Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Unii români nu își permit să vină acasă de sărbători. Biletele de avion în Ajunul Crăciunului sunt și cu 40% mai scumpe

Petrecerea Crăciunului în familie reprezintă pentru mulți români o tradiție. ”Tradițională” este însă și creșterea prețurilor pentru biletele de călătorie în preajma sărbătorilor de iarnă. Evoluția prețurilor din acest an, i-a luat pe mulți prin surprindere. Specialiștii din turism spun că biletele de avion de sărbători costă în 2023 chiar și cu patruzeci la sută mai mult comparativ cu anul trecut. 

Ilinca este din Iași, are 23 de ani și studiază în Olanda.  Este prima dată când va petrece Crăciunul departe de familie. Biletele de avion ar fi costat-o 500 de euro și nu-și permite această extravaganță.

”Am încercat să-mi planific programul cu o lună în urmă, doar că nu am atât de multă flexibilitate încât să pot să-mi aleg oferte mai bune sau mai puțin bune, pentru că programul de la facultate este deja stabilit. Pe frățiorii mei mai mici nu i-am anunțat încă, se simte foarte ciudat că e și prima dată când nu mă identific cu cultura neapărat și pentru prima dată când chiar mi-ar fi fost dor de casă și aș fi vrut să mă întorc. Dacă nu aveam un deadline important, ar fi fost ok să zbor de pe 17, ar fi fost mult mai accesibil”, a explicat Ilinca. 

Adina Vălean, comisar european pentru transporturi: ”Nu există un instrument prin care să putem interveni asupra prețurilor, în schimb este adevărat că dacă privim puțin retroactiv, de pildă sezonul de vară, un întreg sezon am avut să spunem o manifestare de prețuri crescute pe diverse situații pentru anumite companii. Întotdeauna de sărbători există niște vârfuri de costuri pe care le cunoaștem. Că acest vârf este și mai înalt anul acesta, este cred în trendul industriei.”

Cei mai mulți români vin acasă în perioada 15-31 decembrie

Cei mai mulți români aflați în străinătate revin acasă pentru sărbători în perioada 15-31 decembrie, când sunt programate aproape 80% din zborurile diasporei. 

Cosmin Marinof, CEO agenție de turism: ”Nu sunt suficiente avioane pentru câtă cerere este și nu este ceva care se poate mări. Stocul de locuri nu este ceva ce se poate mări așa cum mărești producția de cartofi. În 24 decembrie avionul care pleacă la de la Londra la București are același număr de locuri ca pe 7 decembrie. Doar că în 7 decembrie este cerere mai mică și pe 24 mai mare. Tot atâtea locuri sunt. Dacă nu se poate mări capacitatea, atunci logic prețurile cresc.” 

Consultanții în turism au totuși câteva ponturi pentru pasageri.

Traian Bădulescu, consultant în turism: ”Să rezerve biletele de avion nu neapărat în zile de vârf, pentru că atunci și cu câteva luni înainte riști să plătești ceva mai mult. De exemplu, de Revelion, un bilet e mai ieftin pe 31 decembrie decât pe 28-29 decembrie sau cu o zi înainte de Crăciun normal ca e mai scump decat cu trei zile înainte de Crăciun.”

Cei mai mulți dintre pasagerii care se îmbracă de sărbători cu destinația România vin din Italia, Spania, Belgia, Marea Britanie sau Germania. Din punct de vedere statistic, vacanța acestora durează, în medie, nouă zile.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE