Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

FOTO. Noaptea Muzeelor la Sate, o premieră europeană. Peste 170 de muzee din ruralul românesc și-au deschis porțile

Peste 170 de muzee, case etnografice sau memoriale din mediul rural și-au deschis porțile aseară în cadrul evenimentului Noaptea Muzeelor la Sate. Aflat la prima ediție, evenimentul este o premieră europeană.

La Valcău, în județul Sălaj, în Casa Bătrânească a lui Ioan Crișan a răsunat muzica tradițională. Vizitatorii au putut să vadă cum se țese un covor tradițional.

Patricia Toma este documentarist și fotograf. În noaptea muzeelor la sate, ea și-a deschis ușa casei bătrânești pe care a cumpărat-o în satul Marin din Sălaj. Imobilul, numit Casa Albastră a devenit muzeu după ce Patricia a recondiționat-o.

Patricia Toma, documentarist: "Participanții au putut să le observe pe femeile noastre si făcând cipcă.

Cipca este regionalismul pentru dantela făcută manual la noi în sat. E o tehnică care e in mai multe părti din țară, dar in satul nostru se numște cipcă."

Muzeul de la Ileni din județul Brașov și-a deschis porțile pentru cei care au vrut să admire porturi populare, icoane, dar și lăcașul de cult din curtea complexului museal, vechi de 200 de ani.

Adrian Murgea, administrator Muzeul Satului Ileni: "Am pregătit la Ileni muzeul , mica colecție etnografică cu diverse ustensile care erau folosite în gospodăriile din sat, pe vremuri."

La Bălteni Deal în județul Vaslui a răsunat muzica tradițională.

Nu au lipsit nici bucatele tradiționale. Vizitatorii muzeului "Colțișorul meu de altădată" au putut să vadă cum se fac sarmalele.

În comuna Corni din Județul Botoșani a putut fi admirată Colecția Muzeală Ioan Simniceanu. Colecția cuprinde straie populare și alte obiecte vechi.

Hainele populare vechi sunt vedete în Muzeul de Pânze și Povești din comuna Mândra, Județul Brașov. Vizitatorii au putut vedea cum se folosesc fusul și suveica în procesul de țesut.

Muzeul Boierilor Veneției Făgărașului a fost un alt punct de atracție în noaptea muzeelor la sate. El se află în Casa Comăniciu, cea mai veche casă din Veneția de Jos. Imobilul a fost restaurat și înscris în lista monumentelor istorice.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE