Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Luminițe de Crăciun 2023. Iată lista orașelor în care iluminatul festiv va fi aprins

România a început să îmbrace haine de sărbătoare, iar orașele rând pe rând dau startul iluminatului festiv. Iată lista principalelor orașe în care vor fi luminițe de Crăciun și datele de la care pot fi văzute.

Luminițele de Crăciun din Capitală

În Capitală, luminițele de Crăciun au fost aprinse joi, 30 noiembrie, odată cu deschiderea Târgului de Crăciun din Piața Constituției.

Nicuşor Dan a anunţat că vor fi împodobite toate arterele principale din Bucureşti, astfel încât un număr cât mai mare de bucureşteni să se bucure cât mai mult timp de luminiţele festive.

Printre arterele împodobite de către reprezentanţii Companiei Municipale Iluminat Public București se numără Bulevardul Unirii, Bulevardul Lascăr Catargiu, Bulevardul Regele Mihai I al României şi Șoseaua Kiseleff.

Nicușor Dan: Avem mai multe luminițe ca anul trecut

”E ziua de deschidere a Târgului de Crăciun. Sunt foarte bucuros că mulți bucureșteni au venit deja în seara asta. După cum vedeți, este plin. Este un târg complet gratuit. Îi așteptăm pe bucureșteni în fiecare din zile până în 26 decembrie.

O să fie concerte. Există casa lui Moș Crăciun. Moș Crăciun o să vină pe 15 decembrie. Până atunci primește scrisori casa lui Moș Crăciun. Există activități pentru copii. Există ca în fiecare an meșteșugari care vând diverse lucru. Există mâncare tradițională și internațională. E un loc în care oamenii se simt bine.

Nu mai suntem la nivelul anilor 2018-2019 pentru că încercăm să facem un echilibru bugetar, dar mult mai multe decât anul trecut. Anul trecut le-am pus doar pe cele pe care le aveam deja cumpărate și am plătit cam două milioane de lei pe instalare.

Anul acesta am pus vreo două milioane pe instalare și încă vreo cinci milioane pe cumpărare. O să fie mult mai multe decât anul trecut, dar nu întrecem măsura.”, a declarat Nicușor Dan.

VEZI GALERIA
3 imagini

Luminițele de Crăciun din Craiova

La Craiova s-a deschis, vineri seară, Târgul de Crăciun, într-o feerie de lumină. Tema Târgului este în jurul poveştii Crăiasa Zăpezii, iar culorile predominante sunt alb şi turcoaz. Tot l Târgul îşi va închide porţile în data de 2 ianuarie 2024

În Craiova, luminițele de Crăciun au fost aprinse odată cu deschidearea Tărgului de Crăciun, din 17 noiembrie. a Craiova a fost montată şi cea mai înaltă roată panoramică din România, de 40 de metri cu o capacitate de 140 de persoane şi care a fost adusă din Olanda.

”În Piața Mihai Viteazul totul va fi ca în povestea Crăiasa Zăpezii: lumină rece, boltă cu nori si păsări, castel de vis, oglinda imensă și cioburi, patinoar, căsuțe în culorile zăpezii și chiar Crăiasa Zăpezii, care este Alice cu alte haine și baghetă magică. Moș Crăciun va veni în Piața Buzești unde va fi o explozie de lumină caldă și ornamente cum nu s-au mai văzut niciodată în România”, spunea primarul Craiovei, Olguța Vasilescu.

Luminițe de Crăciun, din Brașov

Din 30 noiembrie, oamenii din Brașov se pot bucura de sutele de mii de luminițe din bradul de Crăciun din Piața Sfatului, de pe străzile orașului, dar și din cartiere, de Târgul de Crăciun și de zecile de evenimente pe care Primăria Brașov și partenerii săi le-au gândit pentru mici și mari în acest moment de sărbătoare.

VEZI GALERIA
3 imagini

”Decembrie de poveste la Brașov aduce bucuria Sărbătorilor de Iarnă în orașul nostru. Am pregătit zeci de evenimente, pentru toate vârstele, astfel încât, brașoveni sau turiști, toți să se poată bucura de o lună cu adevărat magică.

Peste două zile, aprindem luminițele din Bradul de Crăciun din Piața Sfatului și din centrul istoric, deschidem Târgul de Crăciun și caruselul, iar brașoveanul Horia Brenciu ne va încânta cu un concert plin de energie. Continuăm în data de 1 Decembrie, cu ceremonialul dedicat Zilei Naționale, Hora Unirii, organizată de juni în Piața Prundului, precum și o serie de concerte, în Piața Sfatului.

Deși Ordonanța Guvernului privind reducerea cheltuielilor ne-a creat mari probleme, cu efortul organizatorilor și al partenerilor, am reușit să pregătim un program care să transforme Brașovul într-un oraș al sărbătorii Crăciunului”, a declarat primarul Allen Coliban.

Luminițele de Crăciun, aprinse la Constanța

Luminițele de Crăciun din Constanța au fost aprinse pe 27 noiembrie. Acestea funcționale cele de pe bulevardul Tomis și pe pe Ferdinand. În zonele mai puțin centrale, cum ar fi bulevardul Ferdinand, becurile erau stinse.

De altfel, Târgul de Crăciun din parcul „Oleg Danovski” s-a deschis pe 30 noiembrie, la ora 17:00.

”Nu vor lipsi concertele, atelierele distractive, căsuța lui Moș Crăciun, colindele, trenulețele, dar și numeroasele standuri cu produse artizanale și cu idei de cadouri pentru toți cei dragi.

Nu au fost uitați nici cei cărora le place patinajul, de aceea Primăria Constanța a amenajat un patinoar, care poate fi folosit gratuit de doritori.

Atmosfera va fi încălzită de grupuri de colindători, iar vocile lor pline de bucurie vor răsuna, în parc. În fiecare zi, începând cu ora 17:00, pe scena special amenajată vor evolua zeci de artiști, care ne vor încânta cu reprezentațiile lor.

Și Ziua Națională a României va fi sărbătorită în cadrul Târgului de Crăciun, atât prin muzică de fanfară, cât și printr-un spectacol folcloric autentic, reprezentând tradiția și identitatea.

De la ora 16:00, Fanfara Muzica Militară a Forțelor Navale va susține un spectacol de sărbătoare, iar apoi, pe scena din parc vor evolua Anastasia Moisa, Alesia Somandra, Antonia Ilioiu, Ania Brighidău, Vlad Gurău, Maria Bărbuță, Adelina Ciortescu, Maria Chiruță, urmând ca seara să fie încheiată de îndrăgiții Nicolae Voiculeț și Viorica Macovei.

Programul zilnic al târgului va fi în intervalul 14:00 – 22:00, iar în weekend porțile Târgului de Crăciun se vor deschide cu două ore mai devreme, de la ora 12:00.”, arată un comunicat al Primăriei Constanța.

VEZI GALERIA
3 imagini

Luminițe de Crăciun, aprinse de 1 Decembrie la Cluj

Vineri, odată cu deschiderea Târgului de Crăciun, a fost aprins iluminatul festiv din Piața Unirii. În restul orașului, însă, aprinderea luminițelor de Crăciun va avea loc, ca în fiecare an, de 1 Decembrie, în cadrul unei ceremonii desfășurate în prezența publicului clujean.

Instalațiile au fost amplasate deja în centrul orașului și în cartiere: pe strada Petru Maior, Calea Moților, strada Napoca, bulevardul Eroilor, strada Emil Isac, strada Memorandumului, Piața Ștefan cel Mare, potrivit Monitor de Cluj.

Luminițe de Crăciun, la Timișoara

La Timișoara, iluminatul festiv a avut loc duminică, 25 noiembrie. Au fost aprinse 1.150.000 de becuri LED, cu 500.000 mai multe decât în 2022, potrivit Tion.

„Avem o mulțime de lucruri noi anul acesta: avem trei piețe amenajate de sărbătoare, avem decorațiuni noi, avem concerte noi, avem comercianți noi. O mulțime de lucruri noi! (…) Este greu să faci o estimare (întrebată despre așteptări în privința participării – n.r.). Târgul de Crăciun a avut întotdeauna fanii lui.

Ce pot să spun este că pagina de Facebook este extrem de activă, deși ea a stat în «hibernare» timp de un an. În momentul în care i-am redat drumul, a luat un avânt neașteptat. Dacă ar fi același avânt și în Piața Victoriei, în Piața Libertății și, apoi, în Piața Sfântu Gheorghe, dar și în cartiere, ar fi minunat”, a declarat, pentru Tion, Camelia Mingasson, directoarea Casei de Cultură a Municipiului Timișoara.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE