Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Elevii din învățământul privat nu au primit bursele de excelență de la Ministerul Educației. Sumele sunt restante de 5 luni

Elevii din învățământul privat nu au primit nici până astăzi bursele de excelență de la Ministerul Educației. Asta deși oficialii spuneau, la finalul anului trecut, că situația se va rezolva, până la 1 ianuarie. Însă, ministerul s-a încurcat în propria birocrație și situația a rămas, momentan, nerezolvată.

La finalul lunii decembrie, Guvernul a aprobat o Hotărâre de Guvern care ar fi trebui să rezolve blocajul burselor pentru elevii din învățământul privat. Problema a fost că documentul a fost emis prea târziu, la final de an, cu valabilitate de două zile, care oricum erau zile libere. Astfel că, Hotărârea nu a mai avut când să producă efecte pentru plata retroactivă a burselor pe 2023.

Marcel Bartic, director școală privată: Este nedrept ce li se întâmplă elevilor în învățământul particular din România. Este o expresie a unor prejudecăți legate de învățământul particular. Copiii și părinții, cei mai mulți dintre ei, nu sunt așa cum își imaginează lumea. Mai degrabă sunt oameni din clasa de mijloc, care unii dintre ei fac eforturi foarte mari pentru a-și ține copiii aici, pentru că și-au dorit, până la urmă, o alternativă la învățământul de stat. Vă reamintesc că, de pildă, cei mai mulți dintre elevii care obțin rezultate la concursurile internaționale vin din învățământul particular.

În majoritatea cazurilor, elevii olimpici nu vin din familii cu resurse financiare mari

Dimpotrivă, ei primesc de la unitățile de învățământ particulare bursă de școlarizare care le acoperă taxele de studiu.

Alina Farcaș, profesor la Liceul Internațional de Informatică: La sfârșit de clasa a VIII-a, noi ne uităm pe clasamentul olimpiadelor, la rezultatele olimpiadelor naționale, în mod special, iar elevii cei mai buni primesc o scrisoare de intenție din partea noastră, le spunem cât de mult ne dorim să facă parte din echipa noastră.

Nu în ultimul rând, elevii spun că bursele de excelență îi ajută să se simtă motivați să învețe mai bine.

Sonia, elevă la o școală privată din București: În primul rând, ar fi fost mult mai motivant să primesc bursă, chiar dacă sunt la școală particulară, mi-aș fi luat caiete, ce aș fi avut nevoie la școală, în primul rând, mi-aș fi luat cărți.

Ministerul Educației a precizat într-un răspuns pentru Euronews România că „Banii sunt deja în bugetele autorităților locale. Elevii din școlile private vor primi retroactiv bursele restante până la primăvară.”

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE