Broșura de admitere în clasa a IX-a cu ofertele educaționale ale liceelor de stat a fost publicată de inspectoratele școlare. Ministerul Educației a alocat 134.000 de locuri la liceu pentru anul școlar viitor. Elevii intră în clasa a IX-a în baza mediei de la Evaluarea Națională și a ierarhiei naționale realizate de minister. Experții le atrag atenția să opteze pentru un profil care li se potrivește.
Broșura și ghidul de admitere conțin informații despre fiecare liceu în parte din județe, respectiv din București, adică ultimele medii de admitere de anul trecut, specializările, numărul de locuri, cum se calculează media de admitere și ce se întâmplă dacă elevii nu sunt repartizați în prima etapă.
Ioana Nicolescu, jurnalistă Euronews România: „Pe primul loc în București în topul liceelor se află Colegiul Național «Sfântul Sava». Acesta este urmat colegiile naționale «Gheorghe Lazăr», «Spiru Haret», «Tudor Vianu», «Ion Luca Caragiale» și «George Coșbuc».”
Cea mai mare concurență este la profilul Real, specializarea matematică-informatică, în special la clasele de bilingv.
Elevă: „(Reporter: La ce specializare ai vrea să mergi mai departe la liceu?) Aș vrea pe profilul real, pe mate-info bilingv germană avansați. Mă gândeam că mă poate ajuta și în viitoarele meserii și știu că în Germania sunt niște facultăți mai bune și mă gândesc că acolo aș putea să mă duc.”
Elev: „La matematică sunt bun, la informatică mă străduiesc să dau tot ce pot. Matematică îmi place foarte mult pentru că este foarte logică și se leagă foarte multe lucruri între ele ca un puzzle.”
Pentru a ajunge la clasa dorită, elevii trebuie să țină cont de media de admitere de anul trecut și să treacă foarte multe opțiuni în fișa pentru repartizarea computerizată.
Andreia Bodea, directoarea Colegiului Național „I.L. Caragiale”: „Ultima medie la Real a fost 9,42, ultima medie la uman 9,12. Fiecare clasă are altă specializare.
(Reporter: Ce sfaturi aveți pentru elevii de clasa a VIII-a acum când își aleg specializările?) Ceea ce ar trebui să-i intereseze pe părinți este evident ce vrea copilul și spre ce se simte atras și să nu cadă în capcana acestor note foarte mari care se vor lua și anul acesta și care automat îi oferă șansa de a intra într-o clasă de real unde, totuși, nu se regăsesc. La sfârșitul clasei a IX-a sunt foarte multe cereri de transfer și copii care-și schimbă specializarea și profilul.”
Sfaturi pentru admiterea la liceu 2025. Cum să alegi profilul potrivit
Diana Ioaneș, consilier școlar la Colegiul Național Bilingv „G. Coșbuc”: „(Reporter: Către care profil se forțează opțiunea în general?) Spre real. Alegerile nepotrivite le fac cei de real în 90% din cazuri, adică la transfer, acestea sunt masive dinspre real spre uman.”
De puțin timp, însă, trendul acesta este în scădere.
Diana Ioaneș, consilier școlar la Colegiul Național Bilingv „G. Coșbuc”: „De când a intrat IT-ul în criză și inteligența artificială preia anumite sarcini, și părinții se gândesc acum de două ori dacă chiar vor matematică-informatică pentru copilul lor”
Consilierii școlari le recomandă elevilor să-și facă un test special de orientare în educație și carieră înainte să completeze fișa cu opțiuni pentru liceu.
Diana Ioaneș, consilier școlar la Colegiul Național Bilingv „G. Coșbuc”: „Un aspect esențial este personalitatea adolescentului măsurată prin tipurile lui de inteligență și acestea se pun în acord cu interesele copilului, cu ce își dorește el.”
Anul acesta, ierarhia națională în funcție de media de la Evaluarea Națională va fi publicată pe 11 iulie, iar repartizarea computerizată are loc pe 23 iulie.