Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Protestul de Noaptea Muzeelor continuă. Guvernul face promisiuni, însă sindicaliștii nu au încredere

Sindicaliștii spun că protestul din Noaptea Muzeelor va continua fiindcă nu au încredere în promisiunile guvernului, care i-a umilit și batjocorit până acum. Purtătorul de cuvânt al Executivului a transmis că săptămâna viitoare vor trece o ordonanță de guvern prin care să majoreze și salariile muzeologilor care lucrează în institutele Ministerului culturii. 

Guvernul a venit cu promisiuni după ce muzee mari ca Antipa, cel de Istorie sau cel național de Artă au anunțat că nu vor participa la Noaptea Muzeelor în semn de protest față de salariile foarte mici pe care le au. 

Mihai Constantin, purtătorul de cuvânt al Guvernului: ”Ministerul Culturii va elabora un proiect de ordonanță de urgență care prevede aceste majorări salariale. Calendarul ne arată că cel mai repede posibil, această ordonanță poate fi aprobată în următoarea ședință de guvern, de săptămâna viitoare. Ce conține acel proiect nu știu, nu l-am văzut,este acum în elaborare, dar ar trebui să fie unul rezultat în urma unor discuții.” 

Marcel Ciolacu, premierul României: ”Discutăm și propunerile Ministerului Culturii, privind rezolvarea problemelor de salarizare din muzeele țării, dar și pentru alte categorii unde sunt discrepanțe salariale. 

Ministerul Finanțelor trebuie să ne confirme aplicarea acestor soluții și actul legislativ pentru a-l aproba săptămâna viitoare. Sunt convins că în aceste condiții avem maturitatea ca „Noaptea Muzeelor” să se desfășoare normal cu întreaga listă a muzeelor deschise publicului.”

Însă, muzeologii spun că nu au încredere în promisiunile Guvernului.

Decebal Vleja, președintele sindicatului Muzeului de Istorie: ”La noi, protestele vor continua pentru că această promisiune nu este singulară, au mai existat încă din 15 ianuarie cel puțin 4-5 promisiuni publice ale doamnei ministru, inclusiv cu date ferme în care se comunică că de la 1 aprilie salariile vor fi majorate cu 20%. Am hotărât ca noi să facem Noaptea Muzeelor în Piața Victoriei.” 

Luis Ovidiu Popa, directorul Muzeului Antipa: ”La urma urmei, este o decizie a salariaților pe care conducerea muzeelor o pune în practică și să le dăm un pic de timp să proceseze informațiile acestea și colegilor mei și celorlalți colegi din sistemul muzeal și o să vedem.” 

Dacă Guvernul nu se ține nici de ultima promisiune, sindicaliștii amenință cu grevă.

Decebal Vleja, președintele sindicatului Muzeului de Istorie: ”Vom declanșa greva de avetisment și vom continua cu greva generală, inclusiv cu blocarea marilor proiecte de infrastructură, pentru că acestea sunt făcute tot de oameni din muzee așa prost plătiți, aproape de salariul minim.” 

Până atunci, sute de angajați ai institutelor Ministerului Culturii vor în ieși, în continuare, în stradă de Noaptea Muzeelor.

Protestul muzeologilor începe sâmbătă la ora patru după-amiaza. Ei vor picheta sediul timp de trei ore ministerul culturii, după aceea se vor muta în fața Guvernului, în Piața Victoriei. 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE