Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Noaptea Muzeelor, marcată de proteste. Peste 200 de muzee nu au mai participat în acest an

Chiar dacă Noaptea Muzeelor a fost marcată de proteste, mii de persoane au ieșit să viziteze muzeele și instituțiile culturale care au fost deschise publicului gratuit sâmbătă seara. Unii vizitatori au aflat chiar la fața locului că sunt muzee închise. Asta a însemnat o cerere mai mare și mai mult timp petrecut la coadă la cele rămase deschise.

Vizitatorii au stat la cozi mari, așteptând să viziteze

Aglomerația tradițională de Noaptea Muzeelor nu a mai fost aceeași ca în anii anteriori. Cozile mari de la Muzeul Antipa sau de la Observatorul Astronomic nu au mai existat de data aceasta.

Un muzeu deschis publicului a fost Casa Artelor Dinu Lipatti, unde s-au format cozi mari.

Alice Barb, regizor și director fondator Casa Artelor „Dinu Lipatti”: „Partea bună este că prijeluiește o năvală de oameni care, în marea lor majoritate nu au mai fost în vizită la muzeele respective și au prilejul să le descopere. Partea mai puțin bună este că în cele 15 minute cât poate să dureze un tur cu 25-30 de persoane, nu ai tihna necesară de a descoperi cu adevărat, în profunzime locul pe care vrei să-l vizitezi. Întotdeauna, la finalul turului, îi invit cu același drag să vină într-o zi de lucru obișnuită. Avem recitaluri, avem concerte cu orchestre, avem proiecții de filme.”

La o casă de licitații care se adăpostește într-un palat din centrul Bucureștiului, vizitatorii au venit să vadă obiecte de colecție, inclusiv haine semnate de personalități din fotbal și din muzică.

Anca Bejan, PR manager casă de licitații: „Avem și câteva haine, obiecte vestimentare și nu numai, inclusiv autografe ale starurilor din muzică de la noi și din sport: Ilie Năstase, Hagi, Loredana, Holograf, Inna.”

Oamenii au aflat cu această ocazie și de protestul angajaților din muzee

Bărbat: „Sunt solidar cu chestia asta, managementul ar trebui îmbunătățit, eu consider că se poate face ceva în țara asta.”

Protestul muzeologilor care a marcat cea de-a 20-a ediție a Nopții Muzeelor este un semnal de alarmă din partea sistemului care este subfinanțat. În jur de 300 de protestatari au pichetat sediul Ministerului Culturii și al Guvernului.

Ioana Nicolescu, jurnalist Euronews: „Ei cer măriri salariale și de asemenea mai cer ca acest sistem să nu fie subfinanțat pentru că în responsabilitatea lor se află peste 90% din patrimoniul național al țării.”

Tudor Elian, curator Muzeul Țăranului Român: „Mulți facem ceea ce ne place în aceste instituții, dar nu înseamnă că ne place foarte mult modul în care putem să o facem. Cred că e mai mult decât o problemă pur financiar personală, e vorba de alocarea importanței culturii în economia națională, la procentul din PIB destinat culturii, dar și la efortul și stresul zilnic pe care mulți angajați îl simt.”

Guvernul le-a promis muzeologilor măriri de 20% printr-o ordonanță de urgență care ar urma să fie aprobată în următoarea ședință.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE