Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Marcel Ciolacu discută propunerile de salarizare de la muzee: Sunt convins că avem maturitatea ca Noaptea Muzeelor să se desfăşoare normal

Angajații din muzee ar putea primi salarii mai mari. Măsura, propusă de Ministrul Culturii, ar urma să se discute astăzi în ședința de Guvern. Asta spune Raluca Turcan. Premierul Marcel Ciolacu, însă, nu pare la fel de sigur.

El a numit șantaj hotărârea mai multor muzee de a nu participa la "Noaptea Muzeelor", care este programată duminică.

Boicotarea evenimentului este o formă de protest a angajaților, nemulțumiți de salariile mici.

"Discutăm azi şi propunerile Ministerului Culturii privind rezolvarea problemelor de salarizare din muzeele ţării, dar şi pentru alte categorii unde sunt discrepanţe salariale. Ministerul Finanţelor trebuie să ne confirme aplicarea acestor soluţii şi actul legislativ pentru a-l aproba săptămâna viitoare.

Sunt convins că, în aceste condiţii, avem maturitatea ca Noaptea Muzeelor să se desfăşoare normal, cu întreaga listă a muzeelor deschise publicului", a afirmat Ciolacu, la începutul şedinţei de Guvern.

Ciolacu, apel la muzeografi

Miercuri, premierul Marcel Ciolacu a făcut un apel la muzeografi să nu boicoteze evenimentul Noaptea Muzeelor, subliniind că problemele reclamate de aceştia pot fi rezolvate pe calea dialogului şi nu printr-un "şantaj" în faţa căruia nu va ceda.

Sindicatele din domeniul protecţiei patrimoniului cultural asociate în cadrul Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Cultură şi Mass-Media "CulturMedia" - CNS Cartel Alfa au anunţat că vor protesta pe 18 mai, de Ziua Internaţională a Muzeelor, în faţa Guvernului, acuzând subfinanţarea în domeniu.

Organizatorii evenimentului Noaptea Muzeelor au anunţat că lista finală a instituţiilor retrase va fi anunţată vineri.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE