorite, dar pe care trebuie să le enumeri pe fişă, pentru siguranţă.
  • Nu completa o opţiune nedorită înaintea unei opţiuni dorite. Prima opţiune este şi prima luată în considerare pentru fiecare elev.
  • Completarea unui număr mare de opţiuni pe fişa de admitere nu îţi poate dăuna în nici un fel – oricum intri la prima opţiune a ta la care mai sunt locuri disponibile.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE