Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Țigările electronice, „o amenințare colosală” asupra mediului. Avertismentul experților

Publicat de:

Deșeurile din tutun reprezintă una dintre cele mai mari surse de poluare cu plastic de pe planetă, potrivit euronews.com.

În fiecare an, trilioane de mucuri de țigară sunt aruncate, poluând solul și mările planetei cu substanțe chimice toxice și materiale plastice artificiale dăunătoare.

Cu toate acestea, un alt flux de deșeuri se adaugă rapid la acesta: țigările electronice.

Prezentat ca o alternativă mai puțin sănătoasă la fumatul tradițional, vapatul reprezintă o amenințare colosală asupra mediului.

Care este problema cu țigările electronice?

Popularitatea țigărilor electronice a explodat în ultimii câțiva ani.

Acestea sunt utilizate în mod obișnuit de persoanele care doresc să renunțe la fumat, deși mulți tineri se apucă acum direct de vaping.

Numai în Marea Britanie, numărul adulților care folosesc țigări electronice a crescut de la 1,7% în 2012, la 7,1% în 2019, potrivit Public Health England.

Țigările electronice în sine sunt de diferite forme și dimensiuni. Unele sunt reutilizabile și pot fi reumplute cu cartușe de plastic de unică folosință, în timp ce altele sunt de unică folosință. Acest lucru creează deșeuri, și multe.

Cercetările efectuate de Material Focus au arătat că aproximativ 1,3 milioane de țigări electronice de unică folosință sunt aruncate în Marea Britanie în fiecare săptămână, echivalentul a două țigări în fiecare secundă.

Până când veți termina de citit acest articol, 100 de țigări electronice vor fi aruncate la groapa de gunoi.

„Având în vedere că piața vape-urilor este deținută în principal de industria tutunului, este legitim să ne întrebăm dacă vapatul este mai ecologic decât fumatul sau dacă industria tutunului a mers din rău în mai rău. Planeta noastră se confruntă cu o nouă amenințare: deșeurile vape", au scris cercetătorii Jérémie Pourchez, Clément Mercier și Valérie Forest într-o lucrare științifică pe această temă.

Țigările electronice nu sunt reciclate

O parte esențială a problemei este faptul că țigările electronice de unică folosință sunt rareori reciclate, doar 30 % dintre ele fiind refolosite. Învelite în plastic viu colorat, acestea folosesc metale prețioase, în special în bateriile cu litiu.

Țigările electronice de unică folosință sunt cea mai populară formă de vape, în special în rândul tinerilor.

În medie, acestea conțin 0,15 g de litiu, iar în fiecare săptămână sunt aruncate la gunoi peste 1,3 milioane. Acest lucru echivalează cu 10 tone de litiu pe an, echivalentul litiului din bateriile din 1.200 de vehicule electrice, dar problemele nu se opresc aici.

Pe măsură ce bateriile se descompun, țigările electronice elimină substanțe chimice toxice în mediul înconjurător, în timp ce ambalajul lor se transformă în microplastice dăunătoare. Atunci când sunt reciclate, componentele prezintă un risc de incendiu, creând o altă bătaie de cap, chiar și atunci când sunt eliminate în mod corespunzător.

Cei mai mulți nu se gândesc ce se întâmplă cu țigara electronică atunci când o aruncă

Majoritatea oamenilor nu se gândesc la ce se întâmplă cu țigara electronică atunci când o aruncă.

Aproape jumătate dintre tineri nu știu ce să facă cu dispozitivele folosite după ce le termină. Mai mult de jumătate dintre ei declară că le aruncă la gunoi, potrivit unui studiu realizat de Truth Initiative, o organizație de sensibilizare cu privire la fumat și vaping.

Există, de asemenea, probleme cu produsele în sine.

Adesea, producătorii nu oferă îndrumări clare cu privire la modul de eliminare a acestora sau anunță că țigările electronice sunt de unică folosință, în loc să încurajeze reciclarea.

„Trebuie să luăm măsuri urgente acum și să ne asigurăm că acestea sunt reciclate”, a declarat Scott Butler, director executiv al Material Focus.

El pune responsabilitatea pe seama celor care produc și vând țigări electronice, spunând că aceștia trebuie să facă mai mult pentru a rezolva această problemă.

„Producătorii și comercianții cu amănuntul trebuie să colaboreze pentru a se asigura că îi fac pe oameni să conștientizeze faptul că țigările electronice nu ar trebui să fie niciodată aruncațe la gunoi și, în schimb, să fie reciclate. Reciclarea trebuie să devină mai ușoară, iar producătorii și comercianții cu amănuntul pot deveni parte a soluției prin adăugarea de puncte de colectare în magazine”, a adăugat Butler.

Alții consideră că statul trebuie să intervină pentru a promova reciclarea în condiții de siguranță și pentru a minimiza deșeurile prin reglementări.

„Din fericire, deșeurile cauzate de țigările electronice sunt un dezastru de mediu, care poate fi prevenit, dar pentru ca acest dezastru să fie evitat, țigările electronice de unică folosință trebuie să fie mai bine reglementate”, scriu oamenii de știință Jérémie Pourchez, Clément Mercier și Valérie Forest.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE