Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Studiu: Fiecare an de școală poate crește speranța de viață. Lipsa educației, la fel de periculoasă ca fumatul sau consumul de alcool

O analiză care a inclus peste 600 de studii din întreaga lume a scos la iveală legătura dintre mortalitate și educație, comparând lipsa de educație cu fumatul sau consumul de alcool.

Concret, studiul a arătat că fiecare an de educație poate reduce riscul de mortalitate cu aproape 2%, iar a nu avea nicio educație este la fel de dăunător pentru sănătate ca și consumul excesiv de alcool sau fumatul a 10 țigări pe an timp de 10 ani.

Analiza a inclus 603 studii din întreaga lume, iar concluziile au fost publicate în The Lancet Public Health.

"Educația este importantă în sine, nu doar pentru beneficiile sale asupra sănătății, dar faptul că acum putem cuantifica magnitudinea acestui beneficiu reprezintă o evoluție semnificativă", a declarat într-o declarație Dr. Terje Andreas Eikemo, coautor și șef al Centrului pentru cercetarea inegalităților globale în domeniul sănătății de la Universitatea Norvegiană de Știință și Tehnologie (NTNU), potrivit euronews.com.

Legătura dintre nivelul de educație și mortalitate

Studiul a arătat că persoanele care au terminat școala primară au avut un risc de deces mai mic cu 13% în medie, în timp ce cei care au terminat și liceul (cu 12 ani de educație) au avut un risc de deces cu 25% mai mic în comparație cu cei care nu au finalizat studiile. Totodată, persoanele cu 18 ani de educație au avut o reducere de 34% a riscului de mortalitate.

"Închiderea decalajului educațional înseamnă închiderea decalajului de mortalitate, iar noi trebuie să întrerupem ciclul sărăciei și al deceselor care pot fi prevenite cu ajutorul angajamentului internațional", a declarat Claire Henson, coprim-autor și cercetător la Institutul pentru Metrici și Evaluare în Sănătate (IHME) de la Universitatea din Washington.

Majoritatea studiilor incluse în meta-analiza publicată în această săptămână provin din zone cu venituri ridicate, autorii solicitând mai multe cercetări din zone ale lumii în care accesul la școlarizare este redus.

"Prin creșterea numărului de ani de școlarizare la nivel global, putem contribui la contracararea disparităților crescânde în materie de mortalitate", au declarat autorii.

Finanțarea studiului a provenit de la Consiliul de Cercetare al Norvegiei și de la Fundația Bill & Melinda Gates.

Învățământul obligatoriu în UE

Învățământul este obligatoriu în țările UE, de la Franța și Ungaria, care înscriu copiii la vârsta de 3 ani, până la Croația și Estonia, unde copiii încep la 7 ani.

În România, copiii încep să meargă la școală de la 6 ani, când sunt înscriși în clasa zero, iar învățământul obligatoriu este de 13 ani (începând cu clasa zero și finalizându-se în clasa a 12-a).

Cel mai recent raport al Eurydice (rețeaua europeană de informare asupra sistemelor și a politicilor de educație) arată că România este în topul țărilor cu cea mai lungă durată a învățământului obligatoriu.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE