Articole scrise de Ioana Nicolescu
1 min
Orașele României pierd din populație. Milioane de tineri români au ales să trăiască în Marea Britanie, Italia sau Spania
De mai bine de 10 ani, orașele României pierd din populație în ritm mai ridicat decât media națională. Motivele țin de scăderea demografiei și de migrația economică, iar fenomenul nu pare că se va opri în curând.
1 min
1 min
STUDIU. Românii sunt printre cei mai buni vorbitori de limba engleză din lume
Românii sunt printre cei mai buni vorbitori de limba engleză din lume, arată un studiu. Mai exact, suntem pe locul 15 la nivel mondial, după Finlanda. Și țările vecine stau destul de bine, imediat după noi sunt Bulgaria și Ungaria.
1 min
1 min
Edy și Frodo, câinii care îi ghidează pe nevăzători prin viață
Câinii ghizi pentru nevăzători sunt antrenați special timp de cel puțin doi ani înainte să ajungă la beneficiari. În acest răstimp, pentru a reobișnui cu modul de trai al oamenilor, sunt găzduiți de voluntari care, la rândul lor, participă la antrenamente.
1 min
1 min
Benzile desenate, o pată de culoare în viața copiilor din comunism. Adrian Cioroianu: Revista Pif ne-a deschis ochii, ne-a învățat limba franceză
Copilăria înainte de 1989 era de cele mai multe ori la fel de lipsită de culoare ca viața adulților. Nu exista acces la cultura și arta occidentală, muzica de atunci nu era auzită la radio și nici serialele sau filmele nu erau difuzate la televizor.
1 min
1 min
Matematica, problemă grea pentru învățământul românesc. Metoda de predare a materiei este abstractă și axată excesiv pe reținerea teoriei
Rezultatele la matematică ale elevilor români sunt tot mai slabe, potrivit evaluărilor PISA. Este singura materie unde au pierdut punctaj față de rezultatele din 2018. Motivele țin atât de modul învechit al predării, cât și de programa abstractă a materiei în învățământul românesc.
1 min
1 min
Educația digitală. Mircea Miclea: „Un profesor bun construiește o soluție în funcție de cei pe care-i are în față”
Sistemul de educație trebuie să se adapteze rapid la schimbările tehnologice sau se rupe complet de realitatea în care trăiesc copiii din ziua de azi. Este avertizarea experților, care spun că metodele clasice de predare trebuie combinate cu exerciții digitale.
1 min
1 min
Programare și robotică, de la clasa a II-a. Un învățător de la o școală din mediul rural predă cu cele mai noi tehnologii
Elevii de la o școală din mediul rural învață programare și robotică încă de la clasa a II-a. Este inițiativa unui învățător pasionat de tehnologie care a adaptat orele de la școală astfel încât să le transmită elevilor cele mai noi cunoștințe și abilități, pe înțelesul lor.
1 min
1 min
Elevii cer mai multe drepturi. Jumătate dintre copii nu sunt consultați atunci când se iau decizii care îi privesc
De ziua internațională a drepturilor copilului, reprezentanții acestora au cerut Guvernului României să îi consulte atunci când ia decizii care-i privesc. Educația este domeniul în care își doresc să aibă un cuvânt de spus.
1 min
1 min
Drumul artistului până la marile scene ale lumii. Concertmaestru: Trebuie să fii obsesiv în rutina ta de zi cu zi, ca să poți ajunge la un nivel înalt
Astăzi vorbim despre talente deja consacrate ale muzicii, însă drumul până la marile scene ale lumii este dificil și, de multe ori, inaccesibil pentru multe familii. Chiar dacă părinții descoperă că au copii talentați, studiul muzicii este scump.
1 min
1 min
Fost ministru al Educației, despre bursele de merit: Mesajul ministerului este că nu contează cât de mult muncești, contează unde te așezi
Acordarea burselor de merit și elevilor care au medii sub 5 este o aberație a legilor educației și este doar începutul, spune fostul ministru al Educației Mircea Miclea, într-un interviu pentru Euronews România.
1 min
1 min
Costurile unei educații universitare în alte țări. Studenții români din străinătate au nevoie de un venit lunar de minimum o mie de euro
A venit perioada înscrierilor la studii în străinătate. Universitățile din Uniunea Europeană, Marea Britanie, Statele Unite organizează deja procedura de admitere pentru tinerii care sunt acum în ultimul an de liceu.
1 min
1 min
Cum învățăm copiii să citească de mici. Alice Sharp, educator britanic: Trebuie să le arătăm vizual ceea ce citesc ca să-și poată imagina
Educația se face cu trei elemente cheie: curiozitate, entuziasm și comunicare. Acestea sunt fundația unui început bun de cât mai devreme posibil, potrivit lui Alice Sharp, expert britanic renumit în domeniul educației timpurii.
1 min
1 min
Laptele și cornul, abia din ianuarie. Programul care le aduce copiilor o gustare la școală are mari întârzieri
Programul Laptele și cornul nu a ajuns nici până acum în școli, iar situația pare să fie generalizată în țară. Problema este una birocratică, iar niciunul dintre cele trei ministere responsabile nu a centralizat o situație la zi și își pasează responsabilitatea de la unul, la altul.
1 min
1 min
Meditații și mese calde gratuite pentru copii. România are cei mai mulți copii în risc de sărăcie din Europa
România are cei mai mulți copii în risc de sărăcie din Uniunea Europeană. 41,5% se află în situația aceasta, potrivit datelor Salvați copiii. Situația materială precară are consecințe directe asupra educației lor.
1 min
1 min
EXCLUSIV. Manager TikTok: ”Conținutul plătit de politicieni este interzis și înlăturat”. Care va fi impactul AI asupra locurilor de muncă
Care vor fi joburile viitorului, ce abilități caută angajatorii la tinerii absolvenți, ce fac marile companii cu datele noastre și cum ne protejăm de conținutul posibil-dăunător de pe rețelele de socializare?
1 min
1 min
Sindicaliști: Legea salarizării, amânată până în 2025. Motivele întârzierii ar fi alegerile de anul viitor și deficitul bugetar
Legea salarizării nu va fi finalizată la sfârșitul acestui an, așa cum promiteau politicienii în vară. Cel mai devreme, ea ar putea fi gata în martie anul viitor, dar va putea intra în vigoare abia din 2025.
1 min
1 min
Raluca Mariana Cosma, directorul anului 2023. A reușit să atragă fonduri de peste o jumătate de milion de euro pentru școala pe care o conduce
Reducerea abandonului, inovarea școlilor cu ultimele tehnologii și atragerea de fonduri de sute de mii de euro pentru proiecte educaționale au transformat mai multe școli în exemple de bună practică.
1 min
1 min
Istoria comunismului devine materie obligatorie din 2025. Elevii, încântați de noul program de studiu
Istoria comunismului va deveni materie obligatorie la liceu din 2025, a anunțat ministrul Educației. În prezent, aceasta este un opțional, iar elevii, profesorii și experții spun că studierea comunismului în toate școlile din România este importantă pentru a cunoaște adevărul despre ororile epocii.
1 min
1 min
Universitățile din România, sufocate de teorie. Studenții din străinătate sunt pregătiți pentru viața profesională
Sistemul universitar din România înseamnă în special multă teorie și prea puțină practică. Mai mulți profesori universitari, care mentorează programe de studiu orientate spre accesul pe piața muncii, explică beneficiile unor orare ieșite din manual și axate pe practicarea meseriei.
1 min
1 min
Căminele studențești au deschis ușile. Mii de studenți revin săptămâna aceasta în centrele universitare
Mai este o săptămână până la începutul noului an universitar, iar studenții au venit să se cazeze la cămine. Majoritatea prețurilor de cazare au rămas aceleași, însă costul traiului în marile centre universitare poate ajunge și până la trei mii de lei pe lună.
1 min
1 min
Un medic școlar poate ajunge să aibă în grijă și peste 2.000 de elevi în orașele mari
În România, avem un medic școlar la aproximativ 6-7 unități de învățământ. Acesta poate ajunge să aibă în grijă și peste 2.000 de elevi în orașele mari. Asta pentru că domeniul nu este bine finanțat și nu reușește să atragă tineri absolvenți de medicină, spun experții.
1 min
1 min
Digitalizarea școlilor, mai mult pe hârtie. Predarea interactivă cu ajutorul tehnologiei, practicată prea puțin
Cu toate că în perioada pandemiei, școlile au fost digitalizate, în mare parte, acum calculatoarele, tablele smart, videoproiectoarele și tabletele, nu prea mai sunt utilizate. Chiar la orele de informatică, se predă teorie, care este scrisă cu markerul pe tabla normală.
1 min
1 min
Mai puțin de jumătate dintre școlile din România au un cabinet medical. 3 milioane de elevi încep luni școala
Mai puțin de jumătate din școlile din România au un cabinet medical. Legea învățământului preuniversitar, care a intrat recent în vigoare, prevede că toate școlile din România sunt obligate să aibă cabinete medicale.
1 min
1 min
Elevii din 20 de școli învață în 3 schimburi. Măsura este ilegală, conform noii legi a învățământului preuniversitar
Elevii din 20 de școli vor avea cursuri în trei schimburi, potrivit datelor Ministerului Educației. Asta deși este ilegal și chiar ministrul Educației recunoaște situația.
1 min
1 min
Rezoluție a Uniunii Europene. România ar putea plăti daune pentru ororile suferite de copii în orfelinatele comuniste
România ar putea plăti daune supraviețuitorilor din orfelinatele comuniste. Uniunea Europeană pregătește un raport cu tema recunoașterii, compensării și prevenirii abuzurilor asupra copiilor, urmat de o rezoluție, care să prevadă și compensarea victimelor abuzate în orfelinatele din țara noastră.
1 min
1 min
Cum vor fi acordate bursele de merit pentru elevi. Ministerul Educației a eliminat pragul mediei minime de 9,50
Noua formulă de acordare a burselor de merit pentru elevi a stârnit numeroase discuții în spațiul public. Practic, din acest an școlar, 30% din elevii dintr-o clasă vor primi burse de merit, chiar dacă vorbim de diferențe mari de medii între aceste clase.
1 min
1 min
Copiii orfani de un părinte, fără bursă socială. Măsura vizează familiile monoparentale care câștigă peste salariul minim
Copiii orfani de un părinte ar putea rămâne fără bursă socială, dacă persoana sau persoanele în grija căreia a rămas minorul câștigă chiar și cu un leu mai mult peste un prag impus de un proiect pus în dezbatere publică
1 min
1 min
Vacanța micilor cercetători. Zeci de elevi pasionați de cercetare iau parte la Școala de vară de la Institutul Măgurele
Zeci de elevi care visează să devină cercetători își petrec vacanța la Școala de vară de la Institutul Măgurele. Este o ocazie unică pentru a vedea ce presupune meseria care pregătește, practic, viitorul.
1 min