Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Țările din Europa în care se fumează cel mai mult. Pe ce loc se află România

Pe 31 mai este marcată ziua mondială fără tutun. Conform datelor Eurostat, 19,7% din populația din Uniunea Europeană fumează zilnic.

În 2019, 5,9% au fumat zilnic 20 sau mai multe țigări, iar 12,6% au fumat mai puțin de 20 de unități, scrie euronews.com.

Care sunt țările cu cei mai mulți fumători

Cei mai mulți fumători din UE sunt bulgarii: 28,2% din populație fumează zilnic. Aceștia sunt urmați de turci (27,3%), greci (27,2%), maghiari (25,8%) și letoni (24,9%).

În România, 19,8% din populație fumează zilnic. Țara noastră este la jumătatea clasamentului, pe locul 17.

Țările cu cei mai puțini fumători sunt Suedia (9,3%), Islanda (11,2%), Finlanda (12,5%), Norvegia (12,9%) și Luxemburg (13,5%).

Suedia, țara europeană cu cele mai scăzute rate de fumat, se luptă de ani de zile cu țigările. La începutul anului 2005, fumatul a fost interzis în toate barurile și restaurantele. În 2019, interdicția a fost extinsă și mai mult pentru a include locurile în aer liber din baruri și restaurante, precum și din locurile publice.

Bărbații fumează mai mult

În Europa, 22,3% dintre bărbații, cu vârsta de la 15 ani în sus, fumează zilnic țigări. Doar 14,8% dintre femei au acest obicei.

Țările în care bărbații fumează cel mai mult sunt Bulgaria (37,6%), Letonia (34,4%) și România (30,6%). În schimb, țările în care femeile fumează cel mai mult sunt Germania (18,6%), Croația (19,2%) și Bulgaria (20,7%).

În România, 30,6% dintre bărbați fumează, față de 7,5% dintre femei.

În unele țări, diferența dintre cele două sexe este mai mică sau chiar inversă.

În Suedia, în ciuda interdicțiilor, femeile au reușit mai greu să renunțe la fumat; 6,8 % dintre ele încă o fac, față de 5,9 % dintre bărbați.

Majoritatea fumătorilor zilnici fumează de cel puțin 10 ani

Cifrele sugerează că, în întreaga Uniune Europeană, marea majoritate a fumătorilor zilnici din 2019 (76,2%) fumează de cel puțin 10 ani.

Statisticile spun că 78,1% dintre bărbații care sunt fumători zilnici fumează de cel puțin 10 ani, comparativ cu 73,5% în cazul femeilor.

Românii nu preferă țigările electronice

Țigările electronice sunt adesea promovate ca fiind mai sigure decât țigările obișnuite cu ardere.

Dar, conform unui nou studiu, fumatul țigărilor electronice cu nicotină a fost strâns legat de o probabilitate crescută de consum excesiv de alcool și de canabis.

Românii nu sunt fanii țigărilor electronice. Potrivit datelor, doar 0,3% dintre fumători folosesc astfel de dispozitive zilnic.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) spune că așa-numitele e-lichiduri utilizate în țigările electronice - indiferent dacă acestea conțin sau nu nicotină - cuprind de obicei aditivi, arome și substanțe chimice care pot fi toxice pentru sănătatea oamenilor.

Fumatul de tutun este principala cauză de cancer care poate fi prevenită. OMS estimează că tutunul este una dintre cele mai mari amenințări la adresa sănătății publice din lume, ucigând peste opt milioane de persoane pe an

Aproximativ 50 % dintre fumători mor prematur, în medie cu 14 ani mai devreme.

Eurostat este așteptat să publice următorul raport privind cifrele referitoare la consumul de țigări în 2027.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE