Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

”Staycation” – Tot mai mulți români preferă să petreacă sărbătorile de iarnă acasă

64% români preferă să își petreacă sărbătorile de iarnă acasă pentru că nu au bani, arată cele mai noi date din turism. Vacanța acasă este tot un concediu, spun cei care aleg această variantă. Fenomenul se numește ”Staycation”, așa cum a fost denumit de americani, și a devenit tot mai popular și în România. Oamenii petrec zilele libere acasă cu prietenii și rudele sau fac mici excursii, la maxim o oră distanță de casă. Datele arată că și mare parte din britanici vor petrece Crăciunul și Revelionul acasă.

Care sunt cauzele acestui fenomen?

Andrei Vasilescu are 36 de ani și lucrează în industria auto. Soția este medic de familie. Spune că își petrece sărbătorile în familie, pentru că o vacanță la munte ar fi prea scumpă. De obicei, când merge la munte, stă o zi sau două.

Andrei Vasilescu: ”Sărbătorile de iarnă, acasă cu familia. Exista o mică posibilitate de o escapadă pe la un munte sau în împrejurimile orașului, nu foarte departe. Prețurile sunt așa cum sunt și o familie tânără nu-și prea permite.”

Ecaterina Păun este din Republica Moldova, are 32 de ani și este căsătorită. Petrece mult timp pe lângă acasă, în județul Dolj. Unul dintre locurile în care se deconectează este pe lacul Preajba, aflat la câțiva kilometri de casă. Este un loc pe care îl frecventează vara, dar și în sezonul rece.

Ecaterina Păun: ”E ca o minivacanță, să știți. Pentru noi contează și 2-3 ore dacă ieșim din căminul nostru. De obicei sărbătorile de iarnă le petrecem în familie. Stăm la masa de sărbătoare, primim colindători, copiii nerăbdători așteaptă și ei cadouri.”

Andrei și Ecaterina sunt doar câțiva dintre românii care aleg staycation - așa numita vacanță petrecută acasă sau la maxim 1 oră distanță de locuință. Cele mai recente studii din turism arată că un sfert din români nu își permit să plece într-o vacanță de Crăciun și Revelion. Creșterea galopantă a prețurilor din ultimii doi ani este cauza principală. Când vine vorba de sărbătorile de iarnă, cei mai mulți români spun că o vor petrece acasă, într-un cadru restrâns, în timp ce 21%, cu familia extinsă, iar 11% alături de prieteni sau rude.

Florin Ionescu, expert în turism: ”Mai ales turiștii seniori preferă să petreacă Crăciunul în țară 00.58 Tinerii, în schimb, preferă să aibă libertatea de mișcare, să nu mai investească foarte mult în tot ceea ce ceremonialele noastre tradiționale de Crăciun. Destinații care nu erau în top până acum, cum ar fi sudul României, conacele din zona Bărăganului, din zona Olteniei, precum și din zona Ardealului suscită interes.”

Și europenii optează din ce în ce mai mult pentru ”staycation”

Ciprian Vîrlan, jurnalist independent: ”Staycation devine tot mai popular în Regatul Unit. 70% dintre britanici spun că vor sta acasă de sărbători, având în vedere contextul geopolitic, dar și pentru a salva bani pentru gaze și energia electrică.”

Prețul tot mai mare al călătoriilor, creșterea facturilor și, în general, traiul tot mai scump îi determină pe oameni să redescopere frumusețile propriilor localități. Pentru mulți, un motiv să se relaxeze acasă sunt și atentatele tot mai frecvente și războaiele. ”Staycation”, denumit și turismul domestic, a apărut prima dată în America, în timpul crizei financiare din 2008-2010 și a redevenit popular în timpul pandemiei COVID. 

”Staycation”, așa cum a fost denumit de americani, și a devenit tot mai popular și în România. Oamenii petrec zilele libere acasă cu prietenii și rudele sau fac mici excursii, la maxim o oră distanță de casă. Datele arată că și mare parte din britanici vor petrece Crăciunul și Revelionul acasă.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE