Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Edy și Frodo, câinii care îi ghidează pe nevăzători prin viață

Câinii ghizi pentru nevăzători sunt antrenați special timp de cel puțin doi ani înainte să ajungă la beneficiari. În acest răstimp, pentru a se reobișnui cu modul de trai al oamenilor, sunt găzduiți de voluntari care, la rândul lor, participă la antrenamente.

Expert: Câinele-ghid, esențial pentru o persoană nevăzătoare să devină independentă

Edy și Frodo sunt doi câini din rasa Labrador Retriever care se află în perioada de antrenament pentru a deveni ghizi pentru nevăzători. O familie belgiană care locuiește în România îi găzduiește pentru cei aproximativ doi-trei ani cât durează până își obțin certificatul.

Reporter: Câți ani are Edy?

Joris Wauman: „Edy are acum trei ani și a venit la noi când avea doar trei săptămâni”.

Reporter: Și îi place să se ascundă sub masă.

Joris Wauman: „Edy, hai sus, șezi! Bravo, băiat bun, stai”.

Reporter: Cum ați ajuns voluntar?

Joris Wauman: „Am devenit voluntari fiindcă am vrut să avem un cățel, locuim aici în România. Aveam niște prieteni care o țineau în gazdă pe Daisy, mama lui Edy, și ne-au spus că o să aibă pui. Daisy face parte din canisa fundației Light Into Europe și ne-au întrebat dacă vrem să fim o familie-gazdă pentru unul dintre pui și am fost de acord. În prima parte a vieții locuiește acasă cu noi, primește „cei 7 ani de acasă”. Suntem asistați de experții de la Light into Europe pentru că sunt niște reguli de dresaj speciale. În principiu, trebuie să-ți pui tot timpul problema cum ai interacționa cu el dacă nu ai putea vedea. Când a împlinit un an și jumătate, adică la finalul adolescenței unui câine, abia atunci se duce la antrenamentele de la școala pentru câinii-ghizi cu dresori speciali. Se duce acolo zilnic”.

Joris Wauman: „Avem și un al doilea câine-ghid. Frodo, vino aici! Edy este din generația E și Frodo este din generația F, s-a născut la doi ani după Edy”.

Reporter: Cum sunt personalitățile lor?

Joris Wauman: „Sunt superi calmi, super prietenoși, deștepți, învață foarte repede, sunt foarte gentili”.

Primii câini-ghizi din lume au fost antrenați în urmă cu 100 de ani, după Primul Război Mondial.

Stan Platt, fondator Light Into Europe: „Erau mulți soldați care s-au întors din Primul Război Mondial orbiți de la gazele folosite pe front sau de la alte accidente din luptă și unui căpitan i-a venit ideea să dreseze câini pentru a-i ajuta pe acești soldați. Așa că a început să antreneze inițial câini din rasa lupilor germani. Aici, în România, am antrenat 40 de câini în cadrul programului nostru și în prezent avem 27 de câini-ghizi care lucrează”.

Camelia Platt, director executiv Light Into Europe: „Câinele ghid nu este cireașa de pe tort, nu este un lux, este instrumentul esențial pentru o persoană nevăzătoare să devină independentă, autonomă, să facă parte din viața comunității, să-și aleagă drumul în viață așa cum o facem cu toții”.

În România sunt peste 100.000 de persoane nevăzătoare și peste 30.000 de persoane surde care ar avea nevoie să beneficieze de un asemenea prieten de încredere.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE