Articole scrise de Ioana Nicolescu
Olimpicii de la chimie, pe banii lor la concurs. Elevii români au obținut 13 medalii de aur, însă nu ministerul le-a plătit deplasarea în Indonezia
Lotul național de chimie al României s-a întors acasă cu 13 medalii de aur de la Olimpiada Internațională de Chimie Aplicată care a avut loc în Indonezia.
Noul cod de etică al SNSPA după scandalul Bulai: Sesizări anonime și avocatul studentului, printre noutăți
Depunerea sesizărilor anonime și autosesizarea comisiei de etică, deschiderea unui birou pentru reclamații, dar și implementarea unui ghid al bunului simț - sunt doar o parte dintre modificările care vor fi aduse codului de etică al Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.
REPORTAJ. Trei medalii de excelență, obținute de Lotul național de meserii al României la Olimpiada WorldSkills
Ovidiu Sebastian și Mihai Cosma sunt cei doi tineri studenți la Mecatronică la Universitatea Transilvania din Brașov care au plecat acasă cu două medalii de excelență. Au muncit ani de zile pentru rezultatul obținut.
Dinozaurii din Transilvania. Balaurul și Zalmoxes, specii de dinozauri-pitici de acum 70 de milioane de ani
Descoperirile de fosile de dinozauri în Transilvania continuă. Noi oase au fost găsite de către paleontologii români și maghiari care sapă în Țara Hațegului. Până acum, ei au scos la iveală mai multe specii pitice care au trăit în România în urmă 70 de milioane de ani.
Peste o treime dintre români nu au diplomă de Bac, iar alții abia dacă reușesc să termine facultatea, arată raportul OCDE
Peste o treime dintre români nu au dat examenul de Bacalaureat, iar peste 80% nu reușesc să termine o facultate. O arată Raportul anual OCDE privind educația, care a fost lansat marți.
Cum arăta prima zi de școală în comunism. Serbare cu flori, uniforme școlare și discursuri patriotice
Tradiția serbărilor cu flori și discursuri de început de an școlar în România și în tot estul Europei vine din comunism. În afară de uniformă, nu s-au schimba multe de atunci. Programa la unele materii ca limba română este aceeași.
„Claie peste grămadă!” În 19 școli din țară încă se învață în trei schimburi. Sălile de clasă, amenajate în spații închiriate
Problema școlilor supraaglomerate rămâne nerezolvată și anul acesta. Ministrul Educației a spus că mai sunt 19 școli în toată țara unde se învață în trei schimburi.
Pregătiri pentru începutul anului școlar. Renovările și reabilitările clădirilor școlare, în plină desfășurare
Peste trei milioane de elevi revin la ore, în mai puțin de trei săptămâni, iar renovările clădirilor școlare sunt în toi. Autoritățile nu au însă nici până acum date centralizate: nici câte șantiere sunt deschise, nici unde vor fi finalizate lucrările.
Cei mai mulți dintre copiii din mediul rural nu fac sport în afara orelor de la școală. Lipsa banilor, printre principalele motive
Peste 80% dintre copiii din mediul rural nu participă la activități sportive în afara orelor de educație fizică și sport, arată un sondaj World Vision România.
Război în Guvern, pe tema hărțuirii sexuale în universități. Noul proiect de lege, pasat între Justiție și Educație
Ministerele responsabile își pasează între ele responsabilitatea pentru îmbunătățirea cadrului legislativ de prevenire și combatere a hărțuirii sexuale în învățământul superior.
Hărțuirea sexuală în universități, tratată vag în legislație. E menționată într-un singur paragraf, unde scrie doar că „e interzisă”
Hărțuirea sexuală este tratată vag din punct de vedere legislativ. În documentul-cadru de etică și deontologie universitară care stă la baza tuturor codurilor etice din universități, hărțuirea este menționată într-un singur paragraf unde scrie doar că aceasta este interzisă.
Etica universităților românești, „în etapa de gimnaziu”. Marian Popescu: Managementul universitar evită cunoașterea realității etice
În prezent, universitățile românești au coduri de etică învechite, fără proceduri clare pentru studenții care caută ajutor, a explicat pentru Euronews România profesorul de etică Marian Popescu, director onorific al Centrului pentru Integritate Academică.
Tinerii români învață meserii noi din pasiune. Mulți vor să devină hairstyliști și să aibă propriul lor salon
Nu mai este mult și elevii vor afla la ce liceu au fost repartizați. Sunt mulți care s-au înscris și la școlile profesionale. Printre cele mai căutate meserii este și cea de hairstylist.
Clădirile în care locuim, adevărate cuptoare. Ce arată camera termică și ce spun arhitecții specializați în proiectarea imobilelor care să rămână răcoroase
Odată cu începerea valului de căldură, clădirile în care locuim se transformă în adevărate cuptoare. O arată imaginile surprinse cu ajutorul unei camere termice.
REPORTAJ SPECIAL Elevii meseriași, în practică în străinătate cu bursă Erasmus. Școala profesională, transformată din Cenușăreasa educației, într-o opțiune de viitor
Un liceu tehnologic sau o școală profesională, o alegere de viitor sau un compromis? Este întrebarea pe care și-o pun mulți părinți români atunci când aud că drumul pe care copiii lor vor să-l urmeze în viață este unul mai degrabă practic, decât academic.
București: Ziua Europei, sărbătorită la Colegiul Național „Gheorghe Lazăr”. Îmbrăcați tradițional, elevii au prezentat istoria statelor europene
Ziua Europei a fost sărbătorită cu fast la Colegiul Național „Gheorghe Lazăr” din București. Elevii au pregătit momente artistice specifice fiecărui stat din Uniune, au pus în scenă obiceiurile și au prezentat istoria țărilor europene.
Magnoliile, printre cele mai vechi plante cu flori din lume. Există de pe vremea dinozaurilor
Magnoliile au peste 90 de milioane de ani, fiind printre cele mai vechi plante cu flori din lume, a explicat pentru Euronews România biologul Petronela Comănescu de la Grădina Bitanică din București.
Proiect: Camere de supraveghere în grădinițe. Sistemele de monitorizare ar putea fi montate, fără acordul părinților
Camere de supraveghere fără acordul părinților în toate grădinițele și creșele din România. Este propunerea mai multor parlamentari PSD, într-un proiect legislativ depus la Camera Deputaților. În momentul de față, legea nu permite o asemenea monitorizare în instituțiile de învățământ.
EXCLUSIV. Directoarea școlii ”Nicolae Titulescu”, unde un elev ar fi fost violat, și-a dat demisia. Ministerul Educației a trimis Corpul de Control
Profesoara Iudita Popteanu și-a dat demisia, marți, din funcția de director al școlii Gimnaziale ”Nicolae Titulescu” din București, unde un elev ar fi fost abuzat sexual.
Dinozauri pitici, unici în lume, descoperiți în Transilvania. Fosilele sunt analizate într-un laborator din Budapesta și vor ajunge, ulterior, la București
Ultimele fosile de dinozauri pitici, care au trăit acum 70 de milioane de ani, descoperite în Țara Hațegului sunt analizate la un laborator din Budapesta, înainte să fie aduse la București.