Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Încep înscrierile la clasa pregătitoare pentru anul școlar 2024-2025. Care sunt regulile și ce criterii de departajare există

Ministerul Educației a pus în dezbatere publică proiectul de înscriere la clasa pregătitoare pentru anul școlar 2024-2025. Începând de azi și până pe 14 mai, părinții pot depune dosarele pentru înscrierea copiilor în clasa pregătitoare.

Cererile pot fi completate și depuse atât la sediul unității de învățământ, cât și online. Chiar dacă aleg ultima variantă, părinții vor fi nevoiți oricum să meargă la școală. Și asta pentru că cererea depusă pe site, trebuie validată fizic de un reprezentant al unității de învățământ.

Înscrierea la clasa pregătitoare

Prima etapă de înscriere:

25 martie – afișarea locurilor pe site-urile școlilor/inspectoratelor școlare

11 aprilie – 14 mai – părinții pot depune cererile de înscriere

29 mai – afișarea elevilor înmatriculați și a locurilor rămase libere

Sursă: Proiect în dezbatere publică, Ministerul Educației

A doua etapă de înscriere:

30 mai – afișarea procedurii de repartizare

31 mai7 iunie – depunerea fișelor de înscriere

21 iunie – afișarea listelor finale cu elevii înscriși

2 – 6 septembrie – soluționarea cazurilor copiilor neînscriși

Sursă: Proiect în dezbatere publică, Ministerul Educației

Criterii de înscriere la clasa pregătitoare:

  • În primul rând, este important de precizat că pot fi înscriși la școală copiii care împlinesc vaârsta de 6 ani până în data de 31 august acestui an. Cei care împlinesc 6 ani după această dată, vor avea nevoie de o recomandare pentru înscrierea în învățământul primar eliberată de grădiniță sau de Centrul de Resurse şi Asistenţă Educaţională din București sau din județul în care se află copilul. În plus, copiii care nu au frecventat grădinița ori s-au întors din străinătate, vor avea nevoie de o evaluare a nivelului de dezvoltare.
  • În primul rând, este important de precizat că pot fi înscriși la școală copiii care împlinesc vârsta de 6 ani până în data de 31 august a acestui an. Cei care împlinesc 6 ani după această dată, vor avea nevoie de o recomandare pentru înscrierea în învățământul primar eliberată de grădiniță sau de Centrul de Resurse şi Asistenţă Educaţională din București sau din județul în care se află copilul. În plus, copiii care nu au frecventat grădinița ori s-au întors din străinătate, vor avea nevoie de o evaluare a nivelului de dezvoltare.
  • Cererile de înscriere pot fi completate şi validate direct la unitățile de învăţământ sau pot fi completate online, doar că apoi tot este nevoie ca părintele să meargă la școală pentru ca un reprezentant al unității de învățământ să valideze cererea.
  • Pe lângă cerere, dosarul de înscriere trebuie să conțină următoarele documente: actele de identitate ale părinților și certificatul de naștere al copilului, ambele în original și copie, dar și o recomandare de înscriere în clasa pregătitoare, acolo unde este cazul.
  • Primele listele cu copiii admiși vor fi afișate pe 29 mai. Apoi urmează a doua etapă de înscriere, iar listele finale vor fi afișate la unitățile de învățământ pe 21 iunie.

Criterii de departajare:

  • Existența unui certificat de handicap;
  • Existența unui document care atestă că este orfan;
  • Existența unui frate înmatriculat în aceeași școală.

Sursă: Proiect în dezbatere publică, Ministerul Educației

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE