Rata mediilor peste 5 la Evaluarea Națională a crescut cu doar 0,1% după rezolvarea contestațiilor și a ajuns la 83,2%. Este cea mai mare din ultimii 16 ani. Unul dintre motive este și reușita implementării unor modele noi de predare în câteva școli. Spre exemplu, în comuna Curcani din județul Călărași, rata mediilor peste 5 la Evaluare a sărit cu 26 de procente față de anul trecut.
Modul de predare, regândit
Mica școală gimnazială din comuna Curcani a avut rezultate considerabil mai bune anul acesta la Evaluarea Națională. Asta după ce prima generație care a trecut printr-un experiment de regândire a programelor școlare și modului de predare a absolvit clasa a VIII-a.
Vasile Barbu, profesor de matematică: „Trei ore de matematică a V-a și a VI-a, într-un plan-cadru normal copiii aveau 4 ore de matematică, dar asta a permis să pătrundă fizica într-a V-a și chimia într-a VI-a mai devreme decât obișnuit în ideea că fiind științe, te obligă să gândești matematic mai mult și mai deschis pentru ceea ce e în jurul tău și am vrut ca matematica să fie mai aproape de ceea ce se întâmplă în viața curentă.”
Ștefan Ioniță, profesor de matematică: „Nu am folosit manualul, mi se pare o chestie foarte plictisitoare și pentru mine și pentru ei. Aveam diverse jocuri cu ei. Să calculeze care ar fi costul unei case, le dădeam niște prețuri, trebuiau să afle ariile, perimetrele pentru parchet, pentru diverse lucruri. Deci făceam o casă de la zero. Pentru geometria în spațiu, volumul unei piscine, adică totul îl făceam ca pe un joc, nu neapărat matematică clasică.”
Vali Neagu, profesoară de limba și literatura română: „Am eliminat tezele, am adăugat niște portofolii unde copiii au avut de citit anumite opere.”
Denisa, elevă: „S-a predat un pic altfel. Ne-a pus să ne filmăm singuri și să prezentăm de ce ne-a plăcut acea carte, operă s-o citim.”
Andrei, elev: „Eu, când eram mic, credeam că o să fie un chin clasa a V-a – a VIII-a, că profesorii vor fi foarte răi, dar nu a fost așa, a fost diferit, mi-a plăcut că orele au decurs ca un joc. Și mă ambiționa lucrul acesta, să vreau să fiu cât mai bun, mai învățam acasă.”
Rezultatul: Mediile peste 5 la Evaluarea Națională au crescut cu 26%, față de anul trecut
Viforel Dorobanțu, directorul Școlii Gimnaziale din Curcani: „Am avut un procent de medii peste 5 anul acesta de 44%, un salt față de 18% de anul trecut. Din punctul nostru de vedere se vede accentul pe care l-am pus pe umanizarea științelor exacte, implicit în zona matematicii.”
Vali Neagu, profesoară de limba și literatura română: „Copiii au înțeles care este rolul educațiie și și-au dorit să meargă mai departe la licee bune.”
Denisa, elevă: „M-aș vedea la liceul pedagogic. Aș vrea să fiu învățătoare.”
Andrei, elev: „Mi-aș dori să intru la un profil de filologie pentru că vreau să învăț limba engleză.”
După publicarea ierarhiei în funcție de mediile de la Evaluarea Națională, elevii vor trece prin procedura de admitere la liceu.
Între 14 și 21 iulie pot să-și completeze fișa cu opțiunile pentru repartizarea computerizată care are loc în data de 23 iulie.