Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Revoluția digitală ne schimbă joburile. Care sunt domeniile viitorului

Unul din doi angajați va avea nevoie de reconversie profesională din cauza revoluției digitale. Asta pentru că una dintre consecințele automatizărilor va fi pierderea a milioane de locuri de muncă, iar abilitățile digitale vor fi cele mai căutate pe piața muncii în următorii ani, avertizează experții.

Revoluția digitală a însemnat deja pierderea a 5 milioane de joburi în lume și va însemna pierderea a încă 85 de milioane de locuri de muncă, potrivit datelor Forumului Economic Internațional.

42% din orele de muncă vor fi făcute cu ajutorul automatizării

Se estimează că 42% din orele de muncă vor fi făcute cu ajutorul automatizării sau a digitalizării, motiv pentru care unul din doi angajați va avea nevoie de reconversie profesională.

În ceea ce privește domeniile care vor avea locuri de muncă în viitor, segmentul financiar va fi în continuă creștere și va necesita angajați. De asemenea, domenii de viitor sunt tehnologia blockchain, inteligența artificială și securitatea cibernetică.

Domeniile viitorului

  • Domeniul financiar, în creștere
  • Domeniul tehnologiei blockchain
  • Inteligența artificială
  • Securitatea cibernetica

Sursă: Asociația Business Service Leaders în România

Pe piața muncii se vor căuta competențe precum abilitățile digitale, cunoștințele tehnice și cunoașterea limbilor străine. Pe scurt, va fi o creștere cu până la 60% a necesarului de calificări înalte.

”Se redistribuie joburile pe piața muncii, or să dispară multe, dar nu în neant, o să se creeze altele noi, deja s-au create și nu sunt încă oameni care să le ocupe. Evident, acestea sunt legate de noile tehnologii și de IT.

Aproape orice job care înseamnă muncă de birou într-un fel sau altul e afectat sau poate să fie de la un anumit punct încolo, înlocuit cu totul. E loc de optimizare masiv pe piața muncii, nu se merge intenționat în ritmul în care s-ar putea să meargă de teama politicului, de teama imaginii sociale.”, a declarat George Butunoiu, expert HR.

”Odată ce am deschis această cutie, și nu aș vrea să o numesc cutie a Pandorei, aceată cutie a inteligenței artifciale, trebuie să învățăm cum să navigăm cu ea.

Să oferim, până la urmă, abilități tehnice viitoarelor generații. O nouă eră a început chiar de săptămâna trecută, AI care poate să creeze imagini în mișcare sau scurte video-uri.

Cred că este foarte important pentru copiii de azi să învețe o modalitate de a comunica cu inteligența artificială, cu roboții, cu mașinile”, a adăugat Adrian Posteucă, expert în noile tehnologii.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE