Admitere Liceu 2025. După afișarea rezultatelor finale la Evaluarea Națională 2025 (10 iulie), elevii sunt așteptați în perioada 14-21 iulie să completeze fișele de opțiuni, pe baza cărora se va face repartizarea computerizată care va stabili la ce liceu vor învăța în următorii patru ani.
Media de admitere la liceu în 2025 este media generală la evaluarea națională susținută de absolvenții clasei a VIII-a, calculată ca medie aritmetică, cu două zecimale, fără rotunjire, a notelor obținute la probele incluse în Evaluarea Națională.
Cele mai căutate specializări din București, după ultima medie de admitere în 2024
Profilul real rămâne cel mai căutat în rândul elevilor, dacă luăm în considerare ultimele medii de admitere în 2024. În topul din București, după ultima medie de admitere cu care s-a intrat în anul 2024, regăsim licee cu specializarea mate-info și științe ale naturii. Foarte căutate sunt și specializările cu bilingv engleză. De altfel, la fel ca în ultimii ani, cea mai mare ultimă medie de admitere anul trecut – 9,90 - a rămas cea de la Colegiul Național „Sfântul Sava”, specializare matematică-informatică, bilingv engleză
Topul specializărilor din București, după ultima medie de admitere din 2024:
- Colegiul Naţional „Sfântul Sava” - Mate-info - Biling engleză - 9,90
- Colegiul Naţional „Gheorghe Lazăr” - Mate-info - 9,85
- Colegiul Naţional „Gheorghe Lazăr” - Ştiinţe ale Naturii - 9,80
- Colegiul Național „Spiru Haret” - Mate-info - Bilingv engleză - 9,80
- Colegiul Naţional „Sfântul Sava” - Științe ale Naturii - 9,72
- Colegiul Național „Spiru Haret” - Mate-info - 9,72
- Colegiul Naţional de Informatică „Tudor Vianu” - Mate-info - Bilingv germană - 9,70
- Colegiul Naţional „Sfântul Sava” - Mate-info - 9,67
- Colegiul Național „Spiru Haret” - Științe ale Naturii - 9,67
- Colegiul Naţional „Gheorghe Lazăr” - Științe Sociale - 9,65
- Colegiul Naţional de Informatică „Tudor Vianu” - Mate-info - 9,62
- Colegiul Naţional „I.L.Caragiale” - Mate-info - Bilingv engleză - 9,60
- Colegiul Naţional „Gheorghe Lazăr” - Filologie - 9,57
- Colegiul Naţional „Grigore Moisil” - Mate-info - 9,52
- Colegiul Naţional „Sfântul Sava” - Filologie - 9,52
- Colegiul Național Bilingv „George Coșbuc” - Mate-info - Bilingv engleză - 9,52
- Colegiul Național Bilingv „George Coșbuc” - Științe ale Naturii - Bilingv engleză - 9,52
- Colegiul Naţional „Grigore Moisil” - Științe ale Naturii - 9,50
- Colegiul Național „Spiru Haret” - Științe Sociale - 9,50
- Colegiul Naţional „I.L.Caragiale” - Științe ale Naturii - 9,48
- Colegiul Naţional „I.L.Caragiale” - Mate-info - Bilingv germană - 9,47
Sursa datelor: admitere.edu.ro
Sfaturi pentru completarea fișelor de înscriere la liceu 2025
Atunci când completează fișele de opțiuni, elevii trebuie să fie atenți atunci când își evaluează șansele de a intra la un anumit liceu. Ei trebuie să țină cont atât de media de admitere la liceu, de poziția pe care o ocupă în ierarhia pe județ/municipiul București, precum și de ultima medie de admitere la liceul dorit.
Pentru elevi (dar și pentru părinții care îi vor asista la completarea fișelor) este foarte important să înțeleagă următoarele reguli:
- Completează pe primele locuri opţiunile pe care le doreşti cel mai mult, chiar dacă nu eşti sigur că media îţi permite să intri la aceste opţiuni.
- Continuă cu opţiuni care ţi-ar plăcea, apoi cu opţiuni la care nu te-ar deranja să fii repartizat.
- Încheie cu opţiunile cele mai puţin dorite, dar pe care trebuie să le enumeri pe fişă, pentru siguranţă.
- Nu completa o opţiune nedorită înaintea unei opţiuni dorite. Prima opţiune este şi prima luată în considerare pentru fiecare elev.
- Completarea unui număr mare de opţiuni pe fişa de admitere nu îţi poate dăuna în nici un fel – oricum intri la prima opţiune a ta la care mai sunt locuri disponibile.
Calendarul admiterii la liceu în 2025
Potrivit calendarului admiterii la liceu în 2025, repartizarea computerizată va fi pe 23 iulie 2025.
- 10 iulie 2025 - Transmiterea de către Comisia națională de admitere către comisiile judeţene a bazei de date cu mediile de admitere şi a ierarhiei judeţene prin activarea, în aplicația informatică centralizată, a secțiunilor și rapoartelor specifice.
Depunerea declarațiilor de către părinții sau reprezentanții legali ai candidaților care optează pentru stabilirea mediei la evaluarea naţională fără a lua în calcul rezultatul la proba de limbă şi literatură maternă, la secretariatele unităţilor de învăţământ de provenienţă.
- 11 iulie 2025 - Completarea de către secretariatele şcolilor a fişelor de înscriere cu numele/codul unităţii de învăţământ gimnazial, cu datele personale ale absolvenţilor claselor a VIII-a, cu mediile generale de absolvire, cu notele şi mediile obţinute la evaluarea naţională din clasa a VIII-a, cu mediile de admitere, prin preluarea acestora din aplicația informatică centralizată.
- 11 iulie 2025 - Anunţarea ierarhiei la nivel judeţean/al municipiului Bucureşti a absolvenţilor claselor a VIII-a.
- 14-15 iulie 2025 - Completarea opțiunilor în fișele de înscriere de către candidații care solicită înscrierea pe locurile speciale pentru rromi și de către părinții acestora, asistați de diriginții claselor a VIII-a, la unitatea de învățământ. Introducerea în aplicația informatică pentru admitere (baza de date computerizată) a datelor din fișele de înscriere, verificarea de către părinți și candidați a corectitudinii datelor din fișa listată de calculator, corectarea eventualelor greșeli în baza de date computerizată și listarea fișelor corectate din calculator.
- 17 iulie 2025 - Repartizarea candidaților pe locurile speciale pentru rromi și comunicarea rezultatelor candidaților prin afișarea la sediul și pe site-ul inspectoratului școlar. Repartizarea candidaților pe locurile speciale pentru rromi se face computerizat într-o sesiune distinctă, în ordinea descrescătoare a mediei de admitere și pe baza opțiunilor completate în fișa de înscriere.
- 14-21 iulie 2025 - Completarea opțiunilor în fișele de înscriere de către absolvenții clasei a VIII-a și de către părinții acestora, asistați de diriginții claselor a VIII-a.
- 14-21 iulie 2025 - Introducerea în baza de date computerizată (în aplicația informatică centralizată) a datelor din fișele de înscriere.
- 14-21 iulie 2025 - Verificarea de către părinți și candidați a corectitudinii datelor din fișa listată de calculator, corectarea eventualelor greșeli în baza de date computerizată și listarea fișelor corectate din calculator, operațiuni ce se vor realiza utilizând aplicația informatică centralizată.
- 22 iulie 2025 - Verificarea și corectarea eventualelor erori din bazele de date, precum candidați aflați în baza de date pentru admiterea computerizată și care au fost deja admiși la liceele la care se susțin probe de aptitudini etc., de către Comisia națională de admitere și comisiile de admitere județene/a municipiului București; transmiterea modificărilor la comisia națională.
- 22 iulie 2025 - Corectarea erorilor și confirmarea încheierii modificărilor în aplicația informatică centralizată.
- 23 iulie 2025 - Repartizarea computerizată în învățământul liceal a absolvenților clasei a VIII-a care nu împlinesc 18 ani până la data începerii cursurilor anului școlar 2025 – 2026.
- 23 iulie 2025 - Comunicarea rezultatelor candidaților repartizați computerizat în învățământul liceal. Afișarea în unitățile de învățământ gimnazial a listei cu locurile neocupate în unitățile de învățământul liceal din județ/municipiul București
- 24-29 iulie 2025 - Depunerea dosarelor de înscriere la școlile la care candidații au fost repartizați.
- 29 iulie 2025 - Transmiterea de către unitățile de învățământ liceal a situației locurilor rămase libere în urma neînscrierii candidaților admiși în această etapă de admitere.
- 30 iulie – 1 august 2025 - Rezolvarea de către comisia de admitere județeană/ a municipiului București, a situațiilor speciale apărute după etapa de repartizare computerizată.
- 1 august 2025 - Afișarea centrului de admitere, a situației locurilor rămase libere, inclusiv a celor destinate candidaților rromi, precum și a celor destinate candidaților, a locului de desfășurare și a graficului probelor de aptitudini sau de verificare a cunoștințelor de limbă modernă ori maternă.
- 11-13 august 2025 - Primirea cererilor de înscriere a candidaților care au fost repartizați computerizat în prima etapă de admitere, dar care nu și-au depus dosarele de înscriere în termen, a candidaților care au fost respinși la liceele/clasele care au organizat probe de aptitudini și a candidaților care au susținut probe de verificare a cunoștințelor de limbă modernă sau de limbă maternă în etapa a doua, precum și a candidaților care nu au participat sau au participat la repartizarea computerizată în prima etapă de admitere, dar, din diferite motive, nu au fost repartizați computerizat, inclusiv a candidaților pe locurile speciale pentru rromi și a candidaților pentru locurile distinct alocate candidaților cu CES în unitățile de învățământ de masă.
- 18-19 august 2025 - Repartizarea candidaților din etapa a doua, de către comisia de admitere județeană/a municipiului București.