Alegerea liceului este importantă pentru formarea unui elev, deoarece de cei patru ani de studii depinde în proporție destul de mare alegerea facultății și, implicit, a carierei de după terminarea studiilor.
Dacă ești elev și te pregătești de admiterea la liceu 2025, ori chiar părinte, acest articol te poate ajuta să-ți faci o listă a factorilor după care să te ghidezi atunci când completezi fișele de înscriere pentru repartizarea computerizată.
Sau cel puțin să înțelegi cum să abordezi momentul.
Media de admitere – importantă, dar nu singurul criteriu
Media de admitere este un criteriu important. În funcție de punctaj, te orientezi către liceele unde ai cele mai mari șanse să intri.
Compară-ți media de admitere după Evaluarea Națională cu mediile din anii anteriori de la liceele pe care le vizezi. Nu te pierde dacă vezi că ești sub un anumit prag: trece pe fișă și specializări unde s-a intrat cu medii puțin mai mari decât a ta, algoritmul de repartizare ți le va lua în considerare automat. Nu ai cum să știi dacă nu cumva în anul în care tu trebuie să alegi vei prinde loc cu performanța de la Evaluare. A presupune din start că nu înseamnă a rata o șansă.
Este extrem de util să știi, de asemenea, ce poziție ocupi în ierarhia de la tine din județ. Odată aflată informația, verifică mediile de pe aceeași poziție din anii trecuți.
Să zicem că ai media 9.50 și ești pe locul 1.300. Te uiți după locul 1.300 în 2024, 2023 ori 2022. 2021 a fost un an special, cel de după pandemie, e mai puțin relevant. Vezi ce note au fost și cu medii s-a intrat la liceul pe care-l urmărești: mai mari, mai mici. Te ajută!
Neapărat completează mai multe opțiuni, pentru a nu risca să rămâi fără loc la liceu după repartizarea computerizată. Au existat cazuri în care elevi buni, cu medii mari, s-au limitat la numai câteva căsuțe și au ratat accederea.
Profilul și materiile preferate
Gândește-te la materiile care îți plac și pe care vrei să le aprofundezi mai departe, în cei patru ani de liceu. Îți plac științele exacte sau cele umaniste? Răspunsul te va ajuta să alegi între profilul real și profilul uman.
Profil real adică matematică-informatică, cu unele specializări intensiv ori științele naturii. Uman - științe sociale și filologie.
Caută planurile-cadru ale liceelor, pentru a vedea exact ce materii se învață la fiecare specializare și câte ore pe săptămână vei studia la fiecare materie. Ține cont că există un trunchi comun, adică materii care se fac până într-un punct, indiferent de profil, dar uită-te și care sunt obiectele de studiu pentru care se va insista în a XI-a și a XII-a: cel mai probabil, și de acolo va trebui să alegi pentru Bacalaureat.
Cântărește și așa decizia, mai ales dacă ai o medie între opțiuni: aleg un liceu mai bine cotat per ansamblu și mă duc nu neapărat la profilul dorit sau aleg exact opțiunea de profil pe care o doresc și accept un liceu unde se intră cu medie mai mică? Aici, răspunsul poate varia. Trebuie să ții cont, însă, că că de la real la uman te poți muta, cu ajutorul diferențelor, mult mai ușor decât invers.
Apropo de media mai mică sau mai mare: nu te păcăli la prima vedere! Studiază cu mare atenție broșura cu informații de la minister și vezi câte clase de profil țintit sunt la respectivele școli.
Vei constata că la unele licee de top cu 8 sau 9 clase de profil mate-info pur se intră cu medie mai mică decât la alte unități de elită, care au 2 sau 3 clase de mate-info, 2 de științe și încă 4 sau 5 de profil uman (științe sociale și filologie).
Și nu uita să analizezi și performanțele de la BAC obținute de liceeni din actuala promoție a școlii pe care o vizezi: site-uri precum bacplus.ro au deja analize la zi pentru fiecare profil, de la fiecare liceu.
Amplasarea liceului
Un criteriu absolut esențial este și cel mai puțin academic: unde se află liceul? Poți alege oricând un liceu bun, apropiat de domiciliul tău, dacă ai un program încărcat în afara orelor și vrei să eviți drumuri lungi și obositoare către alte școli poate mai bine cotate. Nu greșești!
Dacă, totuși, liceul preferat este mai departe, asigură-te că ai la îndemână mijloace de transport sigure.
Activități extrașcolare și alte oportunități
Dacă ești pasionat de anumite materii, poți alege un liceu care le aprofundează. De exemplu, poți fi pasionat de matematică sau informatică, caz în care te poți orienta către un liceu care are prestigiu în predarea acestor materii și formează elevi care participă la olimpiade internaționale.
Poate ai anumite hobby-uri pe care le poți explora în perioada liceului. De exemplu, ești pasionat de teatru sau de muzică, nu ai optat pentru un liceu vocațional, însă poți căuta un liceu care îți oferă șansă să te înscrii într-un club de actorie sau într-un cor. Sau ești pasionat de matematică, informatică, dar îți place să citești multă literatură universală. Atunci poți opta pentru specializarea mate-info la un liceu care îți oferă șansă să te înscrii într-un club de lectură.
Urmărește prezentările școlilor, cele mai multe se laudă cu astfel de proiecte extrașcolare ori cu inițiative internaționale, de tip Erasmus ori MUN.
Atmosfera liceului și comunitatea
Caută părerile altora despre colegi, profesori și atmosfera din liceu. Din cât mai multe categorii. Elevi, profesori, absolvenți, analiști, etc. Citește discuțiile de peforumuri, citește interviuri cu copii cu performanțe ori personaje-cheie din conducere, urmărește clipuri, caută comparații.
Vor fi patru ani importanți nu doar pentru formarea ta profesională, ci și pe plan personal!
Calendarul admiterii la liceu în 2025
Potrivit calendarului admiterii la liceu în 2025, repartizarea computerizată va fi pe 23 iulie 2025.
- 10 iulie 2025 - Transmiterea de către Comisia națională de admitere către comisiile judeţene a bazei de date cu mediile de admitere şi a ierarhiei judeţene prin activarea, în aplicația informatică centralizată, a secțiunilor și rapoartelor specifice.
Depunerea declarațiilor de către părinții sau reprezentanții legali ai candidaților care optează pentru stabilirea mediei la evaluarea naţională fără a lua în calcul rezultatul la proba de limbă şi literatură maternă, la secretariatele unităţilor de învăţământ de provenienţă.
- 11 iulie 2025 - Completarea de către secretariatele şcolilor a fişelor de înscriere cu numele/codul unităţii de învăţământ gimnazial, cu datele personale ale absolvenţilor claselor a VIII-a, cu mediile generale de absolvire, cu notele şi mediile obţinute la evaluarea naţională din clasa a VIII-a, cu mediile de admitere, prin preluarea acestora din aplicația informatică centralizată.
- 11 iulie 2025 - Anunţarea ierarhiei la nivel judeţean/al municipiului Bucureşti a absolvenţilor claselor a VIII-a.
- 14-15 iulie 2025 - Completarea opțiunilor în fișele de înscriere de către candidații care solicită înscrierea pe locurile speciale pentru rromi și de către părinții acestora, asistați de diriginții claselor a VIII-a, la unitatea de învățământ. Introducerea în aplicația informatică pentru admitere (baza de date computerizată) a datelor din fișele de înscriere, verificarea de către părinți și candidați a corectitudinii datelor din fișa listată de calculator, corectarea eventualelor greșeli în baza de date computerizată și listarea fișelor corectate din calculator.
- 17 iulie 2025 - Repartizarea candidaților pe locurile speciale pentru rromi și comunicarea rezultatelor candidaților prin afișarea la sediul și pe site-ul inspectoratului școlar. Repartizarea candidaților pe locurile speciale pentru rromi se face computerizat într-o sesiune distinctă, în ordinea descrescătoare a mediei de admitere și pe baza opțiunilor completate în fișa de înscriere.
- 14-21 iulie 2025 - Completarea opțiunilor în fișele de înscriere de către absolvenții clasei a VIII-a și de către părinții acestora, asistați de diriginții claselor a VIII-a.
- 14-21 iulie 2025 - Introducerea în baza de date computerizată (în aplicația informatică centralizată) a datelor din fișele de înscriere.
- 14-21 iulie 2025 - Verificarea de către părinți și candidați a corectitudinii datelor din fișa listată de calculator, corectarea eventualelor greșeli în baza de date computerizată și listarea fișelor corectate din calculator, operațiuni ce se vor realiza utilizând aplicația informatică centralizată.
- 22 iulie 2025 - Verificarea și corectarea eventualelor erori din bazele de date, precum candidați aflați în baza de date pentru admiterea computerizată și care au fost deja admiși la liceele la care se susțin probe de aptitudini etc., de către Comisia națională de admitere și comisiile de admitere județene/a municipiului București; transmiterea modificărilor la comisia națională.
- 22 iulie 2025 - Corectarea erorilor și confirmarea încheierii modificărilor în aplicația informatică centralizată.
- 23 iulie 2025 - Repartizarea computerizată în învățământul liceal a absolvenților clasei a VIII-a care nu împlinesc 18 ani până la data începerii cursurilor anului școlar 2025 – 2026.
- 23 iulie 2025 - Comunicarea rezultatelor candidaților repartizați computerizat în învățământul liceal. Afișarea în unitățile de învățământ gimnazial a listei cu locurile neocupate în unitățile de învățământul liceal din județ/municipiul București
- 24-29 iulie 2025 - Depunerea dosarelor de înscriere la școlile la care candidații au fost repartizați.
- 29 iulie 2025 - Transmiterea de către unitățile de învățământ liceal a situației locurilor rămase libere în urma neînscrierii candidaților admiși în această etapă de admitere.
- 30 iulie – 1 august 2025 - Rezolvarea de către comisia de admitere județeană/ a municipiului București, a situațiilor speciale apărute după etapa de repartizare computerizată.
- 1 august 2025 - Afișarea centrului de admitere, a situației locurilor rămase libere, inclusiv a celor destinate candidaților rromi, precum și a celor destinate candidaților, a locului de desfășurare și a graficului probelor de aptitudini sau de verificare a cunoștințelor de limbă modernă ori maternă.
- 11-13 august 2025 - Primirea cererilor de înscriere a candidaților care au fost repartizați computerizat în prima etapă de admitere, dar care nu și-au depus dosarele de înscriere în termen, a candidaților care au fost respinși la liceele/clasele care au organizat probe de aptitudini și a candidaților care au susținut probe de verificare a cunoștințelor de limbă modernă sau de limbă maternă în etapa a doua, precum și a candidaților care nu au participat sau au participat la repartizarea computerizată în prima etapă de admitere, dar, din diferite motive, nu au fost repartizați computerizat, inclusiv a candidaților pe locurile speciale pentru rromi și a candidaților pentru locurile distinct alocate candidaților cu CES în unitățile de învățământ de masă.
- 18-19 august 2025 - Repartizarea candidaților din etapa a doua, de către comisia de admitere județeană/a municipiului București.