Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Studiu: Vaparea, un obicei tot mai des întâlnit în rândul tinerilor. Fenomenul, legat de consumul excesiv de alcool și de canabis

Conform unui nou studiu important, fumatul țigărilor electronice cu nicotină a fost strâns legat de o probabilitate crescută de consum excesiv de alcool și de canabis.

O bază de date cu peste 50 000 de adolescenți din SUA a fost utilizată pentru a urmări tendințele în ceea ce privește consumul de țigări, alcool, canabis, vaping atât de nicotină, cât și de canabis, precum și de alte substanțe, potrivit Euronews Next.

Cercetătorii au descoperit că adolescenții care au făcut vaping au avut de 20 de ori mai multe șanse să consume canabis decât cei care nu au folosit deloc nicotină, iar cei care au fumat și au făcut vaping au avut de 40 de ori mai multe șanse să consume acest drog.

S-a constatat, de asemenea, o asociere între fumat și vaping, asocierea fiind cu atât mai mare cu cât nivelurile de consum excesiv de alcool erau mai ridicate.

Constatările, publicate în revista Substance Use and Misuse, pot contribui la preocupările tot mai mari în materie de sănătate publică cu privire la popularitatea crescută a utilizării vaping-ului în rândul tinerilor.

Cercetătorii au folosit pentru acest studiu sondajul anual Monitoring the Future, realizat de Institutul Național pentru Abuzul de Droguri (NIDA). Ei au examinat datele de la 51.872 de adolescenți care au participat la sondaj între 2017 și 2019.

Autorii evidențiază anumite limitări ale acestui studiu legate de sondaj, inclusiv faptul că vapatul și fumatul de nicotină au fost auto-raportate de către participanți, despre care au spus că pot fi vulnerabile la prejudecăți de măsurare și de reamintire.

Vaparea experimentală a crescut cu 50 la sută în rândul copiilor din Marea Britanie

Un sondaj publicat joi a arătat între timp o creștere mare a consumului experimental de țigări în rândul copiilor din Marea Britanie.

Sondajul YouGov, realizat pentru organizația caritabilă Action on Smoking and Health (ASH), a constatat că a existat o creștere de 50% a numărului de copii care au încercat să fumeze din 2022.

Anul trecut, 7,7% dintre copii au experimentat vapingul, în timp ce în acest an, acest număr a sărit la 11,6%.

Studiul a constatat că țigările electronice de unică folosință - sau de unică folosință - sunt în prezent țigările electronice de unică folosință (vape) preferate de copii, iar aceștia le achiziționează în principal de la magazinele din colț.

Cu toate acestea, nu a existat nicio schimbare semnificativă față de anul trecut în ceea ce privește proporția de copii care fumează sau vapează în prezent.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE