Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Profesorii nu vor mai avea voie să facă meditații cu elevii de la clasă

Profesorilor le va fi interzis prin lege să facă meditații cu elevii de la clasă. Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a spus că această prevedere ar putea intra în vigoare chiar din anul școlar 2022-2023.

În România e binevenită o lege prin care profesorii să nu poată da meditații elevilor din clasele în care predau, spun experții în educație. Potrivit acestora, fără o astfel de interdicție este greu să vorbim despre un comportament integru al dascălilor.

„Este nevoie de un mecanism clar, curat, frumos, astfel încât rezultatul întregului proces să fie toleranță zero și extirparea acestui mecanism care este în flagrant conflict de interese, în ceea ce privește profesia didactică.”, a spus expertul în educație, Marian Staș.

Cine va verifica respectarea noii legi

În ceea ce priveşte meditaţiile, Cîmpeanu a spus că acestea sunt „un lucru obişnuit” în orice stat, însă trebuie respectate condiţiile de etică din partea cadrelor didactice.

„Este o chestiune de bun-simţ - ca un profesor să nu facă meditaţii cu propriii elevi. Pe de altă parte, meditaţiile sunt un lucru obişnuit în orice stat al acestei lumi. Nu poţi împiedica un părinte să investească în educaţia propriului copil, dar trebuie respectate în acelaşi timp şi condiţiile de etică”, a spus reprezentantul Ministerului Educaţiei, potrivit Agerpres.

Potrivit lui Cîmpeanu, va exista o comisie care să verifice respectarea normelor de etică profesională. „Vom avea o comisie naţională, pentru prima oară, care va avea acest obiectiv: verificarea respectării normelor de etică şi deontologie profesională din partea cadrelor didactice. Din această comisie vor putea să facă parte, spre exemplu, profesori de o probitate morală şi profesională fără cusur, profesori care să aibă şi experienţă şcolară", a explicat ministrul.

Potrivit unui studiu IRES, matematica este disciplina la care fac meditații cei mai mulți dintre elevi. Motivul principal, invocat de părinți, pentru care aceștia își trimit copiii la meditații este acela că elevii nu înțeleg lecțiile de la școală. Studiul mai arată că circa o treime dintre elevii claselor V-XII fac meditații, iar părinții lor plătesc, în medie, 300 de lei pe lună.

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu a mai spus că subiectele din acest an de la evaluarea naţională şi bacalaureat vor fi „perfect adaptate” perioadei de doi ani în care elevii au învăţat în condiţii de criză sanitară, că subiectele vor fi concepute astfel încât „să nu fie elevii aceia care vor fi nevoiţi să plătească".

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE