Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Care sunt criteriile de departajare pentru elevii cu medii de admitere la liceu egale

Media de admitere la liceu va depinde, anul acesta, exclusiv de media obținută la Evaluarea Națională 2023, nu și de media claselor V-VIII. Rezultatele repartizării computerizate, potrivit calendarului admitereii la liceu în 2023, vor fi publicate pe 19 iulie.

Pentru a-și alege liceul dorit, elevii trebuie să țină cont de poziția pe care o ocupă în ierarhia mediilor de admitere la liceu, ierarhie ce va fi publicată după afișarea rezultatelor finale la Evaluarea Națională 2023. Apoi, consultând broșura pentru admitere, aceștia vor putea alege ce opțiuni vor trece pe fișa pentru repartizarea computerizată, în funcție de ultima medie de admitere a specializării dorite.

Rezultatele repartizării la licee 2023 se afișează pe 19 iulie.

Potrivit unei analize făcute de edupedu.ro, în urma modificării modului de calcul a medie de admitere la liceu, în București va fi o concurență mare pentru un loc într-un liceu de top. Un elev cu 9.80 a pierdut 169 de poziții în clasament, față de un elev cu aceeași medie anul trecut, precizează sursa citată.

Criterii de departajare în cazul mediilor de admitere egale

Deși media obținută în clasele V-VIII nu va avea nicio pondere în calculul medie de admitere la liceu, totuși aceasta va fi luată în calcul, în cazul elevilor cu medii de admitere egale. Media claselor V-VIII va fi ultimul criteriu de departajare în aceste situații.

Cele patru criterii de departajare:

  1. nota obţinută la proba de limba şi literatura română din cadrul Evaluării Naţionale;
  2. nota obţinută la proba de matematică din cadrul Evaluării Naţionale;
  3. nota obţinută la proba de limbă maternă din cadrul Evaluării Naţionale, respectiv nota de la proba de verificare a cunoştinţelor de limbă maternă (în cazul candidaţilor care solicită înscrierea la unităţi de învăţământ cu predare în limba minorităţilor naţionale);
  4. media generală de absolvire a claselor V-VIII.

Sfaturi pentru completarea fișei de admitere la liceu

Profesorii îi sfătuiesc pe elevi să completeze suficiente opțiuni, pentru a nu fi în situația de a rămâne fără loc, în urma repartizării computerizate.

După stabilirea mediei finale a elevului, poate fi utilă o comparație cu punctajele obținute în anul precedent. Aceasta poate oferi o perspectivă asupra performanțelor elevului și poate ajuta la evaluarea poziției sale în cadrul admiterii.

Este important de menționat că punctajele și mediile de admitere pot varia de la un an la altul, în funcție de mai mulți factori, cum ar fi numărul de locuri disponibile și performanțele celorlalți candidați.

”Este foarte simplu, dacă copilul are media 9.60 anul acesta și cu această medie e pe poziția 2.000, mă uit anul trecut unde era poziția 2.000. E vorba de poziție, nu de medie. Poziția 2.000 era să spunem anul trecut la media 9.40, mă aștept și pun opțiuni și sub poziția copilului meu. Eu aș coborî cu două puncte. Dacă copilul meu are 9.60, eu aș pune inclusiv o opțiune unde anul trecut s-a intrat cu 7.60. În felul acesta, ușurând examenele, dezavantajăm copiii foarte buni, foarte bine pregătiți, căci mai mult de 10 nu le putem da. Dacă cu 9.70 ajung să-mi tremure sufletul că nu ajung la liceul dorit, încotro ne îndreptăm.”, a declarat pentru Euronews România, Andreia Bodea, directoarea Colegiului Național "I.L. Caragiale".

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE