Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

2024 cu scumpiri. Economist: Sunt costuri care trebuie recuperate de către comercianți, că altfel dau faliment

Puterea de cumpărare a românilor se va diminua în acest an, pentru că mărirea taxelor va afecta nu doar persoanele fizice, ci și companiile. Acestea se vor vedea la rândul lor obligate să crească prețurile ca să amortizeze din pierderi. Explicațiile vin de la analiștii economici și experții în fiscalitate.

Jurnalist: Trăiți și la Bruxelles și la București, aveți o familie, v-ați făcut niște calcule? Cu cât au crescut costurile?

Florian Marin, expert în fonduri europene: Am făcut un bilanț. 15% îmi vor crește costurile în 2024, față de 2023, per medie, per lună.

Jurnalist: Unde e impactul major, la ce cheltuieli?

Florian Marin, expert în fonduri europene: În coșul de consum zilnic, nu la impozite. Prețurile au crescut senzațional de mult pe anumite tipuri de alimente.

Dan Schwartz, analist economic: În prețuri se regăsește creșterea de impozite și taxe, pentru că sunt costuri care trebuie recuperate de către comercianți, că altfel dau faliment.

Unii experți în fiscalitate cred că majorările de taxe și impozite sunt urmare a creșterilor de preț la energie din ultimii doi ani.

Gabriel Biriș, fost secretar de Stat în Min de Finanțe: Impozitele locale cresc cu 13,6%. De ce? Pentru că am avut inflație anul trecut. De ce am avut inflație anul trecut? Pentru că inflația a fost generată de niște politici publice dezastruoase în domeniul energiei. Si apropo, statul a fost principal beneficiar al creșterilor de preț în energie. Am făcut o socoteală că, cel puțin la gaze, din creșterea de preț față de începutul lui 2020, 95% a ajuns la buget.

Specialiștii atrag a atenția că majorarea taxelor nu înseamnă automat și mai mulți bani la buget. 

Gabriel Biriș, fost secretar de Stat în Min de Finanțe: Avem GAP de TVA 36,7%, adică 9 miliarde de euro lipsă în 2021, că aveam inflație și nu s-a depreciat leul. Vor fi 12 miliarde, o să vedem, asta e estimarea mea. Între 11-12 miliarde.  

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE