Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Orașele României pierd din populație. Milioane de tineri români au ales să trăiască în Marea Britanie, Italia sau Spania

De mai bine de 10 ani, orașele României pierd din populație în ritm mai ridicat decât media națională. Motivele țin de scăderea demografiei și de migrația economică, iar fenomenul nu pare că se va opri în curând.

Cele mai mari orașe ale României pierd constant din populație din 2011 încoace. Deși ele reprezintă polii economici ai țării, către care se migrează din alte zone ale României. Îmbătrânirea populației și migrația economică către state mai bogate au afectat demografia chiar și în cele mai înstărite zone. Spre exemplu, Bucureștiul a pierdut în jur de 9% din populație, Clujul peste 10%, iar Timișoara peste 20%.

Dacă ne uităm la vârsta populației, observăm că tinerii sunt tot mai puțini. Spre exemplu, în zona București-Ilfov, numărul persoanelor de 20-34 de ani era aproape 600.000 în 2011. Zece ani mai târziu, a ajuns la 400.000, conform datelor Institutului Național de Statistică.

Milioane de români, în principal tineri, în ultimii ani, au migrat preponderent către Marea Britanie, Italia, Spania și Germania. Spre exemplu, mulți tineri din zona București-Ilfov au plecat la studii în Marea Britanie și se pare că au ales să rămână acolo.

Tot mai mulți români fac naveta pentru a ajunge la muncă

Fenomenul este în creștere în ultimii 10 ani. Dacă în 2011, în jur 20% dintre români lucrau în alte localități decât în cele în care locuiau, acum în jur 30% sunt în această situație.

Doar în București vin aproximativ 100.000 de navetiști pe zi. Concomitent, zonele limitrofe ale Capitalei au înregistrat creșteri de populație, cum ar fi în Popești-Leordeni sau Chiajna.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE