Media de admitere la liceu depinde exclusiv de media obținută la Evaluarea Națională. În cazul elevilor cu medii de admitere egale, departajarea acestora, la repartizarea computerizată, va fi făcută în funcție de câteva criterii stabilite de Ministerul Educației.
Rezultatele repartizării computerizate, potrivit calendarului admitereii la liceu în 2025, vor fi publicate pe 23 iulie.
Pentru a-și alege liceul dorit, elevii trebuie să țină cont de poziția pe care o ocupă în ierarhia mediilor de admitere la liceu, ierarhie ce va fi publicată după afișarea rezultatelor finale la Evaluarea Națională 2023. Apoi, consultând broșura pentru admitere, aceștia vor putea alege ce opțiuni vor trece pe fișa pentru repartizarea computerizată, în funcție de ultima medie de admitere a specializării dorite.
Criterii de departajare în cazul mediilor de admitere egale
Deși media obținută în clasele V-VIII nu va avea nicio pondere în calculul medie de admitere la liceu, totuși aceasta va fi luată în calcul, în cazul elevilor cu medii de admitere egale. Media claselor V-VIII va fi primul criteriu de departajare în aceste situații.
Cele patru criterii de departajare:
- media generală de absolvire a claselor a V-a-a VIII-a;
- nota obținută la proba de limba și literatura română din cadrul evaluării naționale;
- nota obținută la proba de matematică din cadrul evaluării naționale;
- nota obținută la proba de limbă maternă din cadrul evaluării naționale, respectiv nota de la proba de verificare a cunoștințelor de limbă maternă.
Sfaturi pentru completarea fișelor de înscriere la liceu 2025
Atunci când completează fișele de opțiuni, elevii trebuie să fie atenți atunci când își evaluează șansele de a intra la un anumit liceu. Ei trebuie să țină cont atât de media de admitere la liceu, de poziția pe care o ocupă în ierarhia pe județ/municipiul București, precum și de ultima medie de admitere la liceul dorit.
Pentru elevi (dar și pentru părinții care îi vor asista la completarea fișelor) este foarte important să înțeleagă următoarele reguli:
- Completează pe primele locuri opţiunile pe care le doreşti cel mai mult, chiar dacă nu eşti sigur că media îţi permite să intri la aceste opţiuni.
- Continuă cu opţiuni care ţi-ar plăcea, apoi cu opţiuni la care nu te-ar deranja să fii repartizat.
- Încheie cu opţiunile cele mai puţin dorite, dar pe care trebuie să le enumeri pe fişă, pentru siguranţă.
- Nu completa o opţiune nedorită înaintea unei opţiuni dorite. Prima opţiune este şi prima luată în considerare pentru fiecare elev.
- Completarea unui număr mare de opţiuni pe fişa de admitere nu îţi poate dăuna în nici un fel – oricum intri la prima opţiune a ta la care mai sunt locuri disponibile.